Problem z popfiltrem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Problem z popfiltrem

Post autor: matiz » czwartek 09 lis 2006, 20:33

problem polega na tym że głoski wybuchowe on i owszem chamuje ale....wokal gdy nagrywam przez niego jest taki jakby bardziej swiszczący,sybilanty są bardziej uwypuklone...co o tym myslicie ?

Czy nie jest przypadkiem tak, ze masz mniej dolu i sila rzeczy mozesz nagrywac glosniej i stad na skutek mniejszej ilosci dolu wrazenie wiekszej jasnosci?

Awatar użytkownika
MStillo

Post autor: MStillo » czwartek 09 lis 2006, 20:44

jak dla mnie ten wokal wychodzi po prostu strasznie "cienki" i dziwnie szeleszczący porównuje z wokalami które nagrywałem wczesniej przy uzyciu gabki na tym samym majku i te wczesniejsze bardziej przypominają wokale które słysze w profesjonalnych trakach...chodzi mi glownie o wokale w kawałkach hip hopowych...ponawiam pytanie o rodzaj materialu na pop filtr moze ktos odpowiedziec??pozdrawiam

Awatar użytkownika
MStillo

Post autor: MStillo » czwartek 09 lis 2006, 21:16

help:D

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » piątek 10 lis 2006, 06:45

Co do ceny: swój pop kupiłem za 60 zł. (mały MONACOR) jak na pop to chyba najtaniej

Co do materiału: Mój poprzedni pop robiłem sam. Mówi się ze jeśli chodzi o domowe robótki to zwykła pończocha jest ok. Ja próbowałem też końcówkę rajtuz i też jest ok.

Proponuje nagrać wokal z popem i bez popa. Bo może nie całkowita wina leży w popie. A jeśli twój majk ma np. lekko scięty dół to popróbuj bez popa i nałóż potem filtr EQ

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 10 lis 2006, 10:16

...wokal wychodzi po prostu strasznie "cienki" i dziwnie szeleszczący porównuje z wokalami które nagrywałem wczesniej przy uzyciu gabki ...
To myślę, że masz problemy z mikrofonem albo ... własnym głosem.
Pończocha daje bardziej "realistyczne" nagranie - nie ingeruje tak w górne pasmo jak gąbka właśnie.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » piątek 10 lis 2006, 10:49

Koledzy poruszyli sprawę siatek stalowych - takie konstrukcje bardziej ingerują w brzmienie i wynika to z natury materiału.
A to interesujące? Groove Tubes (producent metalowych pop-fitrów) twierdzi zupełnie inaczej i tłumaczy, że wlasnie fitry z "pończochy" zatrzymują wysokie częstotliwości. a podobno filtry z odpowiedniej siatki metalowej nie zatrzymują powietrza ze zgłosek wybuchowych lecz kierują je pod ostrym kontem w doł, dzieki czemy pasmo zostaje nienaruszone.
Czy Groove Tubes jest w błędzie?

3h

Post autor: 3h » piątek 10 lis 2006, 11:31

...jak dla mnie ten wokal wychodzi po prostu strasznie "cienki" i dziwnie szeleszczący porównuje z wokalami które nagrywałem wczesniej przy uzyciu gabki na tym samym majku i te wczesniejsze bardziej przypominają wokale które słysze w profesjonalnych trakach...chodzi mi glownie o wokale w kawałkach hip hopowych...ponawiam pytanie o rodzaj materialu na pop filtr moze ktos odpowiedziec??pozdrawiam...
Witam.
Ja sobie zrobiłem popfiltra z takiego kółka do wyszywania (pewnie to to ma fachową nazwę...) i pończoszek + szyjka od lampki żeby można było do statywu przymocować. Wygląda estetycznie, a jak działa? MXL 990 + owy popfilter - próbki tutaj

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 10 lis 2006, 12:44

...Ja sobie zrobiłem popfiltra z takiego kółka do wyszywania (pewnie to to ma fachową nazwę...)
No to widzę, że sporo jest tamborkowych pop-filtrów.

ODPOWIEDZ