Podłączenie pasywnej gitarki do miksera

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Paweu
Podłączenie pasywnej gitarki do miksera

Post autor: Paweu » czwartek 25 sty 2007, 23:42

Witam, mam nadzieję, że ktoś rozwiąże mój być może błahy problem.
Mam gitarę alektroakustyczną z pasywnym układem i przy próbie podłączenia do miksera do wejścia line-in (mikser Yamaha MG 10/2 kanał z możliwością wzmocnienia) sygnał był bardzo słaby a szumy ogromne. Wobec tego chciałbym podłączyć się do wejscia mikrofonowego XLR, które ma większe wzmocnienie, ale kabel od gitary ma przecież koncówkę jack i w dodatku niesymetryczny. Czy powinienem kupować di-boxa, który zamieni mi sygnał niesymetryczny na symetryczny (a od niego idzie już kabel symetryczny xlr) czy też jest możliwość zastosowania jakiejś przejściówki, dzięki której na drugim końcu kabla gitarowego będę miał koncówkę xlr, którą bez problemu wepnę w wejście mikrofonowe ?

Serdecznie prosze o pomoc...

Awatar użytkownika
tigergold

Re: Podłączenie pasywnej gitarki do miksera

Post autor: tigergold » piątek 26 sty 2007, 00:45

czy też jest możliwość zastosowania jakiejś przejściówki, dzięki której na drugim końcu kabla gitarowego będę miał koncówkę xlr, którą bez problemu wepnę w wejście mikrofonowe ?

Myślę, że taka przejściówka nie istnieje. A jeśli by nawet istniała to kosztowała by krocie, bo do tak skomplikowanego układu jakim niewątpliwie byłaby, potrzeba by specjalnie wytwarzanego stopu złota z platyną. Ponadto wydaje mi się, że niemożliwe jest podłączenie gitary do miksera w żaden inny sposób.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Paweu

Post autor: Paweu » piątek 26 sty 2007, 11:43

A więc bez Di-boxa się nie obejdzie ? dobrze rozumiem ?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 26 sty 2007, 12:00

tak, di-box:)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 26 sty 2007, 12:03

Nie Di-Box tylko preamp do gitary, taki z wejsciem Hi-Z

Klasyczny DiBox zmienia tylko niesym => sym, ale dalej bedzie dokladnei ten sam efekt co z wejsciem liniowym mixera.
No chyba ze dostaniesz Di-Boxa z wejsciem Hi-Z...

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 26 sty 2007, 12:33

...Nie Di-Box tylko preamp do gitary, taki z wejsciem Hi-Z

Klasyczny DiBox zmienia tylko niesym => sym, ale dalej bedzie dokladnei ten sam efekt co z wejsciem liniowym mixera.
No chyba ze dostaniesz Di-Boxa z wejsciem Hi-Z...

...
oj, ja myslalem ze to norma w Bi-Box - wiec przepraszam za bledna informacje .
Skorzystam z okazji:
Szkudlik
- mam w preampie w Focus cos co sie nazywa Lo-z, na podlaczonym w wejscie instr. basie jakos to nie dziala. do czego to sluzy - do mikrofonu? a jesli tak to co daje w sensie brzmienia?
A drugie pytanie :
-albo zwariowalem, albo jak klikam phase invert to zmienia sie brzmienie basu - mozliwe to jest?

Awatar użytkownika
Paweu

Post autor: Paweu » piątek 26 sty 2007, 12:35

...Nie Di-Box tylko preamp do gitary, taki z wejsciem Hi-Z

...
no niekoniecznie, przecież preamp mam w mikserze, tyle tylko, że ten na wejsciu liniowym ma mniejszą czułość niż ten z wejściem mikrofonowym XLR, więc jeśli podłącze gitarkę do xlr to sygnał z gitary powinien zostać wzmocniony bardziej niż przy podłączeniu do line. Pokrętło przedwzmacniacza GAIN dla wejścia liniowego ma czułość +10dBu do - 34dBu a dla wejścia mikrofonowego XLR -16dBu do -60dBu. Czy mam rację, że proporcjonalnie do tych wartosci sygnał z gitary zostanie wzmocniony bardziej na wejsciu XLR ? W tym cała moja nadzieja...

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 26 sty 2007, 13:33

nie pisz postów tylko podłącz gitarę i zobacz co się stanie. Niema żadnych przeciwwskazań do łączenia symetryczne/niesymetryczne , w teorii sygnał
powinien stracić 6 db. W instrukcji miksera powinieneś mieć rozrysowane takie połączenie. Jeśli nie to sobie wygogluj.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 26 sty 2007, 13:34

no niekoniecznie, przecież preamp mam w mikserze, tyle tylko, że ten na ejsciu liniowym ma mniejszą czułość niż ten z wejściem mikrofonowym XLR, **********************

czulosc to tylko jeden z wielu parametrow preampu.
potrzebujesz wejscia HI-Z czyli o wysokiej ipedancji, rzedu megaohmow.

Wejscie mikrofonowe ma ipedancje rzedu 300ohm
Wejscie liniowe ma ipedancje okolo 47kiloOhm

nie nadaje sie ani jedno ani drugie.

[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 26 sty 2007, 13:38

...nie pisz postów tylko podłącz gitarę i zobacz co się stanie. Niema żadnych przeciwwskazań do łączenia symetryczne/niesymetryczne , w teorii sygnał
powinien stracić 6 db. W instrukcji miksera powinieneś mieć rozrysowane takie połączenie. Jeśli nie to sobie wygogluj....

Po takim podlaczeniu gitara na przetworniku piezoelektorycznym (czyli zrodlo o charakterze pojemnosciowym) utworzy z niska ipedancja wejscia piekny filtr gornoprzepustowy ktory wytnie wszystko ponizej jakis 5Khz.

Stad te szumy o ktorych mowa na poczatku
[addsig]

ODPOWIEDZ