Nagrywanie w domu - kilka pytań

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
koalasmuck
Nagrywanie w domu - kilka pytań

Post autor: koalasmuck » wtorek 21 lis 2006, 22:14

Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post.
Mam kilka pytań bo kompletnie się na tym nie znam:
Nagrywam sobie w domu gitarę na kompa (karta zintegrowana z płytą główną intela, nic ciekawego) przez jakiś mikrofon philipsa najtańszy z Euro :P Mam włączone Asio4All, tylko kiedy zainstalowałem Cubase Nuendo i coś mi się tam poprzestawiało tak, że przesterowanej gitary nie mogę nagrywać po po pierwszej sekundzie dzwięk zaczyna się chwiać (jak na bardzo zjechanej kasecie) i bardzo się wycisza, to samo z nagrywaniem klawiszy. Natomiast na czystym kanale nagrywa się całkiem fajnie.

Wczoraj pomyślałem, że mógłbym do takiego amatorskiego nagrywania zainwestować na gwiazdkę w zestaw np:
karta dźwiękowa/mikrofon + do tego chciałem sobie kupić jakiś zestaw głośników 5.1

Teraz pytania:
Jaka karta? Czytałem gdzieś, że jeden z modeli Creative X-fi ma wbudowany przedwzmacniacz, ale czy to ma znaczenie jeśli nagrywałbym przez mikrofon, a nie bezpośrednio?
Mikrofon - dynamiczny czy pojemnościowy? (bo nie mam pojęcia, który jest do czego) Jaki? W granicach rozsądku czyli do 250zł
Głośniki - też nie wiem, jakikolwiek zestaw Creative prawdopodobnie, ale może jakiś model jest lepszy jesli chodzi o muzykę?

A może olać sobie to wszytko i kupić Line6 Tone Port?

uff troche się rozpisałem
z góry dzięki, pozdrawiam
Maciej

Awatar użytkownika
jazzy

Re: Nagrywanie w domu - kilka pytań

Post autor: jazzy » wtorek 21 lis 2006, 22:24

...Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post.
Mam kilka pytań bo kompletnie się na tym nie znam:
Nagrywam sobie w domu gitarę na kompa (karta zintegrowana z płytą główną intela, nic ciekawego) przez jakiś mikrofon philipsa najtańszy z Euro :P Mam włączone Asio4All, tylko kiedy zainstalowałem Cubase Nuendo i coś mi się tam poprzestawiało tak, że przesterowanej gitary nie mogę nagrywać po po pierwszej sekundzie dzwięk zaczyna się chwiać (jak na bardzo zjechanej kasecie) i bardzo się wycisza, to samo z nagrywaniem klawiszy. Natomiast na czystym kanale nagrywa się całkiem fajnie.

Wczoraj pomyślałem, że mógłbym do takiego amatorskiego nagrywania zainwestować na gwiazdkę w zestaw np:
karta dźwiękowa/mikrofon + do tego chciałem sobie kupić jakiś zestaw głośników 5.1

Teraz pytania:
Jaka karta? Czytałem gdzieś, że jeden z modeli Creative X-fi ma wbudowany przedwzmacniacz, ale czy to ma znaczenie jeśli nagrywałbym przez mikrofon, a nie bezpośrednio?
Mikrofon - dynamiczny czy pojemnościowy? (bo nie mam pojęcia, który jest do czego) Jaki? W granicach rozsądku czyli do 250zł
Głośniki - też nie wiem, jakikolwiek zestaw Creative prawdopodobnie, ale może jakiś model jest lepszy jesli chodzi o muzykę?

A może olać sobie to wszytko i kupić Line6 Tone Port?

uff troche się rozpisałem
z góry dzięki, pozdrawiam
Maciej...
Zastanawiające jest ktoś chce kupic mikrofon za 250 zł a używa oprogramowania za 2000 $
pozdrawiam

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 21 lis 2006, 22:25

może spróbuj z tym toneportem na początek.
Miłej nauki:-)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 21 lis 2006, 22:29

Zastanawiające jest ktoś chce kupic mikrofon za 250 zł a używa oprogramowania za 2000 $
pozdrawiam...
eee tam.. od czegoś trzeba zacząć. Można też użyć opcji "odpisz wszystkim" zmiast "odpisz na ten post", ale co tam.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » wtorek 21 lis 2006, 23:52

Zwróc sie z problemem do sprzedawcy, który sprzedał Ci Nuendo, moze to wina programu?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

koalasmuck

Post autor: koalasmuck » środa 22 lis 2006, 00:16

ehhh
wiem, że bycie zabawnym jest strasznie fajne, ale jest taka przypowieść:
Niech pierwszy rzuci kamień... itd
Taaak jestem strasznym piratem i ściągnąłem sobie Nuendo (tylko dlatego, że w salce, w której się nagrywam z zespołem ścieżki są nagrywane właśnie na Nuendo i chciałem mieć możliwość bawienia się nimi w domu)
harr
...nie będe kupował z x tyś zł programu, żeby się nim amatorsko pobawić, gdybym na tym miał kasę zarabiać to co innego.

Zresztą nie chce tutaj rozbudzać klasycznej dyskusji o piractwie bo to nie ma sensu.
Zadałem tylko pytanie o sprzęt, nie o oprogramowanie i w kwestii sprzętu właśnie prosiłbym o opinie.
pozdrawiam
Maciej

koalasmuck

Post autor: koalasmuck » środa 22 lis 2006, 00:18

sorry, za byka, oczywiście powinno być:
...nie będe kupował za x tyś zł program, żeby się nim amatorsko pobawić

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 22 lis 2006, 00:25

dalej są błędy, i to dwa:-)
No to kup mikrofon i kartę z przedwzmacniaczem.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 22 lis 2006, 08:43

Jeśli jesteś gitarzystą to polecałbym:

1. M-Audio BlackBox (interfejs, symulator i multiefekt w jednym, oraz legalne oprogramowanie rejestrujące na dobry początek. O ile sie orientuję to teraz jest jakaś akcja promocyjna na ProTools M-Powered
Blacj Box ma również wejście mikrofonowe (dla mikrofonów dynamicznych)
2. Line6 TonePort (nie wiem czy załączany jest sekwencer)

i dobra rada: wybieraj ewentualnie interfejs z załączonym oprogramowaniem typu Cubase LE, Sonar Le, Ableton Le......i zerwij czym prędzej z procederem uzywania nielegalnego Nuendo. Zapewniam Cię że soft jaki dostaniesz razem z kartą spełni wszystkie Twoje wymagania, a uczucie, że pracujesz na niekradzionym jest naprawdę bardzo przyjemne... - a jak Ci się znudzą możlwości programów LE zawsze możesz się upgradować za duuuuuuużooooo mniejsze pieniądze.

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

koalasmuck

Post autor: koalasmuck » środa 22 lis 2006, 12:03

serdeczne dzięki
chyba postawię na tego Line 6, ale postaram się go jakoś wybróbować przed kupnem :]

Co do Nuendo to tak jak mówiłem, mam go tylko po to, żeby bawić się ścieżkami z salki, nie wiem czy jakiś darmowy program tego typu byłby w stanie je otworzyć. W Nuendo nawet nie korzystam z jego super pro opcji, bo nie umiem, bawię się tylko plug-inami (notabene nie tymi Nuendowymi, tylko legalnymi ściąganymi z oficjalnych stron)
Także nie mam tego programu tylko dlatego, że to Stainberg i jestem dzięki temu fajny, że mam taki pro program.

Jeszcze raz dzięki
pozdrawiam

ODPOWIEDZ