Komputer do nagrywania muzyki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
MRDD
Komputer do nagrywania muzyki

Post autor: MRDD » środa 14 mar 2007, 10:56

Witam. Naczytalem sie archiwum, wiec z gory prosze- bez postow typu "to juz bylo". Prosze o pomoc i opinie FACHOWCOW. Nie znam sie na tym, wiec musze sie zapytac. OToz planuje zmienic komputer. Nie gram w gry. Zalezy mi na tym,aby mozna bylo na nim cos ponagrywac (mam klawisze, gram w zespole. Jesli to jest wazne to - nie chce nagrywac calego zespolu na raz, moze byc dogyrwanie osobne). Chce po prostu miec taka mozliwosc: gram na klawiszach, nagrywam to w dobrej jakosci i zgrywam w formacie Mp3.Prosciej juz chyba nie potrafie powiedziec.NIe mam chyba zbyt wygorowanych wymagan. Chce pracowac w Cubase. Czy taki "komputer" spelni moje oczekiwania:
Procesor: Procesor Intel Pentium 4 631 3,0 GHz/2MB/800
Płyta główna: płyta ASUS P5L-VM 1394
Pamięć: DDR2 1GB PC5300 667MHz Kingston KVR667D2N5/1G ( x2 -czyli w sumie bedzie 2 GB RAMU)
Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm
Karta dźwiękowa: m-audio Audiophile 2496

Czy ten sprzet bedzie odpowiedni? Czy o czyms waznym nie wspomnialem?
Jest jedna kwestia-ktora mnie martwi. KArta 2496 nie ma wyjscia sluchakowego. A mnie obecnie nie stac na kupno mixera. Myslalem nad Sound Craft Compact 4. Jego bym zakupil,ale za jakis czas. I to byłby caly zestaw. Czy taki sprzet sie sprawdzi? Tylko prosze raz jeszce- odpowiedzi w stylu =czytaj dalej archiwum -mozecie sobie darowac MOj post jest konkretny-wiec takich odpowiedzi tez oczekuje. Czy na poczatek,bez miksera, jest jakas modlizowsc sluchania muzyki - np. zwykly winamp. Nagrywanie moze poczekac, az kupie mixer. Ale jakis dzwiek musze miec. zeby komputer nie byl calkiem gluchy przez ten czas. Prosze o odpowiedzi na moje pytania.pozdrawiam Wszystkich !

Awatar użytkownika
havier3

Re: Komputer do nagrywania muzyki

Post autor: havier3 » środa 14 mar 2007, 12:04

Na takim kompie spokojnie będziesz mógł pracować na CUbase i na wielu innych programach bez żadnego problemu.

Awatar użytkownika
ogurix

Post autor: ogurix » środa 14 mar 2007, 15:25

Podzielam wypowiedź kolegi, sam posiadam P4 3 GHz, na płycie Intela, tylko z tą różnica że ja mam 1 GB ramu na DDR I, także wolniejszą pamięć, i bez problemu odpalam Pro Toolsa z 10 ścieżkami, całkiem spora ilość pluginów, także z DFH Superior nie ma problemu. Kartę posiadam także M-Audio i jestem z niej naprawdę zadowolony. Jeśli chodzi o możliwość podłączenia słuchawek to nie ma problemu potrzebujesz tylko przejściówki 2x„czincz” na gniazdo mały bądź duży „jack”, i będzie normalnie chodziło.

Awatar użytkownika
xmiqux

Post autor: xmiqux » czwartek 15 mar 2007, 00:23

Czy ten sprzet bedzie odpowiedni? Czy o czyms waznym nie wspomnialem?

Ktoś mi jeszcze kiedyś powiedział że do nagrywania wielośladowego przydają się dyski twarde które kręcą szybciej niż standardoowe 7200obr/min np.10000obr/min seria ATAII a tak po za tym to zgadzam się z chłopakami
Rising Belief Processing

jarema

Post autor: jarema » czwartek 15 mar 2007, 02:48

...Czy ten sprzet bedzie odpowiedni?

Ja pracuje na athlonie 1700 z 512+128 Mb ramu
obecnie robie mix ponad 30 sciezek w 24 bitach
oczywiscie pluginow sporo
obciazenie procka okolo 50%
oczywiste nie mam zalaczonych instrumentow vst
program cubase
nic sie nie zatyka, jestem zadowolony z tego systemu
mysle o kupnie nowego kompa, tylko ile % mi to odciazy system?
wydaje mi sie, ze niewiele
Pozdro

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 15 mar 2007, 14:24

kup sobie Apple. Bedziesz miał spokój i komfort pracy...
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

dzezik79

Post autor: dzezik79 » środa 21 mar 2007, 19:12

Witam
Z tym Applem to sprawa wiadoma, jednak może, a raczej na pewno to co napiszę będzie smiechu warte ale; no kto pyta nie bładzi jak to mówią.... mam laptopa o mało porażających parametrach, a mianowicie Packard Bell: Intel Celeron 2.4 GHz, ram w technologii DDR SDRAM tylko 256, niewiadomą jest czy w tym modelu jest możliwa zmiana na przynajmniej 512, no ale do rzeczy...
Planuje podpiąć pod niego interfejs Firewire, myślałem wczesniej o Phonic Helix Bard 24, teraz raczej zastanawiam się nad Mackie Onyx 1640, przy pomocy programu Cubase SX i tu pytanie czy parametry laptopa na dzień dzisiejszy są raczej za małe aby osiągnąć jakikolwiek zadawalający rezultat ?, i czy zakładając że zamiana ramu na więcej jest niemożliwa to czy jest sens instalowac tego Cubasa ?
Z góry dziekuje za poważne opinie.

Awatar użytkownika
diablo

Post autor: diablo » czwartek 22 mar 2007, 00:48

Jeśli już jesteśmy przy komputerach to ja równiez mam pytanie do szanownych kolegów . Chciałbym złożyć w niedługim czasie komputer tylko i wyłącznie do celów muzycznych . Chciałbym aby był to jednak komputer również mobilny a co za tym idzie z jak najmniejszą obudową. Z racji jednak tego , ze mam już karte muzyczna na PCI (Waveterminal 192X) odpada kupno laptopa . Pozostaje więc złożenie komputera w oparciu o płytę główną ATX lub....o płyte główną rozmiaru mATX . No i właśnie tu powstaje moje pytanie . Czy są jakieś przeciwskazania w budowie komputera do celów muzycznych w oparciu o płyte rozmiaru mATX ?
Kiedyś słyszałem opinię ze karta dzwiekowa powinna znajdowac się w komputerze jak najdalej od zasilacza ponieważ bliskie sąsiedztwo zasilacza wpływa negatywnie na jakość i brzmienie karty co uwidacznia się szczególnie wtedy gdy karta ma słabo ekranowane przetworniki . Wiadomo , ze w obudowach mATX jest mniej miejsca a tym samym wszystkie podzespoły są bliżej siebie . Czy to bliższe rozmieszczenie podzespołów wpłynie na pogorszenie brzmienia samej karty ? Co radzilibyście kupić ?
Będe wdzięczny za jakiekolwiek rady i opinie .

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 22 mar 2007, 01:59

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:05 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » czwartek 22 mar 2007, 02:27

również mobilny a co za tym idzie z jak najmniejszą obudową.
kup obudowę typu industrial, na przykład 2U klik

ODPOWIEDZ