Witam,
dział w sam raz dla mnie, bo jest baaaardzo początkujący. Chce złożyć przenośne ministudio nagrań. Mam laptopa Acera z procesorem AMD 1.6, karte dzwiekowa zintegrowana niestety, ktora zwie sie AC 97. Chce kupic do tego mikser z mozliwoscia nagrywania wielosladowego na twardym dysku. Polecano mi dwa miksery (w zasiegu moich mozliwosci finansowych) : Alesis MultiMix FireWire 12 lub Phonic Helix Board 18 Fire Wire. Ten drugi ma podobno lepsze mozliwosci, poniewaz pomija korekcje w mikserze i leci bezposrednio do komputera i tam wszystko ustawiam. Alesis z kolei wysyla wszystko na komputer dopiero po korekcji w mikserze. W przypadku obu rozwiazan mikser bede podlaczal z laptopem poprzez karte rozszezen - karta do gniazda PCMCIA w laptopie z wtykami FireWire. Czy tak zlozony sprzet moze dac mi mozliwosc przyzwoitego nagrywania? Dodam jeszcze, ze na laptopie mam program Audacity a w ofercie tego Alesisa jest program Steinberg Cubase LE.
p.s.
narazie bawie sie w nagrywanie (na tym Audacity) podlaczajac mikrofon do wejscia mikrofonowego w karcie dzwiekowej . Ale nagranie jest bardzo ciche. Ustawialem glosnosc nagrywania, ale nic to nie dalo.
Z gory dzieki za pomoc
Alesis MultiMix FireWire 12 czy Phonic Helix Board 18 FireWire?
Re: Alesis MultiMix FireWire 12 czy Phonic Helix Board 18 FireWire?
Długo się zastanawiałem który z mikserów FW wybrać. Znam tylko 4 firmy, które ten temat potraktowały poważnie i jeszcze do niedawna Alesis był faworytem. Długo się przyglądałem Yamahom n8 i n12 ale cena niesety odstrasza. Ciekawe w Yamahach jest to, że z kompuutera do miksera wraca tyle samo kanałów co wychodzi, więc można (ale nie trzeba) miksować analogowo (bez automatyki). Jeśli chodzi o Phonic to za mało wiem o jakości preampów. Alesis nie ma insertów więc też odpadł. Został Mackie Onyx i pójdę w tym kierunku. Mikser ma tę zaletę, że oprócz opcji FW ma wyprowadzone wyjścia do nagrywania. Nie jest bez wad - wyjście jest wyprowadzone tuż za preampem ale jak się okazuje można stosunkowo łatwo przerobić i wiem, że będę go tak przerabiał, żeby wyjście było za insertem. W zachodnich sklepach 1220 z opcją FW kosztuje ok. 3000zł.