Dwa instrumenty MIDI do komputera

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
fil-a
Dwa instrumenty MIDI do komputera

Post autor: fil-a » piątek 23 lis 2007, 09:26

Witam,
jak wskazuje nazwa dzialu w ktorym zamieszczam posta, jestem nowy i jeszcze wielu rzeczy nie wiem dlatego prosze o wyrozumialosc. Do tej pory nie pracowalem na wirtualnych syntezatorach dopiero od niedawna je poznaje jednak zrodzil mi sie pewien pomysl i jestem ciekaw mozliwosci jego zrealizowania:

Mam dwa syntezatory ktore chcialbym podlaczyc do jednego komputera (przez midi) tak aby mogly one sterowac dwomm syntezatorami VST a sygnal wychodzil z komputera dwowa niezaleznymi wyjsciami. Ewentualnie jesli to niemozliwe to czy moge uzyc jednego syntezatora w taki sposob alby klawiatura byla podzielona (na dole jedna barwa na gorze inna) i aby sygnal wychodzil z komputera dwoma roznymi wyjsciami.

Znalazlem dwa takie urzadzenia ktore wydaje mi sie moglby byc pomoce ale nie jestem pewny.
http://musiccenter.pl/?mod=item&g1=6&g2=38&g3=107&id=6039

Prosze o opinie, rady i wasze pomysly....
[Post edytowany przez Admina w dniu 23/11/2007]

fil-a

Re: Dwa instrumenty MIDI do komputera

Post autor: fil-a » piątek 23 lis 2007, 10:41

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 23 lis 2007, 12:00

1.poprzez jedno wejscie midi - out 1 syntha do in drugiego i out drugiego do in w kompie
warunek - jeden synth musi nadawac na 1 kanale midi drugi na drugim i musza one byc przyporzadkowane do oddzielnych instrumentow vsti
2.poprzez dwa wejscia midi - kazdy synth do oddzielnego wejscia i przypisane do odpowiednich instrumentow vsti
3dzielenie klawiatury zrobisz bez klopotu o ile potrafi to dany instrument vsti a wiele potrafi podzielic na strefy

fil-a

Post autor: fil-a » piątek 23 lis 2007, 12:16

...1.poprzez jedno wejscie midi - out 1 syntha do in drugiego i out drugiego do in w kompie
warunek - jeden synth musi nadawac na 1 kanale midi drugi na drugim i musza one byc przyporzadkowane do oddzielnych instrumentow vsti
2.poprzez dwa wejscia midi - kazdy synth do oddzielnego wejscia i przypisane do odpowiednich instrumentow vsti
3dzielenie klawiatury zrobisz bez klopotu o ile potrafi to dany instrument vsti a wiele potrafi podzielic na strefy
...
a co z tyjsciem z komputera osownymi wyjsciami, realne?

Awatar użytkownika
steelcangoo

Post autor: steelcangoo » piątek 23 lis 2007, 13:41

a co z tyjsciem z komputera osownymi wyjsciami, realne?...

realne , musisz mieć odpowiednią ilośc wyjść w programie i w karcie
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy

fil-a

Post autor: fil-a » piątek 23 lis 2007, 14:27

realne , musisz mieć odpowiednią ilośc wyjść w programie i w karcie
...
jakie rozwiazanie techniczne proponujecie? Czy ta karta ktora pokazalem wyzej nada sie? ma kilka wyjsc tylko nei wiem czy sa niezalezne.

fil-a

Post autor: fil-a » piątek 23 lis 2007, 19:46

...realne , musisz mieć odpowiednią ilośc wyjść w programie i w karcie
...
jakie rozwiazanie techniczne proponujecie? Czy ta karta ktora pokazalem wyzej nada sie? ma kilka wyjsc tylko nei wiem czy sa niezalezne....
nikt nie ma pomyslu ?

Bardzo prosze o pomoc bo to wazne. Czy moge to zrobic w Cubase i przy uzyciu tej karty ktora jest powyzej?

Awatar użytkownika
steelcangoo

Post autor: steelcangoo » piątek 23 lis 2007, 21:28

Czy moge to zrobic w Cubase i przy uzyciu tej karty ktora jest powyzej?...

W Cubase możesz , co do karty nie mam pojęcia... na oko wydaje mi się że można , choć te outy wyglądają niepoważnie... może napisz mejla do tech supportu na stronie m-audio, albo zadzwoń do lokalnego dystrybutora
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy

fil-a

Post autor: fil-a » sobota 24 lis 2007, 09:42

W Cubase możesz , co do karty nie mam pojęcia... na oko wydaje mi się że można , choć te outy wyglądają niepoważnie... może napisz mejla do tech supportu na stronie m-audio, albo zadzwoń do lokalnego dystrybutora
...
a jaka inna karta bylaby dobra do tego celu?

low.on.ice

Post autor: low.on.ice » sobota 15 gru 2007, 13:05

...W Cubase możesz , co do karty nie mam pojęcia... na oko wydaje mi się że można , choć te outy wyglądają niepoważnie... może napisz mejla do tech supportu na stronie m-audio, albo zadzwoń do lokalnego dystrybutora
...
a jaka inna karta bylaby dobra do tego celu?...
witam,też jestem nowy(na forum)i mam podobny problem.to co chcesz zrobić to połączyć kanały MIDI nie audio,więc niepotrzebujesz karty za 750zł z przetwornikiem ad/da-audio digital,digital audio,ale interfejsu midi-usb,jest ich mnóstwo,wpisz usb-midi interfejs.chcesz podpiąćdwa klawisze pod kompa,obydwamają midi in i midi out,potrzebujesz więc interfejsu z conajmniej dwoma wej i wyj midi,zobacz m-audio midisport2x2 lub każdy inny dwa in na dwa out,co do cubase to nigdy niepracowałem na software,dopiero teraz powoli zaczynam .szukam sekwencera na komp,jednak każdy program ma tysiące niepotrzebnych rzeczy obciążających mi lapa i gdzieśtam w tym wszystkim jest sekwencer midi-to czego chcesz używać.pamiętaj że na jednym kablu midi masz tylko 16 śladów,więc takie pudełko rozdziela ci w edytorze i przyporządkowywuje ślady jak chcesz i gdzie chcesz,możesz też jak w opisie podłączyć z jednego klawisza-midi thru kabelek do midi in na drugim jednak przy szeregowym midi komp niebędzie odbierać midi data czyli danych,lub powstaną problemy.musiałbyś wejść w system w klawiszach i poustawiać tam mnóstwo rzeczy,naprawdę lepiej kup sobie to małe pudełko...i cztery kable midi
co moog to żaden inny nie moog

ODPOWIEDZ