Wokal i gitara

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Termitu
Wokal i gitara

Post autor: Termitu » wtorek 08 sty 2008, 15:37

Witam wszystkich poraz pierwszy!

Na poczatku wyjasnię co jest najważniejsze - chciałbym otrzymac w miarę możliwości konkretne , szczegółowe porady praktyczne w kwestii nagrania rockowego wokalu i gitary w mojej konkretnej sytuacji sprżetowej. Chodzi mi o to co zrobilibyście na moim miejscu. chce poprostu miec jakaś bazę podstaw do pózniejszych ekperymentów brzmieniowych - czyli co byscie pokrecili , czego raczej nei ruszać, jakie efekty podsawowe nałożyć i w jakiej kolejności, itp. ) mój sorżet : Gibson Les Paul Studio > BOSS ME5> Marshall Valvestate 8040> Shure SM58, AKG C2000B> Behringer MX2004A> karta Fortissimo II >Cubase. Proszę wczuć się w moja sytuację i rzucic garść praktyki! Będe wdzieczny za każda konkretną radę

dziekuje z góry, pozdrawiam
[addsig]

TeeR

Re: Wokal i gitara

Post autor: TeeR » wtorek 08 sty 2008, 15:43

No, właśnie. Proszę mi tu szybko napisać poradnik jak nagrać dobry kawałekr! I jeszcze zapomniałem dodać, żeby się dobrze sprzedał! Tylko szybko proszę!!!

minimax

Post autor: minimax » wtorek 08 sty 2008, 16:28

W Twojej konkretnej sytuacji sprzętowej zrobiłbym tak:

Sprzedałbym:

- AKG C2000

- Bossa

- Valvestate'a

- Cubase

- otworzyłbym skarbonkę, rozniósł kilka ulotek i zrezygnował z kilku wieczorów w pubie, następnie kupił sensowny, lampowy piec, zainstalował Reapera (reaper.fm) i nagrywałbym przez SM58.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

minimax

Post autor: minimax » wtorek 08 sty 2008, 16:30

...W Twojej konkretnej sytuacji sprzętowej zrobiłbym tak:

Zapomniałem: mówi Ci to praktyk, który przez to przeszedł.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » wtorek 08 sty 2008, 16:38

Po pierwsze nie ma uniwersalnych ustawien (eq, compresor, de-esser) co do rocka. Do każdego kawałka trzeba inaczej podejsc.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 08 sty 2008, 18:32

...Witam wszystkich poraz pierwszy!

Na poczatku wyjasnię co jest najważniejsze - chciałbym otrzymac w miarę możliwości konkretne , szczegółowe porady praktyczne w kwestii nagrania rockowego wokalu i gitary w mojej konkretnej sytuacji sprżetowej. Chodzi mi o to co zrobilibyście na moim miejscu. chce poprostu miec jakaś bazę podstaw do pózniejszych ekperymentów brzmieniowych - czyli co byscie pokrecili , czego raczej nei ruszać, jakie efekty podsawowe nałożyć i w jakiej kolejności, itp. ) mój sorżet : Gibson Les Paul Studio > BOSS ME5> Marshall Valvestate 8040> Shure SM58, AKG C2000B> Behringer MX2004A> karta Fortissimo II >Cubase. Proszę wczuć się w moja sytuację i rzucic garść praktyki! Będe wdzieczny za każda konkretną radę

dziekuje z góry, pozdrawiam
...
Na Twoim miejscu to kupiłbym sobie PODa X3 i eksperymentował.
POD to już całkiem dobra karta dźwiękowa i można przez niego nagrywać gitarę i wokal (liniowo i mikrofonem)
Jest to o wiele prostsze niż nagrywanie mikrofonem rozkęconego pieca lampowego. Na początek wystarczy, bo nawet profesjonaliści potrafią nagrywać na tym płyty.
Co do reszty, to nikt nie poda Tobie recepty.
Poszukaj na forum i we FAQ.
Muzyk, gitarzysta

Termitu

Post autor: Termitu » wtorek 08 sty 2008, 19:21

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ( no może poza panem Teer;)). Zdaje sobie sprawę że Valvestate to nie pełna lampa ale na kupno nowego pieca narazie mnei nie stac więc musze sobie radzić tym co mam i szczerze mówiąc myślałem że, taki sprzet na w miarę przyzwoite brzmienie wystarczy , oczywiście nie mówię o studyjnym ale o przystepnym demo . Zastanoiwie się nad PODem może faktycznie. Może źle sprecyzowałem pytanie. Głównie chodziło mi o to co ukrecilibyście na tym co jest - i tu myślałem, że ktos mi cos poradzi konkretniej. Na przykład czy lepej użyć efektów z Bossa czy zrobić to wtyczką , czy w ogóle jest mozliwe na tym sprzęcie cos sensownego poczynić i gdybyście mieli tylko to do dyspozycji co byście zrobili? ( no może orpócz rad , ze najlpeiej sie powiesic czy cos w tym stylu...) Moze fakycznie bez sensu pytam ale weźcie pod uwagę , ze moje doswiadczenie jest małe...
dzieki i sorry , że marudze

Michmis

Post autor: Michmis » wtorek 08 sty 2008, 19:28

Moja rada- jeżeli chodzi o tę kostkę Bossa, to uważaj, żeby nią nic nie spieprzyć:) Musisz ostrożnie manipulować EQ... a co Ty chcesz grać tak na początku zapytam?

Termitu

Post autor: Termitu » wtorek 08 sty 2008, 19:39

...Moja rada- jeżeli chodzi o tę kostkę Bossa, to uważaj, żeby nią nic nie spieprzyć:) Musisz ostrożnie manipulować EQ... a co Ty chcesz grać tak na początku zapytam?...
Jesteśmy zespołem grajacym szeroko pojętego rocka ( czasem troche cięzszego ale metal niecbodzi w gre, więc chodzi mi o przyzwoite rockowe brzmienie). chcieliśmy utrwalić kilka kawałków bo zblżają sie festiwale a materiał ł nie nagrany. Narzie bużdzet nei pozwala na studio więc pomyślałem że wycisniemy coś w domowych warunkach.

Michmis

Post autor: Michmis » wtorek 08 sty 2008, 19:43

Więc uważaj z tym bossem- można na nim coś ukręcić ciekawego- myślę że już coś masz. ja swoją drogą polecam dużo środkowego pasma, żebyś nie zginął gdzieś w nagraniu :)

ODPOWIEDZ