Pliki MIDIFile - co kryją?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
djarti
Re: Pliki MIDIFile - co kryją?

Post autor: djarti » piątek 29 gru 2006, 20:46

i po co te nerwy spokojnie widze że mam doczynienia z fachowcami jeśli kogoś uraziłem to sorry !

więc powiedzcie dlaczego na wszystkich trakach w cubase jest tytuł piosenki a np: w yamach xg na trakach są nazwy instrumentów a w niektórych edytorach wyświetla traki a w cubase tylko 1 i trzeba to rozkładać na czynniki pierwsze a w winampie jeszcze do tego wyświetla tekst ! czemu tak zaawansowany cubase sx 3 tego nie potrafi rozpakować ( albo potrafi ale ja nie mam pojęcia jak to zrobić ? ) i to jest moje pytanie na które nadal brak mi odpowiedzi ?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 29 gru 2006, 20:59

...więc powiedzcie dlaczego...

Czyli masz "mida" w formacie MIDIFile0. Jak go rozłożysz w Cubase po trackach to "na dzień dobry" otrzymasz to, co napisałeś (sorry, nie ja pisałem ten program). Za tekstem rozejrzyj się w jego module Score.

...i to jest moje pytanie na które nadal brak mi odpowiedzi ?...

To kiego zbója zaczynasz od merca Cubase (tu zawodowiec w try miga i na spokoju wyciśnie z niego takie informacje), zacznij od czegoś prostszego, a co przy tym bez bólu wyświetli Ci wszystko o czym napisałeś.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » sobota 30 gru 2006, 02:14

......pliki midi najczęściej są w w GM http://www.midistudio.com/Help/GMSpecs_Patches.htm...

Chciałem już napisac, że to bzdura, ale niech tam...
Napisze tak: owszem - ale może tylko dla "ludożery".
A prawda jest taka, iż za pomocą MIDI (protokołu starego już jak świat) wciąż można zdziałać takie cuda, że mucha nie siada. A tzw. GM to tylko malutki, malusieńki pikuś w zakresie jego zastosowań.
...
racja, ale własnie ten pikuś mówi innemu użytkownikowi jaki instrument ma grać daną ścieżkę. po ty chyba powstał, czyż nie?

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » sobota 30 gru 2006, 02:17

a przypomniałem sobie jak pewnego razu miałem przepisać skomponowaną przez siebie muzykę na plik midi do telefonów komórkowych. Nie udałoby mi się to gdyby nie GM

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » sobota 30 gru 2006, 03:46

i to jest moje pytanie na które nadal brak mi odpowiedzi ?...

Prosta sprawa, wystarczy, ze osoba ktora stworzyla dany plik midi ma sprzet niezgodny z GM, GS albo XG i juz tego nie odtworzysz poprawnie, bo nie wiesz jaki instrument byl uzyty do odtworzenia danej sciezki.

Pliki XG, GM, GS maja taka zalete, ze zostal unormowany sposob w jaki numerowane sa brzmienia i ze np. na kanale 10 jest perkusja. Dlatego mozna je odegrac w innym sekwencerze o ile tylko masz instrument zgodny z tymi standardami (Hardware/Software). Jak to brzmi to juz inna sprawa, ale odegrac sie da w zgodzie z zamyslem autora.

Jesli plik nie jest w ktoryms z powyzszych standardow, to mozna tylko zgadywac, jakie bylo instrumentarium tworcy. I nie pomoze tu ponazywanie sciezek. Twoj plik ma 2 slady perkusji na roznych kanalach, raczej kompatybilny to on nie jest. Szanse prawidlowego odtworzenia oceniam na bliskie zero.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 30 gru 2006, 04:09

ech preceli czepiasz sie szczegolow a i tak wiadomo o co chodzi

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 30 gru 2006, 10:16

...Pliki XG, GM, GS maja taka zalete, ze zostal unormowany sposob w jaki numerowane sa brzmienia i ze np. na kanale 10 jest perkusja...

Jeśli ma 2 perkusje (kanały 10/11) to można mówić o General MIDI Level 2 (GM2) wprowadzonym w 1999r. Obecnie sporo instrumentów sobie z tym poradzi.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

WG

Post autor: WG » sobota 30 gru 2006, 11:23

więc powiedzcie dlaczego na wszystkich trakach w cubase jest tytuł piosenki a np: w yamach xg na trakach są nazwy instrumentów
Skoro tak to Yamaha wykonuje to prawidłowo a Cubase nie - proste.

Jeszcze jedna o której tu ciągle mówimy.
Są dwa formaty MIDI File 0 i MIDI File 1.
W MIDI File 0 - nie ma możliwości nadania nazw trackom
W MIDI File 1 - można nadać dowolną nazwę na track. I nawet nie ma ograniczeń co do ilości tych tracków.

... czemu tak zaawansowany cubase sx 3 tego nie potrafi rozpakować...
Cubase SX czy SL ma taki sobie import MIDI, powiedzmy sobie szczerze są wpadki. Czasami błędnie interpretuje nutki albo potrafi coś zgubić nawet podczas zapisu - ech.

Zainteresuj się prostym acz może skuteczniejszym Cakewalk-iem. Taki moloch jak Cubase SX, używany tylko do midi to raczej rakieta na muchy

Karol

Post autor: Karol » sobota 30 gru 2006, 15:28

Na początku każdej ścieżki midi jast kilka lub kilkanaście kontrolerów midi .
Otwórz ścieżkę w trybie list. Znajdziesz tam parametr Program change który jest numerem brzmienia. Teraz wystarczy tabela implementacji i znajdziesz jakiemu instrumentowi jest przyporządkowana wartość program change.
W niektórych instrumentach (np yamaha) potrzebne są jeszcze parametry banków lsb i msb i w tych przypadkach działa to jak przestrzenny układ współrzędnychw któym poszczególnymi osiami są lsb, msb oraz program change a punktem który wskazują jest brzmienie.
Przykład (yamaha psr 630)
msb= 0
lsb =112
pr ch= 48
to brzmienie Strings

ODPOWIEDZ