Gitara akustyczna i VST

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mamstin
Gitara akustyczna i VST

Post autor: mamstin » niedziela 24 gru 2006, 02:58

Witam

Pytanie moze i glupie ale zaryzykuje

Nagralem w utworze solowke na gitarze akustycznej i brzmi kiepsko
Chcę poprawić jej brzmienie - kombinowalem juz z Vintage Warmerem , equalizerem itp i troche pomoglo ale chcialem sie dowiedziec czy nie ma czegos bardziej konkretnego do gitary akustycznej w postaci VST

z góry dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam i wesolych swiąt;]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Gitara akustyczna i VST

Post autor: JoachimK » niedziela 24 gru 2006, 03:14

Nagralem w utworze solowke na gitarze akustycznej i brzmi kiepsko
Chcę poprawić jej brzmienie - kombinowalem juz z Vintage Warmerem , equalizerem itp i troche pomoglo ale chcialem sie dowiedziec czy nie ma czegos bardziej konkretnego do gitary akustycznej w postaci VST

konkretnego VST do gitary nic nie znajdziesz
jak kazdy zywy instrument, akustyk musi zabrzmiec "sam w sobie", naprawianie raczej niewiele pomoze
odpowiednio uzyty eq i kompresor owszem, ale po to, zeby ewentualnie poprawic brzmienie w konkretnym miksie, a nie naprawiac slad
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 24 gru 2006, 12:47

Czyli generalnie, pozostaje ci nagrac solówke jeszcze raz, zapomoca lepszego instrumentu, lepszych mikrofonów, innym ich istawieniem. Jesli surowy ślad zaraz po zarejestrowaniu zabrzmi zadowalająco reszta obróbki to juz kosmetyka. Jedyna droga to dobre źródlo. I od tego powinieneś zacząć.

Karol

Post autor: Karol » niedziela 24 gru 2006, 13:09

Jak powyżej, najważniejsze jest ustawienie mikrofonów.
Przy obróbce, poeksperymentuj z kompresją.

mamstin

Post autor: mamstin » niedziela 24 gru 2006, 16:21

oki dzieki za rade - przynajmniej wiem co robic a czego nie

z nagrywaniem to mam problem - mam E-MU 1212m i mikrofon Shure SM-57 do dyspozycji - gdy nagrywam bez pieca nie moge wykręcic sygnalu zbierającego na mikserze na tyle zeby potem nie musiec niewiadomo jak go podnosic Sonarem a jak juz to robie to musze conajmniej o 13 dB podniesc i zaczyna sie dziwek znieksztalcac i jest jeszcze gozej niz przez piec i mikrofon -teoretycznie zawodowy bo to JCM 2000 z paczka Marshalla 1960AV , gitara akustyczna tez jest zawodowa ale co z tego jak do akustyka powinien byc typowy wzmacniacz akustyczny - tutaj jakbym nie pokręcil galkami to albo trace wogole dynamike albo srodek nieprzyjemny wchodzi - takze no nic - bede kombinowal - przynajmniej rozwialiscie moje wątpliwosci co do VST

pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 24 gru 2006, 16:34

z nagrywaniem to mam problem - mam E-MU 1212m i mikrofon Shure SM-57 do dyspozycji - gdy nagrywam bez pieca nie moge wykręcic sygnalu zbierającego na mikserze na tyle zeby potem nie musiec niewiadomo jak go podnosic Sonarem a jak juz to robie to musze conajmniej o 13 dB podniesc i zaczyna sie dziwek znieksztalcac

jesli dysponujesz mikrofonem pojemnosciowym - zastosuj go zamiast SM57
ostatecznie przy pomocy miksera i SM57 powinno cos sie dac ukrecic

i jest jeszcze gozej niz przez piec i mikrofon -teoretycznie zawodowy bo to JCM 2000 z paczka Marshalla 1960AV , gitara akustyczna tez jest zawodowa ale co z tego jak do akustyka powinien byc typowy wzmacniacz akustyczny

Zapomnij, zeby to wyszlo. Zarowno glowa, jak i paczka (jej glosniki) sa silnie uksztaltowane dla gitary elektrycznej, z bardzo mocno obcietym gornym pasmem. To sie absolutnie nie nadaje do akustyka.
(tak samo jak kombinacja SM57 + glowa - zupelne niedopasowanie, chocby impedancyjne)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 25 gru 2006, 10:37

gitara akustyczna tez jest zawodowa ale co z tego jak do akustyka powinien byc typowy wzmacniacz akustyczny.....
Gitary akustyczne nagrywa sie mikrofonami - najlepiej dwoma. Absolutnie nie podłączaj tego pod zaden piec, nawet akustyczny. Nie o to w tym chodzi. Piec ma sluzyc do naglosnienia gitary (mowie o akustyku) a nie nagrywania.
Dzwiek slyszany z glosnika pieca akustycznego to karykatura prawdziwego brzmienia, nadajaca sie raczej tylko do gry live.

ODPOWIEDZ