Roland SH-201

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Re: Roland SH-201

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 23 lis 2006, 15:53

...Z sh - 201 nie miałem do czynienia za to grałęm na oldschoolowym już SH 101 więc mogę smiało przpuszczać że i 201 jest rewelacyjny :)...
Te grajki nie mają ze sobą nic wspólnego.
SH201 bardzo mnie ujął ergonomią i po prostu jest śliczny ;)
Brzmi jak nic nadzwyczajnego (a raczej jak tuziny podobnych nibyanalogów). Do tego kiepska klawiatura bez docisku.
Ale i tak chciał bym go mieć.

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 25 lis 2006, 14:58

dzieki wszystkim za wypowiedzi :)
w sumie na początku nie zaznaczyłem bardzo istotnej rzeczy; mianowicie do jakiej muzyki potrzebuje ten syntezator. A wiec tworze trance i wydaje mi sie, ze ten instrument za niewielkie pieniadze (oczywiscie względem innych syntezatorów z górnej półki) daje naprawde duze możliwosci kreowania wspaniałnych trancowych barw; zarówno leadów, jak i ciekawych padów. Ale to oczywiscie moje zdanie po przesłuchaniu kilkunastu dem i możliwosci tego Rolanda. Jak go zakupie, to napewno sie jeszcze wypowiem i podziele sie z Wami moimi sugestiami :) pozdrawiam!

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » niedziela 03 gru 2006, 23:47

Podpowiem Ci taką moją małą dobrą radę, z racji, że pracowałem już na tym SH201 jak i również porównywalnych i konkurencyjnych syntach...

Otóż SH to taka maszynka która pozornie fajna jest ale... Słaba. Jest dość zimna i płaska - nie ma tych charakterystycznych zabijających dołów, z których słynie Roland. Nie chcę się rozwodzić

Jeśli szukasz czegoś do trance, czegoś, co ma kopa i rozniesie ludzi to szczerze polecam ci Rolanda JP8080 - dużo lepszy moim zdaniem - i nie tylko moim... Czyste brzmienie, super saw, gama efektów, vocoder, mocne doły i kilkaset złotych tańszy... Po co więc płacić dużo więcej za coś słabszego? Zastanów się dobrze
[addsig]
vintage synth fan

TraDeus

Post autor: TraDeus » poniedziałek 04 gru 2006, 11:27

Dzieki radek_tymecki :)
Ja tez doszedłem do wniosku, że ten syntezator to nic szczególnego, dlatego dozbieram kase no i kupuje Virus Rack XL :) ale Virka juz chyba wszyscy mozecie mi polecić z czystym sercem, co ? ;) hehe, pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » piątek 12 paź 2007, 12:04

...Podpowiem Ci taką moją małą dobrą radę, z racji, że pracowałem już na tym SH201 jak i również porównywalnych i konkurencyjnych syntach...

Otóż SH to taka maszynka która pozornie fajna jest ale... Słaba. Jest dość zimna i płaska - nie ma tych charakterystycznych zabijających dołów, z których słynie Roland. Nie chcę się rozwodzić

Jeśli szukasz czegoś do trance, czegoś, co ma kopa i rozniesie ludzi to szczerze polecam ci Rolanda JP8080 - dużo lepszy moim zdaniem - i nie tylko moim... Czyste brzmienie, super saw, gama efektów, vocoder, mocne doły i kilkaset złotych tańszy... Po co więc płacić dużo więcej za coś słabszego? Zastanów się dobrze
...
Atu bym sie nie zgodzil , slyszalem wiele demek sh-201 i nie stwierdzilem bym ze ten synt nie mial kopa , fakt jest tani i budowe ma dosyc prosta ale troche pobawic sie jego supersawem i tez mozna fajne dzwieki osiagnac wcale nie gorsze od jp-8000.
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » piątek 12 paź 2007, 13:28

Atu bym sie nie zgodzil , slyszalem wiele demek sh-201 i nie stwierdzilem bym ze ten synt nie mial kopa , fakt jest tani i budowe ma dosyc prosta ale troche pobawic sie jego supersawem i tez mozna fajne dzwieki osiagnac wcale nie gorsze od jp-8000....
Ale właśnie chodzi o to, żeby nie miał we wszystkich brzmieniach kopa :)

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac » piątek 12 paź 2007, 13:37

Atu bym sie nie zgodzil , slyszalem wiele demek sh-201 i nie stwierdzilem bym ze ten synt nie mial kopa , fakt jest tani i budowe ma dosyc prosta ale troche pobawic sie jego supersawem i tez mozna fajne dzwieki osiagnac wcale nie gorsze od jp-8000....

Osobiście posiadam JP-8000 i jestem z niego zadowolony, slyszałem różne demka tego SH - nawet fajne jednak bedąc w sklepie i widząc go na żywca mialem wrażenie ze to zabawka z targu :( ...
Posiadając kwotę +/- 2200 ponownie wybrał bym JP-0000/8080 - mam nadzieje ze Roland kiedys wróci do tego modelu i go odświerzy

Pozdrawiam
Szukam ciekawych banków do JP - 8000

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 12 paź 2007, 13:43

Osobiście posiadam JP-8000 i jestem z niego zadowolony, slyszałem różne demka tego SH - nawet fajne jednak bedąc w sklepie i widząc go na żywca mialem wrażenie ze to zabawka z targu :( ...
Posiadając kwotę +/- 2200 ponownie wybrał bym JP-0000/8080 - mam nadzieje ze Roland kiedys wróci do tego modelu i go odświerzy

Pozdrawiam...
Kiedyś chciałem sobie sprawić ten instrumencik, ale po tym jak wypróbowałem go w sklepie...Podobał mi się wygląd, przyjazny interfejs i to, że jest lekki. Ale sprawiał wrażenie nie do końca dobrze wykonanego instrumentu, no i brzmienia też nie były przekonujące. Za to instrument wciąga. mimo, że mi zbytnio brzmieniowo nie przypadł do gustu, i tak kręciłem gałami jakieś 2 godzinki

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » piątek 12 paź 2007, 18:09

Wiecie ja sie zgadzam , co do wykoania to sh-201 za ciekawy nie jest , rzeczywsicie wyglada jak zabawaka, ale jesli chodzi o dzwiek to do trance nadaje sie , slyszalem demka zrobione do niego przez niemiecka firme zajmujaca sie soundsetami cos ale vengeance i musze powiedziec ze to co z niego wykrecili robi wrazenie .., brzmienie wcale nie gorsze od jp , sam mam obecie virusa b i gdybym w chwili obecnej nie kupowal monitorow odsluchowych to prawdopodobnie bym juz go sobie kupowal do domowego ''studyjka'' , bo moim zdaniem jako synt dodatkowy wylacznie przeznaczony do trancowych leadow / padow to sh201 sie nadaje znakomicie .Mogli tylko wyglad mu poprawic....
A tak pozatym mam pytanko do tych co maja lub testowali sh-201 , jak jest z nim z automatyzacja ? , mozna wszystkie parametry zautomatyzowac np w cubase nie ma z nim w tej kwesti problemow jak np z jp-8000
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac » piątek 12 paź 2007, 19:26

...Wiecie ja sie zgadzam , co do wykoania to sh-201 za ciekawy nie jest , rzeczywsicie wyglada jak zabawaka, ale jesli chodzi o dzwiek to do trance nadaje sie , slyszalem demka zrobione do niego przez niemiecka firme zajmujaca sie soundsetami cos ale vengeance i musze powiedziec ze to co z niego wykrecili robi wrazenie .., brzmienie wcale nie gorsze od jp , sam mam obecie virusa b i gdybym w chwili obecnej nie kupowal monitorow odsluchowych to prawdopodobnie bym juz go sobie kupowal do domowego ''studyjka'' , bo moim zdaniem jako synt dodatkowy wylacznie przeznaczony do trancowych leadow / padow to sh201 sie nadaje znakomicie .Mogli tylko wyglad mu poprawic....
A tak pozatym mam pytanko do tych co maja lub testowali sh-201 , jak jest z nim z automatyzacja ? , mozna wszystkie parametry zautomatyzowac np w cubase nie ma z nim w tej kwesti problemow jak np z jp-8000...
a jakie problemy są z automatyzacją JP ? ja nie mam ...
Szukam ciekawych banków do JP - 8000

ODPOWIEDZ