E-mu 0404 USB - kilka pytań
Zaopatrzyłem sie w karte 0404 USB, wiele opinii widzialem, że "ta karta ma możliwości!". I jakoś tych możliwości tu nie widzę :(. Dlaczego nie ma żadnego miksera typu patchmix, jak tu mozna krosować sygnały?? W Audigy ze sterami KX mialem kupe mozliwosci, kanaly logiczne itp. A tutaj nic... Da sie wykorzystać patchmix z 0404 (lub jakis soft zastepujący go) do 0404 USB? Co jest takiego dobrego w tej karcie, ze ludzie tak ją chwalą? Przetworniki w moim przypadku 24/96 bylyby wystarczające (wersja pod PCI ma takie). Czy czasem nie zrobiłem błędu kupując akurat wersje pod USB?
Moje zajecie to produkcja elektroniczna bez zgrywania zywych instr., ale ze zgrywaniem wokalu (okazyjnie, dynamicznym shurem), ciesze się z preampu, z wyjscia na sluchawki, jakosc przetwornikow w wersji pod pci i tak jest zadowalająca wiec przy moich wymaganiach i tak nie robi mi roznicy.
Jeszcze tylko o problemie z nagrywaniem - w Audition przy jednym mikrofonie wav mono nagrywa mi tylko max 50% glosnosci - dopiero jak 2 wejscia na raz zsumuje to jest pelny zakres decybeli - jak to ustawic? w opcjach nic takiego nie znalazlem:(.
Prosze o szybką poradę odnośnie moich rozterek, gdyż mam bardzo mało czasu na odesłanie karty. Pytanie: zostawiać ją, wymieniać na PCI czy inną EMU (akurat na EMU sie napaliłem). Jestem w stanie poświęcić na to rownowartość obecnej karty.
Proszę o wyrozumiałość i w miare szybkie, konkretne pomocne odpowiedzi ;). Sprawa jest pilna, rozumiecie - prawo do zwrotu tylko pare dni.
Moje zajecie to produkcja elektroniczna bez zgrywania zywych instr., ale ze zgrywaniem wokalu (okazyjnie, dynamicznym shurem), ciesze się z preampu, z wyjscia na sluchawki, jakosc przetwornikow w wersji pod pci i tak jest zadowalająca wiec przy moich wymaganiach i tak nie robi mi roznicy.
Jeszcze tylko o problemie z nagrywaniem - w Audition przy jednym mikrofonie wav mono nagrywa mi tylko max 50% glosnosci - dopiero jak 2 wejscia na raz zsumuje to jest pelny zakres decybeli - jak to ustawic? w opcjach nic takiego nie znalazlem:(.
Prosze o szybką poradę odnośnie moich rozterek, gdyż mam bardzo mało czasu na odesłanie karty. Pytanie: zostawiać ją, wymieniać na PCI czy inną EMU (akurat na EMU sie napaliłem). Jestem w stanie poświęcić na to rownowartość obecnej karty.
Proszę o wyrozumiałość i w miare szybkie, konkretne pomocne odpowiedzi ;). Sprawa jest pilna, rozumiecie - prawo do zwrotu tylko pare dni.
Re: E-mu 0404 USB - kilka pytań
EMU 0404 to bdb zewnetrzna karta muzyczna. Preamp w niej zastosowany daje znakomity dźwięk jak na tą cene. Uważam ze cena 2 razy wyższa w stosunku do wewnętrznej 0404 jest jak najbardziej na miejscu. 0404 USB to juz profesjonalna sprawa a preamp w niej zastosowany w połączeniu z jakimś dobrym lampowym majkiem (np AKG Solidtube) daje bdb efekt. Czy jest fikuśna i daje wiele wodotrysków to nie wiem ale jakosciowo jest bdb, a preamp to naprawde dobrza rzecz.
Jestem raperem oraz właścicielem studia
No tak, zdaję sobie sprawę, że preampy i w ogóle jakość jest super jak na tą cenę, problem w tym, że ja wokal nagrywam okazyjnie na dynamicznym mikrofonie Shure PG58, więc i tak w pełni mocy nie odczuję. Jeśli te dobrodziejstwa tylko na tym polegają, że jakość jest świetna, to chyba trochę zakup nietrafiony jak na moje przeznaczenie: głównie praca na VST z klawiaturą MIDI. Z tego co widzę ta karta jest owszem świetna, ale do zastosowań takich jak zgrywanie wokalu i żywych instrumentów. No chyba, że jednak da się jakoś robić routing kanałów fiz. i logicznych - gdzieś ktoś napisał, że jest jakiś odpowiednik patchmixu dla 0404 USB, bodajże na literę "A", ale za nic nie mogę tego odnaleźć :/. Czy ktoś wie coś na ten temat?
I przypominam o problemie z amplitudą w Audition - przy jednym mikrofonie sięga ona max 50%. Jak to zmienić by zakres był pełny? Przykładowo w FL Studio gdy zgrywam wokal to na insercie daję wejście A i nagrywa w pełnym zakresie (co prawda plik stereo gdzie prawy=lewy kanał - chociaż pewnie to też da sie zmienić).
Raz jeszcze proszę o sugestie czy warto było wybierać akurat ten model czy lepiej coś z EMU pod PCI w podobnej cenie, ale za to z bogatym asortymentem co do konfiguracji.
I przypominam o problemie z amplitudą w Audition - przy jednym mikrofonie sięga ona max 50%. Jak to zmienić by zakres był pełny? Przykładowo w FL Studio gdy zgrywam wokal to na insercie daję wejście A i nagrywa w pełnym zakresie (co prawda plik stereo gdzie prawy=lewy kanał - chociaż pewnie to też da sie zmienić).
Raz jeszcze proszę o sugestie czy warto było wybierać akurat ten model czy lepiej coś z EMU pod PCI w podobnej cenie, ale za to z bogatym asortymentem co do konfiguracji.
...EMU 0404 to bdb zewnetrzna karta muzyczna. Preamp w niej zastosowany daje znakomity dźwięk jak na tą cene. Uważam ze cena 2 razy wyższa w stosunku do wewnętrznej 0404 jest jak najbardziej na miejscu. 0404 USB to juz profesjonalna sprawa a preamp w niej zastosowany w połączeniu z jakimś dobrym lampowym majkiem (np AKG Solidtube) daje bdb efekt. Czy jest fikuśna i daje wiele wodotrysków to nie wiem ale jakosciowo jest bdb, a preamp to naprawde dobrza rzecz. ...
No nie powiedziałbym. Sprawdziłem sobie ją tak z ciekawości i powiem że preamp i konwertery tej karty to nędza. Z tego przedziału cenowego znacznie lepiej pod tym względem wypada M-Audio Firewire Solo.
Na niewątpliwy plus należy podkreślić żadko spotykaną dużą ilość dołączonego oprogramowania.
No nie powiedziałbym. Sprawdziłem sobie ją tak z ciekawości i powiem że preamp i konwertery tej karty to nędza. Z tego przedziału cenowego znacznie lepiej pod tym względem wypada M-Audio Firewire Solo.
Na niewątpliwy plus należy podkreślić żadko spotykaną dużą ilość dołączonego oprogramowania.
Na niewątpliwy plus należy podkreślić żadko spotykaną dużą ilość dołączonego oprogramowania....
... czemu nędza ? Widziałem pomiary tej karty (THD ~0,001% , SNR ponad 110 dB i to jest nędza ?)
http://ixbtlabs.com/articles2/proaudio/emu-0404-usb.html
http://www.amb.org/rmaa/e-mu/E-MU_0404_USB_loopback_bal_24b_96k.htm
... tak więc prosiłym o jakieś dowody tego że jest to "nędza" bo na chwilę obecną to równie dobrze ja mogę napisać że M-Audio Firewire Solo to dno i nędza bo .... tak.