...mam pytanko? nie moge w Sonarze w midi out ustawić wyjścia(syntezator SW microsoft GS wave )tylko wybiera mi z karty
E-mu 0404 (E-dsp Midi Port 0404) ale wtym układzie nie odtwarza mi midow natomiast w starym Cakewalku 6.0 w midi devices/midi out jest wszystko ok.co jest za problem?nie było tego problemu
z kartą SB Live czym to jest spowodowane.
...
Zaczne od tego, że problemu nie ma. Naprawdę. Sonar podczas startu, jeśli nie ma skonfigurowanych portów MIDI, sam otwiera okienko aby wskazać mu aktywne porty MIDI In i MIDI OUT. W przypadku karty EMU 0404 i Sonar 6 (taką konfigurację mam przed oczami), po otwarciu Options>MIDI Devices, Sonar proponuje:
E-DSP MIDI Port (C000) jako MIDI IN
E-DSP MIDI Port (C000) jako MIDI OUT, oraz
Syntezator SW Microsoft GS Wave jako MIDI OUT (to jest wyjscie wirtualne do programowego syntezatora wbudowanego w Windows)
po pierwsze: trzeba zaznaczyć port GS WAVE jako aktywny.
po drugie: w Sonar utworzyć ślad MIDI gdzie jako MIDI OUT wybierzesz "Syntezator SW Microsoft GS Wave"
po trzecie: zadbaj aby na śladzie były jakieś komunikaty
po czwarte: jeśli włączysz PLAY to najnormalniej w świecie usłuszysz grający Synth GS
teraz jest kwestia jak to zgrać do AUDIO:
po pierwsze: wysoluj ślad MIDI z GS Wave
po drugie: włącz sobie PatchMIx
po trzecie: zaobserwuj, który strip w PatchMix odpowiedzialny jest za sygnał z GS Wave (i okaże się że to jest WAVE 1/2)
teraz trzeba wysłąć ten sygnał do SONARA, jak?
- utwórz na stripie WAVE 1/2 wysyłkę do ASIO
- po restarcie Sonara pojawi Ci się nowe wejście: ASIO WAVE 1/2
- utwórz ślad audio w Sonar
- podaj jako wejście ASIO WAVE Stereo
- wysoluj ślad MIDI z GS Wave
- wciśnij REC
- wypij pyfko
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...