Optymalizacja systemu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Borkowski
Optymalizacja systemu

Post autor: Borkowski » środa 15 lis 2006, 23:40

witam!
zdaje sobie sprawe ze tematy tego typu zawalaja forum caly czas ale maja do siebie to, ze wiekszosc jest rozna. Potrzebuje porad dotyczacych wymiany podzespolow kompa. To moj konfig:

AMD 2500+/nieznacznie podkrecony na 2800
Płyta z chipem via kt400A
512 MB RAM
SB Live! 5.1

pracuje tylko na vst i samplach - przy latencji 20ms chodzi przyzwoicie.
Komputer zaczyna strasznie zamulać kiedy zgrywam pojedynczo slady do wav, obrabiam a potem miksuje w (wstaw tu dowolny edytor wielośladowy). Mysle o zakupie lepszej karty dzwiekowej ale czy to rozwiaze problem? Jesli chodzi o karte to potrzebna by mi byla taka , ktora odciazy procka (nie chodzi mi o vst) a jednoczesnie oferuje dobre brzmienie (dobre to pojecie subiektywne, dobre przy gornej granicy 500-550 zl). Czy moze wymienic cos innego zebym przy wileosladowej edycji nie musial latencji ustawiac na 300.....

abproject

Re: Optymalizacja systemu

Post autor: abproject » czwartek 16 lis 2006, 02:33

...
...
Kup lepsza karte muzyczną na pci. M-audio teraz sporo potaniał, starsze modele - ale sa ok. No i ramu dokup z 1 GB. To podstawa.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

infector

Post autor: infector » piątek 17 lis 2006, 00:51

Mialem kiedys kompa o podobnych parametrach... a w nim karte EMU 0404 z wlasnym procesorem DSP. Teraz juz nie uzywam, gdyz mam laptopa. odezwij sie na emaila jesli jestes zianteresowany, karta godna uwagi zwlaszcza ze nie droga.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Borkowski

Post autor: Borkowski » piątek 17 lis 2006, 13:55

...Mialem kiedys kompa o podobnych parametrach... a w nim karte EMU 0404 z wlasnym procesorem DSP. Teraz juz nie uzywam, gdyz mam laptopa. odezwij sie na emaila jesli jestes zianteresowany, karta godna uwagi zwlaszcza ze nie droga.
pozdrawiam...
nie no zakup nie bedzie mial miejsca wczesniej niz za jakies 2 miesiace, ale jakby co to napisze.

Czyli rozumiem ze lepsza karta np:
- emu 0404
- audiophile 24/92

sprawi ze nie bedzie strasznie tnelo przy kilku sladach (powiedzmy 15-20) i ogolnie usprawni prace z audio. No i RAM - chociaz , co dziwne, w Acidzie pokazuje mi w dolnym prawym rogu ze wykorzystuje 12-24 gora MB ramu, winda ze wszystkim w tle z 250 a reszta jest nieuzywana..a i tak sie tnie.Chyba ze czegos do konca nie rozumiem.

WG

Post autor: WG » piątek 17 lis 2006, 15:25

Chyba zbyt dużo wymagasz od swojego komputera.
Karta nie poprawi tej sytuacji jeżeli zapychasz procesor wtyczkami na 100%.

Awatar użytkownika
Borkowski

Post autor: Borkowski » piątek 17 lis 2006, 23:18

...Chyba zbyt dużo wymagasz od swojego komputera.
Karta nie poprawi tej sytuacji jeżeli zapychasz procesor wtyczkami na 100%....
wtyczki sa oczywiscie, ale w rozsadnych ilosciach

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » sobota 18 lis 2006, 04:45

sprawi ze nie bedzie strasznie tnelo przy kilku sladach (powiedzmy 15-20) i ogolnie usprawni prace z audio. No i RAM - chociaz , co dziwne, w Acidzie pokazuje mi w dolnym prawym rogu ze wykorzystuje 12-24 gora MB ramu, winda ze wszystkim w tle z 250 a reszta jest nieuzywana..a i tak sie tnie.Chyba ze czegos do konca nie rozumiem
-----------------------------------------------------------------------------------
Wyłącz pamięc wirtualną, to właśnie ona mi tak utrudniała nagrywanie instrumentów VST, dzwięk się "szarpał". Miałem kiedyś SBLIVE i zmieniłem ją na audigy i przy tym samym projekcie zużucie procesora spadło z 80% do 20%, no i oczywiście latencja z 50ms do 7ms.

Awatar użytkownika
Borkowski

Post autor: Borkowski » poniedziałek 20 lis 2006, 15:39

...sprawi ze nie bedzie strasznie tnelo przy kilku sladach (powiedzmy 15-20) i ogolnie usprawni prace z audio. No i RAM - chociaz , co dziwne, w Acidzie pokazuje mi w dolnym prawym rogu ze wykorzystuje 12-24 gora MB ramu, winda ze wszystkim w tle z 250 a reszta jest nieuzywana..a i tak sie tnie.Chyba ze czegos do konca nie rozumiem
-----------------------------------------------------------------------------------
Wyłącz pamięc wirtualną, to właśnie ona mi tak utrudniała nagrywanie instrumentów VST, dzwięk się "szarpał". Miałem kiedyś SBLIVE i zmieniłem ją na audigy i przy tym samym projekcie zużucie procesora spadło z 80% do 20%, no i oczywiście latencja z 50ms do 7ms....
probowalem, raczej nie pomoglo

Co do karty, jak juz bede mial kase , to zdecyduje sie raczej na emu 0404.I sprawdze czy dodanie 512MB ram polepszy sytujacje,a jesli tak, to i je dorzuce.

mts_a4

Post autor: mts_a4 » poniedziałek 20 lis 2006, 15:48

......Mialem kiedys kompa o podobnych parametrach... a w nim karte EMU 0404 z wlasnym procesorem DSP. Teraz juz nie uzywam, gdyz mam laptopa. odezwij sie na emaila jesli jestes zianteresowany, karta godna uwagi zwlaszcza ze nie droga.
pozdrawiam...
nie no zakup nie bedzie mial miejsca wczesniej niz za jakies 2 miesiace, ale jakby co to napisze.

- emu 0404
- audiophile 24/92

(...)
podbijam.. sam zastanawiam sie miedzy tymi dwiema kartami, zgrywam duzo sampli, nagrywam wokal, robie podklady i w sumie cale kawalki powstaja u mnie od podstaw, parametrami roznia sie w bardzo nieznacznym stopniu wiec opierac sie moge jedynie na opiniach uzytkownikow, dlatego prosze o jakies porady... pozdro

Awatar użytkownika
Borkowski

Post autor: Borkowski » poniedziałek 20 lis 2006, 17:32

.........Mialem kiedys kompa o podobnych parametrach... a w nim karte EMU 0404 z wlasnym procesorem DSP. Teraz juz nie uzywam, gdyz mam laptopa. odezwij sie na emaila jesli jestes zianteresowany, karta godna uwagi zwlaszcza ze nie droga.
pozdrawiam...

- emu 0404
- audiophile 24/92

(...)
podbijam.. sam zastanawiam sie miedzy tymi dwiema kartami, zgrywam duzo sampli, nagrywam wokal, robie podklady i w sumie cale kawalki powstaja u mnie od podstaw, parametrami roznia sie w bardzo nieznacznym stopniu wiec opierac sie moge jedynie na opiniach uzytkownikow, dlatego prosze o jakies porady... pozdro...
Audiophile
frequency response: 22Hz-22kHz, -0.4, +/-0.4dB
dynamic range: 104dB (A-weighted) (D/A)
100.4dB (A-weighted) (A/D)
THD: < 0.002%
24bit/92kHz
obsluguje ASIO 2 ( nie obsluguje WDM)

EMU
Analog Line Inputs (2)

Frequency Response (20Hz - 20kHz): +0.20/-0.10dB
Dynamic Range (1kHz, A-weighted): 111dB
Signal-to-Noise Ratio (A-weighted): 111dB
THD+N (1kHz at -1dBFS): -100dB (.001%)

Analog Line Outputs (2)

Frequency Response (20Hz - 20kHz): + 0.05/-0.10dB,
Dynamic Range (1kHz, A-weighted): 116dB
Signal-to-Noise Ratio (A-weighted): 116dB
THD+N (1kHz at -1dBFS): -100dB (.001%)
24bit/192kHz ASIO 2 i WDM

to są dane ze strony producentów. Można, ewentualnie, sie nimi sugerować bo przy tak malej roznicy cen i jakosci kart nic innego chyba nie zostaje. Wiele osób na forum zachwala na przemian to jedna, to druga. Patrzac na te parametry mozna dojsc do wniosku ze emu prezentuje sie lepiej, ale z drugiej storny to tylko parametry...i to producenta Jesli robi to komus roznice to EMU ma wyj/wej cyfrowe koaksjalne i optyczne, tymczasem Audiophile tylko koaksjalne. Poczytaj testy i opinie uzytkownikow ale mysle, ze czego bys nie wybral to bedzie dobrze gralo.

ODPOWIEDZ