Alesis i|0 14 - problem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Rosina
Alesis i|0 14 - problem

Post autor: Rosina » sobota 15 gru 2007, 17:27

Witam! Z góry dziękuję i zarazem bardzo proszę o pomoc!

Kupiłem 3 dni temu kartę dźwiękową ALESIS io 14 Mam z nią wielkie problemy. Instaluję ją na notebooku LG F1 (intel core duo 1,6ghz ; 1,5gb ram) Docelowo ma to służyć do gry na Native instruments B4 (organy hammond). Podłączam klawiaturkę CME UF7 pod midi in w karcie i pogra troszkę (z 5s) i się zacina, zatyka.. klawisze się ruszają, dźwięku nie ma.. Podobnie jest jak puszczę jakąś muzykę z Windows Media Player np.. pogra chwilkę i zaraz się zatnie.. w WMP nie rusza się wizualizacja i czas się zatrzymuje, jednak sam laptop się nie wiesza.. Nie mam już siły do tego.. Siedzę nad tym 3 dzień.. Sformatowałem dysk.. Nie instalowałem zintegrowanej karty dźwiękowej, tylko tą alesis. Wyłączyłem komputer, chcę otworzyć sterownik do niej (mixer) i wyświetla się komunikat, że nie ma sterowników itd.. i trafia mnie szlag Próbowałem to samo na innym notebooku HP, z fire-wire pod PCIMCIA, wymieniałem ramy w laptopie LG i nic.. formatowałem jeszcze raz dysk.. robiłem to samo.. jednak bez żadnych zmian.. nie mam już siły co może być nie tak.. może sterowniki są jakieś skopane?

BARDZO PROSZE O POMOC!

Awatar użytkownika
macandroll

Re: Alesis i|0 14 - problem

Post autor: macandroll » sobota 15 gru 2007, 17:37

......
Zobacz na innym kablu. To banalne, ale czasem działa.
Po drugie zobacz z jakiego sterownika korzysta karta. Czasem korzysta z windowsowych i wtedy rózne się rzeczy dzieją.

Mój komputer/właściwości/zakładka sprzęt/mendżer urządzeń/kontrolery dźwięku, video i gier

Znajdź w nich swoją kartę i sprawdź na jakich działa sterach. Windowsowe są podpisane.
Jest tam polecenie aktualizuj. Wskaż lokalizację skąd ma pobrać stery i zainstaluj od nowa.

A jaki masz kontroler fire-wire? Aida bądź everlast Ci powie.
A zasilanie jest zewnętrzne?
Czasem karty tak się zachowują gdy jest przerwa w zasilaniu.
Muzyk, gitarzysta

Rosina

Post autor: Rosina » sobota 15 gru 2007, 17:45

hm... Sterowniki które instlauję są oryginalne z płyty. Zasilany jest z zewnętrznego zasilacza.. O przerwach w zasilaniu nie mam pojęcia, czy coś takiego wystepuje.. Zmiana kabla też nic nie pomogła, bo podłącałem ją do PC.. na PC zachowuje się w miare normalnie.. nie wyswietla błędu, że nie ma sterowników itd.. ale jak gram, to czasami się przycina.. (przerywa, brakuje niektórych dźwięków itp..) takze nie mam już pomysłu na ten złom :/

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » sobota 15 gru 2007, 18:12

......
A jaka masz ustawiona latencję?
Może trzeba zwiększyć?
Sprawdź w menadżerze urządzeń te stery.
Zobacz jeszcze w tym menadżerze stery kontrolera fire-wire (nie tylko kontrolery dźwięku, video i gier)
W kontrolerze fire-wire też znajdziesz swoją kartę i sprawdź dostawcę sterów. Oczywiście przy podłączonej karcie.

Jeśli fire-wire obługuje kontroler firmy VIA, to stąd moga być kłopoty. VIA i audio przy fire-wire rzadko dobrze pracują.

Sprawdź darmowym programem AIDA32

http://www.programosy.pl/program,aida32.html

Jeśli to będzie VIA, to będzie rozwiązanie.
Muzyk, gitarzysta

Rosina

Post autor: Rosina » sobota 15 gru 2007, 18:34

hm... nie potrafię tym programem tego znaleźć.. tzn nie wiem czy mam sprawdzać w CPU czy płyta główna, czy gdzie?? Tato mowi, że gdzieś kiedyś czytał że to na pewno jest VIA.. co teraz?? :(

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » sobota 15 gru 2007, 18:54

......
Jest jeszcze możliwość dokupienia fire-wire na slocie PCMCIA, ale koniecznie nie na kontrolerze VIA, ale np Texas Instruments.
Słyszałem, że to pomagało. Ale gwarancji nie ma, że zadziała.

Jeśli karta jest świeżo kupiona, to przecież można ja zamienić na jakąś na USB, lub PCMCIA.

Zaraz sprawdzę tą AiDĘ i ci powiem gdzie szukać.
Muzyk, gitarzysta

Rosina

Post autor: Rosina » sobota 15 gru 2007, 19:06

właśnie tak się złożyło, że mam pożyczone fire wire na PCIMCIA. Jest ono na NEC... ? Bo przy instalacji trzeba było tam podać.. i w instrukcji tak tam jest.. nom zgadza się. mam jeszcze kilka dni, także jak co, to mogę oddać tę kartę. A jaką inną jak co bys polecił do 1500zł pod USB?

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » sobota 15 gru 2007, 19:07

......
W AIDA:
PO lewej stronie ma menu. Tam znajdziesz zakładkę sprzęt.
Tam znajdziesz kontrolery hosta magistrali IEEE 1394
Rozwijasz i jest podpisany kontroler.

Ale Ty chyba nie masz VISTY? Bo jeszcze często karty nie obsługują tego systemu, lub pojawiają sie błędy.
XP ciągle jest bardziej stabilny i sterowniki pisane są pod niego.
Muzyk, gitarzysta

Rosina

Post autor: Rosina » sobota 15 gru 2007, 19:07

...właśnie tak się złożyło, że mam pożyczone fire wire na PCIMCIA. Jest ono na NEC... ? Bo przy instalacji trzeba było tam podać.. i w instrukcji tak tam jest.. nom zgadza się. mam jeszcze kilka dni, także jak co, to mogę oddać tę kartę. A jaką inną jak co bys polecił do 1500zł pod USB?...
ahaaa.. jeszcze ważna sprawa - ten FIRE-WIRE pod PCIMCIA testowałem z tym HP, także to również nie zdało egzaminu zbytnio..

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » sobota 15 gru 2007, 19:10

......
E-mu 1616 PCMCIA.
Bardzo dobra karta do 1500zł.
Wadą jest dość skomplikowany mikser, ale reszta to wzór w klasie.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ