Witam!
Mam mega problem i mam nadzieje, ze ktoś mi podpowie, jak go rozwiązać... Jest to dośc pilne, gdyż jestem przed miksem nagrania, a nie wiem czemu nie działa mi MIDI. Ale po kolei...
MIDI używam tylko i wyłącznie do równania stóp nagranej perkusji. Mam karte Echo Layla 24 i modół perkusyjny Alesis D4. Od 2 lat wszystko działało dobrze, a teraz nagle przestało.. Nie przypominam sobie, zebym zmieniał coś w programie (Nuendo2), albo w modóle... Wszytsko jest niby dobrze, a jednak ani nie wchodzi sygnał midi do programy, ani nie wychodzi (używałem już chyba z 15 kabli, żeby spradzić, czy to na pewno nie ich wina). Wlacze z tym od 4 dni, stoi mi studio i jestem na skraii załamania... Już nawet chciałem kuić port MIDI pod USB, ale pomyslałem, że zanim to zrobie, to zapytam tu na forum, czy ktoś może wiedzieć o co chodzi. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
Daniel
Nuendo - nie działa MIDI
Re: Nuendo - nie działa MIDI
a alesis w porzadku?
sa programy typu midi monitor ktore ci pokaza czy z programu wszystko wychodzi jak nalezy - szukaj na forum
sa programy typu midi monitor ktore ci pokaza czy z programu wszystko wychodzi jak nalezy - szukaj na forum
Sprawdż, czy w innym programie MIDI też nie działa.
odinstaluj swoją karte i zainstaluj jeszcze raz drivery
jesli długo nie stawiałeś windowsa czasami to się zdarza, nie jestem informatykiem i nie wiem co w windowsie może się takiego dziać ale u mnie pomagało, wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program. Sprawdź też wszystkie ustawienia w device setup default midi ports, czy masz tam ustawiona swoją kartę oraz na tracku czy wysyłasz i odbierasz sygnały midi z podanych źródeł.
Jesli ustawienia są prawidłowe i nie dziala jeszcze to sprawdź w managerze urzadzeń czy nie masz jakiś konfliktów ale jesli to jest w porządku to raczej reinstalacja, to zawsze pomaga, zacznij od karty i programu może pomoże jesli nie to po całości. Przy okazji system się odswierzy.
jesli długo nie stawiałeś windowsa czasami to się zdarza, nie jestem informatykiem i nie wiem co w windowsie może się takiego dziać ale u mnie pomagało, wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program. Sprawdź też wszystkie ustawienia w device setup default midi ports, czy masz tam ustawiona swoją kartę oraz na tracku czy wysyłasz i odbierasz sygnały midi z podanych źródeł.
Jesli ustawienia są prawidłowe i nie dziala jeszcze to sprawdź w managerze urzadzeń czy nie masz jakiś konfliktów ale jesli to jest w porządku to raczej reinstalacja, to zawsze pomaga, zacznij od karty i programu może pomoże jesli nie to po całości. Przy okazji system się odswierzy.
.............wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program................
Zato maluch to fajny samochód tylko ma rure za nisko

Zato maluch to fajny samochód tylko ma rure za nisko

Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
................wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program................
Ja tylko używam midi i nie zauważyłem ,żeby MIDI w nuendo miało jakieś ułomności.

Ja tylko używam midi i nie zauważyłem ,żeby MIDI w nuendo miało jakieś ułomności.
...................wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program................
Ja tylko używam midi i nie zauważyłem ,żeby MIDI w nuendo miało jakieś ułomności....
A ja uczyłem się na tym sofcie rzeczywistości MIDI i podzielam dwie powyższe opinie!

Ja tylko używam midi i nie zauważyłem ,żeby MIDI w nuendo miało jakieś ułomności....
A ja uczyłem się na tym sofcie rzeczywistości MIDI i podzielam dwie powyższe opinie!

Hammond SK1
Dzieki za wszystkie rady!! Niestety to o czym piszecie testowałem już wcześniej- wszystko teoretycznie jest wporządku. Tak więc chyba stało się to co jest najgorsza opcją- padła karta... Niestety najbliższy serwis Echo jest podobno w USA, wiec pomyslałem, zeby kupić interface midi M-Audio za jakieś 150-200zł pod USB. MAm pytanie, czy ktoś kiedykolwiek z tego korzystał, i czy da sie w nuendo ustawić, zeby midi szło przez to, a wave przez layle?? Pozdrawiam
bez problemu - jak masz mozliwosc to porzycz od kogos taki interfejs i stestuj