...

...
Jeśli monitory będą miały wejście SPDIF i doskonałej jakości przetworniki D/A to jakość dźwięku będzie taka jak z najlepszych kart. Inna sprawa to to co dzieje się w kompie. Dziadowska karta nie ma np. porządnego ASIO do VSTi, nie pracuje w 24 bitach itp. Tak więc nie klei się za bardzo Twoja kalkulacja. W ogóle się nie klei tak na prawdę....
no nareszciei ktos normalny :)
mam monitory alesis M1 a620 na nich robie calosc oczywiscie XLR (delta1010)
ALE
przy podlaczeniu do amplitunera i na normalych kolumnach nie slysze roznicy pomiedzy delta a zintegrowana karta
......
a czy wszystkie vst obsloguja 24bit ?
i czy 4800 wystarczy dla uzuskania godnego dzwieku...
Po pierwsze jak pisał kolega, na zintegrowanej karcie nie popracujesz na 24bit. Czyli porównaj sobie deltę przy nagraniu 24 bit, a potem zintegrowaną 16bit. Nie chce mi się wierzyć, że nie słyszysz różnicy między deltą a zintegrowaną. U mnie róznice były znaczne na korzyść każdej innej karty którą podłączałem. Podłącaz sobie raz jedną, raz drugą do monitorów. Często są juz znaczne różnice dynamiki i głośności. Nie wspominając o szczegółowości.
Po drugie na zintegrowanej nie popracujesz komfortowo na wielu programach nagrywających, a wymagających obsługi ASIO. Np. w Cubase będziesz miał opóźnienia od 50ms do 200ms! Czyli zapomnij o wielu ścieżkach. Jeśli piszesz o vst, eq itd to zwykła karta nie uciągnie tego i będzie znacznie obciążała procka. Pojawią sie dropy itd.
Chcesz obrabiać materiał juz nagrany typu loopy? Przy nakładaniu efektów, realnie słyszę, że na zintegrownej jest inaczej niż na "studyjnej".
Jeśli chcesz dopiero wprowadzać sygnał analogowy, to przecież dochodzi konwersja A/D. Przy zintegrowanej kiepskie przetworniki. Nie mówiąc juz o koszmarnej jakości preampie mikrofonowym.
Da się nagrywać w cool edit pro, ale przy kilku ścieżkach równiez wszystko może sie rozjechać.
Po trzecie rzadko która zintegrowana karta ma SPDIF. A są tacy co uważają że SPDIF np. w creativach dodawał coś od siebie. (choć nie chce mi się wierzyć). Poza tym nie znam zintegrowanej co miała by SPDIF in i out.
Po czwarte to zintegrowana karta raczej ma mało wejść i mało wyjść. Często ma tylko wyjście słuchawkowe, a to wiadomo różni się od liniowego.
Pzdr.