Sonar - efekty w czasie rzeczywistym

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
l0ki
Sonar - efekty w czasie rzeczywistym

Post autor: l0ki » poniedziałek 05 lut 2007, 17:52

Mam takie pytanie. Chcialabym wykorzystac dla mojej gitary wtyczke Alien Revalver, gdyz posiada on ciekawsze brzmienia niz
moj wzmacniacz. Aha... Gitare mam podlaczona nie bezposrednio do karty, ale do mojego miksera, a mikser do karty. Z tego co przeczytalam w tutorialu (chociaz moj "techniczny" angielski jest sredni) zrozumialam, ze jest mozliwe "zywe" granie na instrumencie z jednoczesnym odsluchem pracy wtyczki. Niestety mam klopot.
Chyba cos nie tak ustawilam, bo po wczytaniu Aliena i ustawieniu
input echo na pozycje on - mam sprzegajacy sygnal. Czy ktos z was wie co moze byc tego przyczyna? Z gory dziekuje za podpowiedz.
pozdrawiam :)

Pszczoła

Re: Sonar - efekty w czasie rzeczywistym

Post autor: Pszczoła » poniedziałek 05 lut 2007, 20:42

input echo na pozycje on - mam sprzegajacy sygnal. Czy ktos z was wie co moze byc tego przyczyna? Z gory dziekuje za podpowiedz.
pozdrawiam :)...
Witam .
O ile się orintuję to nie jest to mozliwe,nie dawno był na ten temat post i znawcy to potwirdzili.
Pozdro...
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

l0ki

Post autor: l0ki » poniedziałek 05 lut 2007, 20:59

No tak, ale... w tutorialu jest:

"In the Console view and Track view, you can use plug-in effects non-destructively, in real time. You can also hear your plug-in effects in real time on any live instruments you are recording"

Czy ja cos zle zrozumialam?
..................
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » poniedziałek 05 lut 2007, 21:13

O ile się orintuję to nie jest to mozliwe
Oczywiście jest to możliwe, dlaczego się sprzęga trudno orzec bez wglądu w sposób podłączenia gitary.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 lut 2007, 03:38

czy sygnal idzie z gitary gdzies jeszcze?czy jest gdzies dodatkowo monitorowany?dziala bez problemu

bo wtyczki na zywca to zaden klopot - wrzucasz ja na slad na ktory wchodzi sygnal i dajesz echo - pamietaj tylko zeby wziasc sam sygnal wet z wtyczki

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » wtorek 06 lut 2007, 09:08

pozdrawiam :)...
Nie piszesz jaką masz karte dźwiekową, ale wygląda na to, że jako audio input masz ustawiony sygnał wyjściowy z karty, zamiasty tylko wejścia liniowego (jesli do niego podlączony jest mikser).

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 06 lut 2007, 09:23

mam sprzegajacy sygnal
===========
A może to gitara akustyczna z piezo i siedzisz sobie przy biurku, a na biurku włączone odsłuchy.....?

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

EMD

Post autor: EMD » wtorek 06 lut 2007, 11:23

A może to gitara akustyczna z piezo i siedzisz sobie przy biurku, a na biurku włączone odsłuchy.....?
No to by musiało by być 400W na stronę rozkręcone na maxa:-) i/lub niesamowicie kiepskie przetworniki.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 06 lut 2007, 13:45

No to by musiało by być 400W na stronę rozkręcone na maxa:-) i/lub niesamowicie kiepskie przetworniki.
Nieprawda. Ja mam całkiem niezłych kilka akustyków i po (eksperymentalnym) wpięciu ich w Guitar Rig, oraz załadowaniu agresywniejszego brzmienia i włączonych monitorach (normalnie...czyli niegłośno) wzbudzenia rodzą się pięęęękne .

Nawet bas akustyczny postawiony przed monitorami przez niedopatrzenie z właczonym mikrofonem i na podsłuchu oczywiście, sam z siebie zaczyna się wzbudzac od totalnej ciszy do takiego huku że ho
Wcale nie trzeba do tego 400W - wystarczą (nie)właściwe warunki akustyczne...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

EMD

Post autor: EMD » wtorek 06 lut 2007, 14:00

Ja mam elektroakustyk za 1600 pln + monitory KRK RP5 na ok 60% mocy i tak sie nigdy nie działo. Inna sprawa że agresywnych efektów nie używam.
Prawdą jest to że metronom, który leci właśnie z Sonara (na -6dB) przez monitory potrafi się nagrać przez przetwornik (bardzo słabo, ale zawsze).

ODPOWIEDZ