Problem z popfiltrem
mam następujący PROBLEM Z WŁASNORĘCZNYM POPFILTREM...zrobiłem z ponczochy naciagnietej na tamborek o srednicy 17 cm,jest dwuwarstwowy przestrzen miedzy warstwami to 1.5 cm...problem polega na tym że głoski wybuchowe on i owszem chamuje ale....wokal gdy nagrywam przez niego jest taki jakby bardziej swiszczący,sybilanty są bardziej uwypuklone...co o tym myslicie ? help
Re: Problem z popfiltrem
Może to nie była pończocha tylko rajtuza? Pokombinuj z innymi pończochami.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
A ile się nie mylę to do budowy popfiltru używa się nylonu. Ale jaki to ma wpływ na wyższe częstotliwości?? hmmm...
moze ktoś jeszce sie wypowie?majka mam studio projects c1
...A ile się nie mylę to do budowy popfiltru używa się nylonu. Ale jaki to ma wpływ na wyższe częstotliwości?? hmmm......
nylonu?
moim zdaniem dobre popfiltry są z siatki metalowej, która po prostu zmienia delikatnie kierunek wylotu powietrza, tzn dźwięk ładnie trafia w "majka" a powietrze go "nie uderza". w teorii podobno fajnie się sprawdza ale gorzej z własnoręcznym wykonaniem.
nylonu?
moim zdaniem dobre popfiltry są z siatki metalowej, która po prostu zmienia delikatnie kierunek wylotu powietrza, tzn dźwięk ładnie trafia w "majka" a powietrze go "nie uderza". w teorii podobno fajnie się sprawdza ale gorzej z własnoręcznym wykonaniem.
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]
...moze ktoś jeszce sie wypowie?majka mam studio projects c1 ...
Kiedyś miałem taki majstersztyk w postaci własnoręcznej "pończoszki", nie była może zawodowa ale nigdy nie zauważyłem jakiegoś uwypuklenia sybilantów i innych świstaków. Zmieniłem pończoszke na inną ale to głównie z walorów, hmm ..estetycznych :p
Kiedyś miałem taki majstersztyk w postaci własnoręcznej "pończoszki", nie była może zawodowa ale nigdy nie zauważyłem jakiegoś uwypuklenia sybilantów i innych świstaków. Zmieniłem pończoszke na inną ale to głównie z walorów, hmm ..estetycznych :p
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
te cudaki 100zł i super popfilter firmy adam hall 13cm/szyjka 33cm
polecam
polecam
ok ale powiedzmy ze nie mam teraz pieniędzy na to tzn pop filtr ze sklepu...
czy ta pończocha musi byc nylonowa?napiszcie dokładnie jaki to musi być materiał

Jesteś pewien, że masz problem?
...przestrzen miedzy warstwami to 1.5 cm...
To dobry wynik. Ażeby pop-filtr działał skuteczniej lepiej aby warstwy były od siebie oddalone.
...wokal gdy nagrywam przez niego jest taki jakby bardziej swiszczący, sybilanty są bardziej uwypuklone...
...w stosunku do czego? Bez pop-filtra?
Zwróć uwagę, że użycie popa zmienia nieco widmo całości (brak niskoczęstotliwościowego zakresu - efekt tłumienia zgłosek wybuchowych). Może stąd Twoje wrażenie?
Koledzy poruszyli sprawę siatek stalowych - takie konstrukcje bardziej ingerują w brzmienie i wynika to z natury materiału.
Ze swoją konstrukcją nie powinieneś mieć żadnego problemu.
...przestrzen miedzy warstwami to 1.5 cm...
To dobry wynik. Ażeby pop-filtr działał skuteczniej lepiej aby warstwy były od siebie oddalone.
...wokal gdy nagrywam przez niego jest taki jakby bardziej swiszczący, sybilanty są bardziej uwypuklone...
...w stosunku do czego? Bez pop-filtra?
Zwróć uwagę, że użycie popa zmienia nieco widmo całości (brak niskoczęstotliwościowego zakresu - efekt tłumienia zgłosek wybuchowych). Może stąd Twoje wrażenie?
Koledzy poruszyli sprawę siatek stalowych - takie konstrukcje bardziej ingerują w brzmienie i wynika to z natury materiału.
Ze swoją konstrukcją nie powinieneś mieć żadnego problemu.
no ok rozumiem zgadzam sie i ponawiam pytanko czy ta ponczocha powinna byc nylonowa czy moze byc kazda inna ?