Nagranie na 100 i nie tylko
Witam
Mam problem: zamierzam nagrać demo zespółu prog-rockowego.
Chcę to zrobić tak, że zespół będzie grał muzę, bez wokalu,a do każdego instrumentu przyłożę mikrofon (czyli zestaw mikrofonów perkusyjnych /4xdir, 1xstopa, 2xoverhead - moze T.Bone DC1500?/, 2xmikrofony do gitar /np. SM57/, bas chyba do linii, ew jakaś pojemnościówka na środku na całość). Wszystkie mikrofony, czyli 10-11, idą do miksera (oprócz tej ewentualnej pojemnościówki -> preamp), który zamierzam kupić. Tutaj zaczyna się problem.. Z miksera chcę wyjść na komputer, tak żeby nagrywać poszczególne ścieżki i tam je miksować (np. w Cool Edit 2.0).
Czyli.. Jeśli dobrze rozumuję, potrzebuję taki mikser żeby było 10 wyjść insertowych -> do interfejsu.. I tutaj.. Taki interfejs żeby miał 10 inputów, a potem na kartę muzyczną.
Dwa pytania:
1. jaki mikser? ile kanałów, koniecznie 10 insertów minimum?
2. jaka karta (najlepiej na PCMCIA lub USB -> na notebooka, ale moze być na PCI, najwyżej zmienię kompa) ?
3. co myślicie o mikrofonach SM57, T.Bone DC1500, RH Sound HSMC 001?
4. CE 2.0 wyrobi?
5. zamierzam dograć potem wokal: HSMC 001 -> preamp lampowy (jaki??! /Behringer MIC2200? czy wystarczą ART tube czy MIC100?) -> mikser -> karta muz. i tam obrabiać.. Dobrze kombinuję? Czy wpinać jeszcze po drodze jakiś procek efektów, np. Lexicona?
6. jakieś pomysły, sugestie, porady jak nagrywać na tzw. 100?
Zamierzam osiagnać taki efekt żeby sie dalo tego słuchać, czasami puścić w radiu i żeby to nie odstawało (np. poziomem głośności) od profesjonalnych nagrań, oraz żeby instrumenty brzmiały selektywnie, a wokal jak najcieplej się da w budżetowym studio.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PS. Wiem co to jest google, szukałem w necie dość długo, wiem że temat wałkowany był setki razy, ale nie znalazłem bezpośrednich odpowiedzi na moje pytania, poza tym sądze ze po to jest takie forum żeby sobie pomagać. Tych którzy sądzą inaczej proszę o nie udzielanie się w tym temacie.. Dzięki.
[addsig]
"Nie krytykuj tego, czego nie rozumiesz" - G.M.
Re: Nagranie na 100 i nie tylko
...
Chcesz w pierwszym swoim nagraniu uzyskać to, do czego dochodzi sie latami. Z góry powiem, że nie osiągniesz takiego efektu, nie znając nawet podstaw. Nikt Ci tutaj nie zrobi wykładu w paru zdaniach, bo to jest tak obszerna wiedza, że się po prostu nie da;) Nawet mimo szczerych chęci. Ze spraw technicznych, hmm, też pytasz się o tak wiele. Mówiąc po krótce, radziłbym Ci wybić sobie z głowy nagrywanie na setkę. Zaoszczędzisz na mikrofonach, brzmieniu i nerwach.
Na początek zainwestuj w 2 książki:"Podręcznik akustyki" F. Alton Everest i
"Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań. Podręcznik dla akustyków" Krzysztof Sztekmiler i spędz nad archiwum forum jakieś 2 tygodnie.
[addsig]
"Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań. Podręcznik dla akustyków" Krzysztof Sztekmiler i spędz nad archiwum forum jakieś 2 tygodnie.
[addsig]
from one source all things depend....
to ja zadam inne pytanie...
czy kolega to wszystko chce kupic, czy pozyczac itd ?
prostrzym (i tanszym rozwiazaniem) jest zakup np interface EMU1616 (z "M" lub bez "M". (a jescze prosciej zglosic sie do jakiegos studia, i tam nagrac na setke, a wokal nagrac samemu, zapraszam do mnie :D)
do tego kupic przetwornik A/D - preamp np ADA8000 (firmy begringer) ktory podlaczysz do interface zlaczem ADAT, + jakis preamp stereofonicznczny z wyjsciem analogowym lub spdif + 2 mikrofony wpiete bezposrednio w interface... daje ci to na dzien dobry 12 sladow + rezerwe 4 sladow (jak sama nazwa wskazuje, emu ma 16in i 16 out)
jedyny problem to ze CEP 2.0 nei wspiera ASIO, ale do karty dostaneisz Cubase i tam mozesz nagrac to nagranie na 100 i potem przezucic sciezki do CEP i wokal nagrac w CEP
a jezeli koniecznie mikser, no to MUSISZ miec inserty z kazdego kanalu, i MUSISZ miec karte wielokanalowa z 12 wejsciami analogowymi,
ale taka karta wyjdzie chyba drozej niz EMU1616, zreszta nawet nie wiem czy takie sa, najczescie sie spotyka karte z 8 wejsciami analogowymi + dodatki ala MIDI, spdif, wiec znalezienie karty 12/12 analog bedzie trudne, ale pewnie cos sie w necie znajdzie
czy kolega to wszystko chce kupic, czy pozyczac itd ?
prostrzym (i tanszym rozwiazaniem) jest zakup np interface EMU1616 (z "M" lub bez "M". (a jescze prosciej zglosic sie do jakiegos studia, i tam nagrac na setke, a wokal nagrac samemu, zapraszam do mnie :D)
do tego kupic przetwornik A/D - preamp np ADA8000 (firmy begringer) ktory podlaczysz do interface zlaczem ADAT, + jakis preamp stereofonicznczny z wyjsciem analogowym lub spdif + 2 mikrofony wpiete bezposrednio w interface... daje ci to na dzien dobry 12 sladow + rezerwe 4 sladow (jak sama nazwa wskazuje, emu ma 16in i 16 out)
jedyny problem to ze CEP 2.0 nei wspiera ASIO, ale do karty dostaneisz Cubase i tam mozesz nagrac to nagranie na 100 i potem przezucic sciezki do CEP i wokal nagrac w CEP
a jezeli koniecznie mikser, no to MUSISZ miec inserty z kazdego kanalu, i MUSISZ miec karte wielokanalowa z 12 wejsciami analogowymi,
ale taka karta wyjdzie chyba drozej niz EMU1616, zreszta nawet nie wiem czy takie sa, najczescie sie spotyka karte z 8 wejsciami analogowymi + dodatki ala MIDI, spdif, wiec znalezienie karty 12/12 analog bedzie trudne, ale pewnie cos sie w necie znajdzie
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
a jezeli koniecznie mikser, no to MUSISZ miec inserty z kazdego kanalu,
inserty nie są wogóle konieczne, a wręcz są dość kłopotliwe. Lepiej poszukać czegoś z directout'ami, a któyś behringer jest od razu interfacem na fire wire i jest nawet całkiem sensowny do tego celu.
pozdr. JA
[addsig]
inserty nie są wogóle konieczne, a wręcz są dość kłopotliwe. Lepiej poszukać czegoś z directout'ami, a któyś behringer jest od razu interfacem na fire wire i jest nawet całkiem sensowny do tego celu.
pozdr. JA
[addsig]
www.surogat.pl
A więc:
Feefrock - powiedz mi, w którym miejscu twojegu postu było cokolwiek konstruktywnego;)
Fant - mam nadzieję kupić Podręcznik Akustyki Everesta lada dzień, ale dzięki;)
Devil - Dzięki za zaproszenie, Tczew troche daleko jednak. Poza tym nie tylko dla jednego (mojego) zespołu ten sprzęt by się przydał;) Akurat mam tą ciekawą sytuację że część sprzętu mogę sobie "wypróbować". Ale nie zmienia to sytuacji że jakąś kasę będe musiał na to wydać i oczywiście interesuje mnie aspekt finansowy. Co do Twojej rady: spoko, chyba dość prowizorycznie, ale by wystarczyło. Zamiast CEP mogę posiedzieć nad Cubase'em i próbować pracować tylko na nim. Inna kwestia to że mikser przydał by się sam w sobie (np. na koncerty, do salki prób itp). Ale jak mówiłeś, ciężko jest znaleźć kartę z 12 wejściami. Moi znajomi maja w tym momencie 10 wejść na karcie PCI, ale nawet nie wiem jakiego producenta. Z tym że..
Ja-Cek - no właśnie.. Alesis czy Mackie mają miksery od razu z firewire.. Ten pierwszy o tyle lepszy ze nie trzeba dokupywać karty oddzielnie.. Tylko gdzie ja w takim razie to podpinam? Bo przecież nie kupuję wtedy karty? Behringery są z usb, ale nie wiem czy to ma w tym momencie jakieś znaczenie? Nie ma chyba w nich przetwornika A/D i nie zamienia to na poszczególne kanały? Ogólnie pomysł wydaje sie dobry, z tymże muszę o tym się więcej dowiedzieć.
Podkreślam: nie chcę żeby to nagranie było niczym z TR czy Izabelina.. Chodzi o to zeby nie zejść poniżej pewnego poziomu. Bo jeśli juz kupować sprzęt to nei po to żeby brzmiało to jak z dyktafonu. Co do moich czy właściwie naszych umiejętności realizatorskich, to pozwólcie się jednak nam nauczyc na takim sprzęcie zeby to miało ręce i nogi. Nie od razu Rzym zbudowano, ale od czegoś trzeba zacząć, a jakieś podstawy miksowania za stołem już przeszedłem w momencie nagrywania moich zespołów.. Problem w tym że nie podpatrywałem wtedy co gdzie było podłączone;)
Dzięki w każdym razie, pozdrawiam
[addsig]
Feefrock - powiedz mi, w którym miejscu twojegu postu było cokolwiek konstruktywnego;)
Fant - mam nadzieję kupić Podręcznik Akustyki Everesta lada dzień, ale dzięki;)
Devil - Dzięki za zaproszenie, Tczew troche daleko jednak. Poza tym nie tylko dla jednego (mojego) zespołu ten sprzęt by się przydał;) Akurat mam tą ciekawą sytuację że część sprzętu mogę sobie "wypróbować". Ale nie zmienia to sytuacji że jakąś kasę będe musiał na to wydać i oczywiście interesuje mnie aspekt finansowy. Co do Twojej rady: spoko, chyba dość prowizorycznie, ale by wystarczyło. Zamiast CEP mogę posiedzieć nad Cubase'em i próbować pracować tylko na nim. Inna kwestia to że mikser przydał by się sam w sobie (np. na koncerty, do salki prób itp). Ale jak mówiłeś, ciężko jest znaleźć kartę z 12 wejściami. Moi znajomi maja w tym momencie 10 wejść na karcie PCI, ale nawet nie wiem jakiego producenta. Z tym że..
Ja-Cek - no właśnie.. Alesis czy Mackie mają miksery od razu z firewire.. Ten pierwszy o tyle lepszy ze nie trzeba dokupywać karty oddzielnie.. Tylko gdzie ja w takim razie to podpinam? Bo przecież nie kupuję wtedy karty? Behringery są z usb, ale nie wiem czy to ma w tym momencie jakieś znaczenie? Nie ma chyba w nich przetwornika A/D i nie zamienia to na poszczególne kanały? Ogólnie pomysł wydaje sie dobry, z tymże muszę o tym się więcej dowiedzieć.
Podkreślam: nie chcę żeby to nagranie było niczym z TR czy Izabelina.. Chodzi o to zeby nie zejść poniżej pewnego poziomu. Bo jeśli juz kupować sprzęt to nei po to żeby brzmiało to jak z dyktafonu. Co do moich czy właściwie naszych umiejętności realizatorskich, to pozwólcie się jednak nam nauczyc na takim sprzęcie zeby to miało ręce i nogi. Nie od razu Rzym zbudowano, ale od czegoś trzeba zacząć, a jakieś podstawy miksowania za stołem już przeszedłem w momencie nagrywania moich zespołów.. Problem w tym że nie podpatrywałem wtedy co gdzie było podłączone;)
Dzięki w każdym razie, pozdrawiam
[addsig]
- stevelukather
Podkreślam: nie chcę żeby to nagranie było niczym z TR.....
...
Sorry za dowcip,ale niewiele trzeba sie napocic zeby uzyskac efekt lepszy niz w TR.Pozdrawiam.
[addsig]
...A więc:
W kazdym zdaniu. Zrozumiesz to za 5 lat.

......A więc:
...
Feefrock ma 100% racji.
spojrz na swoje wlasne motto:
"Nie krytykuj tego, czego nie rozumiesz" - G.M., wiec nie krytykuj Feefrock'a. Przykro mi, ale nagrania - przynajmniej takie "zeby w radio sie nie roznilo" to jest wiele wiele lat nauki i praktyki.
Dam Ci przyklad, co bys sobie pomyslal o gosciu ktory by napisal na forum takie cos: "jaka mam kupic gitare zeby zagrac solowke? Czy potrzebuje pieca? Chcialbym zeby nie roznilo sie w radio od nagran Marka Knopflera... przynajmniej glosnoscia. A jeszcze, co to znaczy struna G? Czym sie rozni od struny E?"
Nie obraz sie, ale twoje wypowiedzi w temacie sa na poziomie zaawansowania jak w przykladzie wyzej... Zareczam ze nagrania to tez sztuka, rownie trudna i wymagajaca co ranie na gitarze. I wymagajaca rownie dlugiej nauki.
A co do karty z 12 wejsciami: EMU1820 + Behringer ADA8000 zalatwia sprawe (daje 16 wejsc analogowych)
[addsig]

Feefrock ma 100% racji.
spojrz na swoje wlasne motto:
"Nie krytykuj tego, czego nie rozumiesz" - G.M., wiec nie krytykuj Feefrock'a. Przykro mi, ale nagrania - przynajmniej takie "zeby w radio sie nie roznilo" to jest wiele wiele lat nauki i praktyki.
Dam Ci przyklad, co bys sobie pomyslal o gosciu ktory by napisal na forum takie cos: "jaka mam kupic gitare zeby zagrac solowke? Czy potrzebuje pieca? Chcialbym zeby nie roznilo sie w radio od nagran Marka Knopflera... przynajmniej glosnoscia. A jeszcze, co to znaczy struna G? Czym sie rozni od struny E?"
Nie obraz sie, ale twoje wypowiedzi w temacie sa na poziomie zaawansowania jak w przykladzie wyzej... Zareczam ze nagrania to tez sztuka, rownie trudna i wymagajaca co ranie na gitarze. I wymagajaca rownie dlugiej nauki.
A co do karty z 12 wejsciami: EMU1820 + Behringer ADA8000 zalatwia sprawe (daje 16 wejsc analogowych)
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Ależ panowie.. Ja się nie obrażam, nie neguję też tego że realizacja nagrań to sztuka i że jest to trudne, oraz że dochodzi się do tego latami.. Spójrzcie na to jednak od innej strony. Nie szukam recepty, lecz jakiegoś punktu zaczepienia ażeby zacząć. Oczekuję porady sprzętowej, a nie wykładu na temat gdzie mam podciagnać tłumik żeby było ładnie. Nie musicie mi tłumaczyć truizmów. Tracicie energie na pisanie morałów które faktycznie mozna przeczytać w każdym poście. Szukając właśnie informacji mi potrzebnych przebrnąć musiałem przedewszytkim przez masę postów bez sensu, tłumaczących że najlepiej to sobie darować, że realizacja to sztuka, że na to potrzeba wiele lat. Wprowadza to bardziej bałagan niz pomaga i dlatego to później musicie odpisywać na kolejny post tego samego rodzaju. A wystarczyło by odpowiedzieć raz a porządnie a potem dawać linki.
Pozwólcie mi jednak przynajmniej spróbować to nagrać, pomagając mi właśnie konkretami..
Wracajac do tematu.. Wciąż ciekaw jestem jednak tych mikserów z directami.. Tak więc proszę o jakieś opinie jak się sprawdza taki sprzęcior..
Pozdrawiam
PS. No właśnie.. Sygnaturka.. Ona tu nie jest bez powodu..
[addsig]
Pozwólcie mi jednak przynajmniej spróbować to nagrać, pomagając mi właśnie konkretami..
Wracajac do tematu.. Wciąż ciekaw jestem jednak tych mikserów z directami.. Tak więc proszę o jakieś opinie jak się sprawdza taki sprzęcior..
Pozdrawiam
PS. No właśnie.. Sygnaturka.. Ona tu nie jest bez powodu..
[addsig]