Nowy sprzęt i Cubase 4 czy upgrade Cubase SE2?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
DzaQ
Nowy sprzęt i Cubase 4 czy upgrade Cubase SE2?

Post autor: DzaQ » sobota 29 gru 2007, 21:20

Za to pytanie pewnie mnie zjecie bo przewijało się przez to forum wiele razy... Nie mniej jednak:

Miałem okazje pracować na Cubase Se2 na dość starym hardwerze:
Atlon Thunderbird 1.3GHz
256RAM, 133Mhz
Sound Blaster Live!
40GB dysk 5400 obr
Śmieszne prawda? Jednak Kubuś chodził całkiem znośnie przy ścieżkach midi z nałożonymi 4 instrumentami VST plus drobne efekty. Wymagało to czasami pracowania osobno na poszczególnych ścieżkach, szczególnie przy projektach "Orkiestrowych". Nie spełniło to jednak moich oczekiwań muzycznych ze względu na słabą jakość wtyczek i brak możliwości pracy na wszystkich ścieżkach w czasie rzeczywistym...

Teraz pojawia się pytanie:
Nowy sprzęt? - dajmy na to procek dwurdzeniowy (osobiście preferuje AMD)
Muzyka - Creative Labs X-Fi ElitePro (zależy mi na wzmacnianym wejściu gitarowym, jednocześnie w pełni profesjonalnej karty nie potrzebuje... narazie )
No i ram... Myślałem nad 8GB...Czy szyna 667mhz wystarczy? (same instrumenty i efekty VST, na których głównie się opieram, zżerają niebotyczne ilości ramu. Dajmy na to "The Grand" którego na starym sprzęcie nie miałem nawet okazji odpalić (wymagane 1GB RAMU) ale "widziałem" jego możliwości brzmieniowe i się zakochałem )
Grafa z obsługą dwóch monitorów...

Czy nowy Cubase w pełni wspiera obsługę procesorów "wielo"rdzeniowych? Doczytałem że w systemach 64bitowych obsługuje do 128GB Ramu więc tu raczej stwierdzenie "mam za dużo" narazie mi nie grozi...
To jedna opcja.
Druga:

Zozbudować stary sprzęt do 2GB RAMU, wlepić nową kartę muzyczną (jak wyżej) i pracować na Cubase SE2 na systemie 32bitowym?

Jakie są Wasze doświadczenia i rady?
Za odpowiedz z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
tigergold

Re: Nowy sprzęt i Cubase 4 czy upgrade Cubase SE2?

Post autor: tigergold » sobota 29 gru 2007, 21:48

Cubase nie zaadresuje 8 GB ramu. 32 bity to większa kompatybilność i stabilność. Jak dla mnie, łącznie z wymianą k. dżwiękowej na inną niż creative, wszystko przemiawia za drugą opcją. I masz racje, to wszystko na forum już było. Ja się tak zastanawiam ino dlaczego w innych tematach nikt mi nie odpowiada. Pytałem o dyski 15k obrotowe na przykład...

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » sobota 29 gru 2007, 21:54

Jak dla mnie wszystko przemiawia za drugą opcją...

Za szybko przeczytane

Jeśli masz możliwość WYMIANY nie rozbudowy to czywiście zrób to.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
jansobol

Post autor: jansobol » sobota 29 gru 2007, 22:19

Zozbudować stary sprzęt do 2GB RAMU, wlepić nową kartę muzyczną (jak wyżej) i pracować na Cubase SE2 na systemie 32bitowym?

Jakie są Wasze doświadczenia i rady?
Za odpowiedz z góry dziękuje....
Ja mam pentium Core Duo 3 GHz , 2 GB Ram EMU 1212 dwa dyski twarde (jeden do audio) i Cubase SE śmiga az miło nawet obciążając kilka ścieżek przez Proteus X LE. Nie ma trzasków i czkawek . Na poprzednim pececie (P.2,8 GHz RAM 1,5 GB, i EMU 0404) w Cubase SEmiałem trzaski nawet przy 20 msek latencji. Dwurdzeniówki sprawdzają się w Cubase
amator też może robić muzę

Awatar użytkownika
DzaQ

Post autor: DzaQ » niedziela 30 gru 2007, 14:53

"Jak dla mnie, łącznie z wymianą k. dżwiękowej na inną niż creative..."
A czemu inną niż Creative? Macie z tą firmą złe doświadczenia? Biorąc pod uwage to że nie jestem profesjonalistą i póki co nie stać mnie na to to źle dobrałem sobie k. muzyczną?

"Cubase nie zaadresuje 8 GB ramu"
Dlatego zastanawiam się nad zmianą Cubasa na 4.1 i prace na systemie 64bitowym...

"32 bity to większa kompatybilność i stabilność"
Dobra - to mówi samo przez się, ale czy przy dobrej konfiguracji nie powinno być lepiej? 64bitówke chce zainstalować tylko i wyłącznie na potrzeby Cubasa i niczym innym nie chce zaśmiecać systemu...

"Dwurdzeniówki sprawdzają się w Cubase"
Takiej odpowiedzi potrzebowałem Dzięki.

Dobra - powiedzmy że decyduje się na taki zestaw:
AMD ATHLON 64 6000+ X2 BOX 2MB AM2 ADX6000CZBOX
Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 CH8 RAID AMD790FX SATA 1394 GBLAN
2x Wilk Elektronik DDR2 4GB KIT PC2-5300 (667MHz) GOODRAM
Obudowa ATX z zasilaczem 400W
Samsung DVDRRW 20x B+S SATA LS iv.SH-S203N/BEWN
Asus GF7200GS 512/256MB TV D EN7200GS/HTD/256MB
Creative Labs X-Fi ElitePro
Western Digital 320GB 7200RPM SATAII WD3200AAKS 16MB lub 2x160 spięte RAIDem

Z monitorem i klawką MIDI wyniesie mnie to 4200zł, wydatek ciężki ale do zniesienia.

Do tego WInXP64 i Cubase Studio 4.1
Czy ktoś miałby jakieś przeciwwskazania co do części?

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » niedziela 30 gru 2007, 15:03

Oj nie bierz tego XP 64 bitowego. Nie wszystkie wtyczki vst ci na nim pójdą.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
DzaQ

Post autor: DzaQ » niedziela 30 gru 2007, 15:42

...Oj nie bierz tego XP 64 bitowego. Nie wszystkie wtyczki vst ci na nim pójdą....
Hmmm czyli moge sobie odjąc RAMU, tylko ile, bo nie wiem ile Cubase uciągnie na systemach 32bitowych...
No chyba że polecasz inny system (nie mówimy o Apple )

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » niedziela 30 gru 2007, 16:01

z tego co wiem xp 32 bitowy obsługuje max do 3 gb.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » niedziela 30 gru 2007, 16:24

z tego zestawu, który wybrałeś.... zwróć uwagę na zasilacz; ma być wydajny (min450) i cichy. możesz to zrobić kosztem pomniejszenia (skąd pomysł na 8gb ??) ramu.
pozdro
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
DzaQ

Post autor: DzaQ » niedziela 30 gru 2007, 16:49

Skąd pomysł na 8GB? Rekompensuje sobie brak talentu
Ale tak na poważnie - używam wtyczek które raczej czerpią sporo z RAMu o czym zresztą pisałem na samym początku.

"z tego co wiem xp 32 bitowy obsługuje max do 3 gb."
Dzięki

A o emisji dzwięku komputera całkowicie zapomniałem
Czyli dochodzi jeszcze cichy radiator... Czy jest coś jeszcze czego nie wziąłem pod uwage?

Póki co wyciągam takie wnioski - Pozostać przy 32bnitowym systemie który obsługuje do 3GB. Z redukcji Ramu zainwestować w wyciszenie...

ODPOWIEDZ