Sonar + E-mu 0404

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
kamerton
Sonar + E-mu 0404

Post autor: kamerton » wtorek 19 cze 2007, 18:49

mam pytanko? nie moge w Sonarze w midi out ustawić wyjścia(syntezator SW microsoft GS wave )tylko wybiera mi z karty
E-mu 0404 (E-dsp Midi Port 0404) ale wtym układzie nie odtwarza mi midow natomiast w starym Cakewalku 6.0 w midi devices/midi out jest wszystko ok.co jest za problem?nie było tego problemu
z kartą SB Live czym to jest spowodowane.

[addsig]

audiophone
Kontakt:

Re: Sonar + E-mu 0404

Post autor: audiophone » wtorek 19 cze 2007, 19:03

nie było tego problemu

...
ponieważ sb live mial odtwarzacz GM z soundfontami. emu juz tego nie ma.
musi C idzialac ten sw synth od mikrosoftu. sobacz w ustawieniach dzwieku w panelu czy nie masz w mixerze wyciszonego kanału na sw synth.

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
kamerton

Post autor: kamerton » wtorek 19 cze 2007, 19:16

...nie było tego problemu

...
ponieważ sb live mial odtwarzacz GM z soundfontami. emu juz tego nie ma.
musi C idzialac ten sw synth od mikrosoftu. sobacz w ustawieniach dzwieku w panelu czy nie masz w mixerze wyciszonego kanału na sw synth.

...
niestety ale w mikserze jest wszystko OK! i nadal nic ztego.
dziwi mnie tylko że w starym Cakewalku 6.0 jest wszystko dobrze?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 19 cze 2007, 21:23

...mam pytanko? nie moge w Sonarze w midi out ustawić wyjścia(syntezator SW microsoft GS wave )tylko wybiera mi z karty
E-mu 0404 (E-dsp Midi Port 0404) ale wtym układzie nie odtwarza mi midow natomiast w starym Cakewalku 6.0 w midi devices/midi out jest wszystko ok.co jest za problem?nie było tego problemu

...
Zaczne od tego, że problemu nie ma. Naprawdę. Sonar podczas startu, jeśli nie ma skonfigurowanych portów MIDI, sam otwiera okienko aby wskazać mu aktywne porty MIDI In i MIDI OUT. W przypadku karty EMU 0404 i Sonar 6 (taką konfigurację mam przed oczami), po otwarciu Options>MIDI Devices, Sonar proponuje:

E-DSP MIDI Port (C000) jako MIDI IN
E-DSP MIDI Port (C000) jako MIDI OUT, oraz
Syntezator SW Microsoft GS Wave jako MIDI OUT (to jest wyjscie wirtualne do programowego syntezatora wbudowanego w Windows)

po pierwsze: trzeba zaznaczyć port GS WAVE jako aktywny.
po drugie: w Sonar utworzyć ślad MIDI gdzie jako MIDI OUT wybierzesz "Syntezator SW Microsoft GS Wave"
po trzecie: zadbaj aby na śladzie były jakieś komunikaty
po czwarte: jeśli włączysz PLAY to najnormalniej w świecie usłuszysz grający Synth GS

teraz jest kwestia jak to zgrać do AUDIO:

po pierwsze: wysoluj ślad MIDI z GS Wave
po drugie: włącz sobie PatchMIx
po trzecie: zaobserwuj, który strip w PatchMix odpowiedzialny jest za sygnał z GS Wave (i okaże się że to jest WAVE 1/2)

teraz trzeba wysłąć ten sygnał do SONARA, jak?

- utwórz na stripie WAVE 1/2 wysyłkę do ASIO
- po restarcie Sonara pojawi Ci się nowe wejście: ASIO WAVE 1/2

- utwórz ślad audio w Sonar
- podaj jako wejście ASIO WAVE Stereo
- wysoluj ślad MIDI z GS Wave
- wciśnij REC
- wypij pyfko

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
kamerton

Post autor: kamerton » środa 20 cze 2007, 16:10

Ustawienia w midi devices midi out są takie
E-DSP MIDI Port (E400) jako MIDI IN
E-DSP MIDI Port (E400) jako MIDI OUT, ale
Syntezator SW Microsoft GS Wave jako MIDI OUT w ogóle nie występuje
W ustawieniach windosowskich
Dźwięki i urządzenia audiojest normalnie< Syntezator SW Microsoft GS Wale>
Natomiast w Cakewalk 6.0 te ustawienia są indentyczne i tam to wirtualne wyjście jest normalnie widoczne
I wszystko chodzi normalnie
Pytanie tylko ?
Dlaczego w Sonarze w midi devices nie ma tego wirtualnego portu Czym to jest spowodowane ?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 20 cze 2007, 16:37

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:44 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
kamerton

Post autor: kamerton » sobota 23 cze 2007, 11:32

...Odnajdź plik TTSSEQ.INI. Dla Cakewalka i starszych wersji Sonara powinien być w Program Files, dla nowszych wersji w Documents and Settings\\Nazwa_uzytkownika\\Dane aplikacji\\...

Otwórz w notatniku jeden z tych plików spod Cakewalka (tam, gdzie port jest widoczny - pod linią [MIDI Output Devices]), oraz otwórz drugi spod Sonara (tam, gdzie portu nie ma).

Do TTSSEQ.INI pod Sonarem skopiuj linię z tym wyjściem MIDI, jakie jest w działającym Cakewalku. Zapisz plik. Będzie działać.

...
Tak własnie zrobiłem z cakewalka 6.0 skopiowałem TTSSEQ i podmieniłem w Sonarze te pliki i nadal to samo,choć jak wcześniej powiedziałem w cakewalku 6.0 jest ok!
jestem chyba juz bezradny.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » sobota 23 cze 2007, 12:26

Kamerton.
Ja też jestem, w takim razie, bezradny. Opisywana przez Ciebie konfiguracja: EMU040+Sonar+GS Synth u mnie działa bez zarzutu. Podpowiadane zmiany w plikach *.ini, powinny dać efekt. Jeśli mimo wszystko nie działa to znaczy, że coś w Twoim Sonarze jest nie tak. Może też jest i tak, że "stary" Cakewalk i Sonar w jednym PC się nie lubią....nie wiem......
Ponadto uważam, że jakość brzmień GS Syntha nie jest tym czym w ogóle warto się zajmować. W Sonar'a masz wbudowane lepsze brzmieniowo moduły GM Rolanda....po co więc korzystać z GS Synth?

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
patyk

Post autor: patyk » poniedziałek 06 paź 2008, 20:38

Mam kartę e-mu 0404 i używam Sonara (zamiennie z Cubasem, którego dopiero sie ucze i jest trudniejszy) do amatroskich produkcji - instrumenty VST i DXi MIDI oraz mikrofon i gitary z zewn. sprzetowego miksera.
Zauważylem, ze w Sonarze mozna ustawić sterownik WDM (i wtedy trzeba z patchmixa wyslac sygnal na WAVE -host) albo ASIO (i wtedy trzeba wyslac na któykolwiek kanał ASIO IN host).
Czy ktos wie, ktore rozwiązanie jest lepsze i dlaczego?
Wiem że w Cubase zalecają ASIO (zresztą tam nawet nie umiem zmienić na WDM). Ale Cakewals Sonar może woli WDM?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 07 paź 2008, 12:57

asio laczy sie bezposrednio z karta pozwalajac na bardzo niskie opoznienia(latencje)
choc sonar dzialal swietne na wdm

ODPOWIEDZ