Sesja na EMU 0404

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Krzychucool
Sesja na EMU 0404

Post autor: Krzychucool » poniedziałek 19 lut 2007, 14:14

Witam. Jestem pierwszy raz na forum i już muszę prosić o pomoc.
Chce nagrać sygnał tylko z dwoch wejść liniowych EMU 0404 ( nagrywam na wave laba), bez nagrania podkładu odtwarzanego równoczeście z jakiegoś playera - stripe:WAVE. Nie znam sie na mikserach, dlatego moje pytanie: jak utworzyć stosowną sesje.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
PITmaster

Re: Sesja na EMU 0404

Post autor: PITmaster » poniedziałek 19 lut 2007, 14:25

...Witam. Jestem pierwszy raz na forum i już muszę prosić o pomoc.
Chce nagrać sygnał tylko z dwoch wejść liniowych EMU 0404 ( nagrywam na wave laba), bez nagrania podkładu odtwarzanego równoczeście z jakiegoś playera - stripe:WAVE. Nie znam sie na mikserach, dlatego moje pytanie: jak utworzyć stosowną sesje.
...
Dodaj stripy wejść fizycznych left input i right input.
Left input balance maksymalnie na lewo.
Right input balance maksymalnie na prawo.
Oba wyśli na np 2go aux'a, a na auxie postaw 2 sendy: do asio in i do wave lr/rr (czy jakoś tak, to drugie to jest nagrywanie w WinMM).
Jak będziesz chciał nagrywać what'u'hear to wysyłaj zawsze tegoż stripa na 2gi send.

powodzenia
PITmaster

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 19 lut 2007, 14:28

Oba wyśli na np 2go aux'a, a na auxie postaw 2 sendy: do asio in i do wave lr/rr (czy jakoś tak, to drugie to jest nagrywanie w WinMM).
Jak będziesz chciał nagrywać what'u'hear to wysyłaj zawsze tegoż stripa na 2gi send.
Poprawka bo możesz źle zrozumieć:
Jak będziesz chciał nagrywać what'u'hear to wysyłaj zawsze tegoż stripa na 2gi aux.

PITmaster

WG

Post autor: WG » poniedziałek 19 lut 2007, 14:39

Zawsze mnie dziwią takie pytania nawet od znajomych, którzy mają tę kartę. Przecież na starcie ta karta jest dosłownie już gotowa do pracy. Po zainstalowaniu WŁAŚCIWYM najnowszej wersji sterowników i tudzież panelu tam już wszystko jest gotowe na start. Obojętnie jaki tryb nam trzeba czy nagrywanie przed tłumikami, czy po tłumikach czy przez ASIO czy przez WDM.

Ech

Krzychucool

Post autor: Krzychucool » poniedziałek 19 lut 2007, 15:00

......Witam. Jestem pierwszy raz na forum i już muszę prosić o pomoc.
...

powodzenia
PITmaster

...
Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Krzychucool

Post autor: Krzychucool » poniedziałek 19 lut 2007, 15:11

...Zawsze mnie dziwią takie pytania nawet od znajomych, którzy mają tę kartę. Przecież na starcie ta karta jest dosłownie już gotowa do pracy. Po zainstalowaniu WŁAŚCIWYM najnowszej wersji sterowników i tudzież panelu tam już wszystko jest gotowe na start. Obojętnie jaki tryb nam trzeba czy nagrywanie przed tłumikami, czy po tłumikach czy przez ASIO czy przez WDM.

Ech ...
Witam.
Mnie też coś dziwi, a dokładnie to, że niektórym wydaje się że na tym forum piszą tylko znawcy tematu i że np. każdy obecny na forum powinien wiedzieć jak ustawić mikser w konkretnym przypadku - przecież napisałem, że się na tym nie znam i nie prosiłem o posty zdziwionych osób.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 19 lut 2007, 15:21

Mnie też coś dziwi, a dokładnie to, że niektórym wydaje się że na tym forum piszą tylko znawcy tematu i że np. każdy obecny na forum powinien wiedzieć jak ustawić mikser w konkretnym przypadku - przecież napisałem, że się na tym nie znam i nie prosiłem o posty zdziwionych osób.
Wiadomo dlaczego ukrywa się za czarnymi okularami ;P

PITmaster

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 lut 2007, 16:02

dla niewiedzacych wymyslono instrukcje to tak poza tematem

wszystko jest banalne - kazdy sygnal ktory ma pojawic sie w programie wysylany jest przez send (czy to asio czy wave)
kazdy sygnal wchodzacy do karty reprezentowany jest przez stripa kanalu z zielonym opisem
kazdy sygnal wychodzacy z programu reprezentowany jest tez przez stripa ale z bialym opisem

sendy dajesz tam skad chcesz pobrac sygnal(po efekcie przed efektem z auxa(tylko tam da sie zgrac stereo z wec analogowych w emu 1212 - mozna tez z mastera no ale wiadomo ze tam jest kazdy slyszalny sygnal)
sendy dajesz tez tam skad chcesz sygnal wyslac gdziekolwiek - do programu czy do karty

Krzychucool

Post autor: Krzychucool » poniedziałek 19 lut 2007, 16:21

...dla niewiedzacych wymyslono instrukcje to tak poza tematem

wszystko jest banalne - kazdy sygnal ktory ma pojawic sie w programie wysylany jest przez send (czy to asio czy wave)
kazdy sygnal wchodzacy do karty reprezentowany jest przez stripa kanalu z zielonym opisem
kazdy sygnal wychodzacy z programu reprezentowany jest tez przez stripa ale z bialym opisem

sendy dajesz tam skad chcesz pobrac sygnal(po efekcie przed efektem z auxa(tylko tam da sie zgrac stereo z wec analogowych w emu 1212 - mozna tez z mastera no ale wiadomo ze tam jest kazdy slyszalny sygnal)
sendy dajesz tez tam skad chcesz sygnal wyslac gdziekolwiek - do programu czy do karty...
Ok. Dzięki.

WG

Post autor: WG » poniedziałek 19 lut 2007, 16:42

Źle odebrałeś mój komentarz.

To co ci koledzy napisali wyżej masz w domyślnej sesji PatchMix'a. Wystarczy odpowiednio tylko skonfigurować program audio czyli w twoim przypadku program WaveLab i w zakładce audio podpiąć odpowiednie kanały z karty. Cała filozofia.

Po za tym z kartą instalowany jest dosyć pokaźny zbiór różnych sesji na różne okoliczności warto do tego zajrzeć przynajmniej na początek.

ODPOWIEDZ