Gramofon + preamp

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
_marek
Re: Gramofon + preamp

Post autor: _marek » piątek 27 lip 2007, 23:17

Gdzie mam je podłączyć? Zarówno do gniazdka z tego co czytałem niebezpiecznie, jak i do kaloryfera, a mksera czy wzmacniacza ze specjalnym miejscem na uziemienie nie mam. ...
zuziemianiem kompa uważaj - może cie troche telepnąć.

A jeśli chodzi o muzykę to może udostepnij nam fragment jakiegos nagrania ktory 'uda' ci sie nagrac.

uwazaj zeby kable sygnalowe, szczegolnie miedzy gramofonem i preampem omijaly wszel;kie zasilacze, CPU etc.

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 23:30

Jednym słowem nadal nie wiem jak uziemić..

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 28 lip 2007, 12:05

a czytac potrafisz czy moze za raczke cie prowadzic????(sory kurde masz napisane WYRAZNIE)

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » sobota 28 lip 2007, 12:38

...a czytac potrafisz czy moze za raczke cie prowadzic????(sory kurde masz napisane WYRAZNIE)...

Nie ma miejsca na uziemienie w preampie CZAISZ?

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » sobota 28 lip 2007, 12:46

Zarówno na tym forum, jak i na innych, po wpisaniu w wysziukiwarkę tematu uziemienia wyskakuje masa tematów.

I w każdym szanowne gremium rozpisuje elaboraty na temat tego czym uziemienie jest, a czym nie jest, czym jest zerowanie, czym różni się zerowanie od uziemienia, popisuje się wiedzą i uprawnieniami, ale odpowiedzi na wydawałoby się proste pytanie nie ma - co zrobić, jak uziemić? To nie jest pytanie "ej lubię muzykę doradźcie jak mam zacząć nagrywać" tylko określony problem, opisane warunki sprzętowe dokładnie.

Nie rozumiem więc czemu jedni doradzają by podłączyć się do kaloryfera czy do gniazdka, a inni piszą że to może się skończyć zgonem. Sorry, ale to chyba zbyt poważna sprawa jeśli to takie niebezpieczne by doradzać w temacie o którym nie ma się pojęcia (ja nie mówię że mam, dlatego właśnie pytam), a przecież nie jestem pierwszym kto gramofon do kompa chce podłączyć w ten sposób, prawda?

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » sobota 28 lip 2007, 12:50

I tak jak już napisałem w pierwszym poście - wiem jak to ma być podłączone, bo zbyt dużych możliwości nie ma. Jest problem z uziemieniem prawdopodobnie, w mikserze komputerowym wszystko było ustawione od początku ok.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 28 lip 2007, 14:45

...I tak jak już napisałem w pierwszym poście - wiem jak to ma być podłączone, bo zbyt dużych możliwości nie ma. Jest problem z uziemieniem prawdopodobnie, w mikserze komputerowym wszystko było ustawione od początku ok. ...
alez masz problemy - masz metalowa obudowe monacora i srubki - poszukaj miejsca z golym metalem i do niego daj uziemienie
albo do obudowy komputera

kurde masz cala litanie sposobow i co zadnego nie wyprobowales??to na co ty liczysz??samo sie nie zrobi....

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » sobota 28 lip 2007, 19:09

alez masz problemy - masz metalowa obudowe monacora i srubki - poszukaj miejsca z golym metalem i do niego daj uziemienie
albo do obudowy komputera

kurde masz cala litanie sposobow i co zadnego nie wyprobowales??to na co ty liczysz??samo sie nie zrobi.......
Doszedłem już jak to zrobić dzięki pomocy znajomego.

Niby metalowa, ale po przejechaniu omomierzem okazało się że podłączenie do niego byłoby lipą, bo nie było przewodzenia. Obudowa dzięki solidnej wartswie lakieru na zewnątrz i wewnątrz nie przewodzi. Tak samo gdybym próbował podłączyć do oniklowanych wejść, nie są one połączone bowiem z obudową. Sposób rozwiązania okazał się prosty - zdarcie warstwy galwanicznej z metalu w podstawce, dołożenie śróbki i po kłopocie. W ten sposób doszedłem do bezpiecznej wg mojego znajomego metody, nie ma zakłóceń, gramofon gra pięknie.

ODPOWIEDZ