Pierwszy sprzęt w domu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
syndrom
Pierwszy sprzęt w domu

Post autor: syndrom » sobota 14 paź 2006, 23:00

Witam

Jestem właśnie po lekturze FAQ, czytałem już wcześniejsze posty na ten temat i im więcej czytam tym gorzej. Przeleciałem parę stron i artykułów. Coś o wydajności, brzmieniu kart i cos co namieszało kompletnie

Chciał bym kupić kartę dźwiękową, cena zaporowa jest na poziomie "emu1212m". Rozważam także "emu0404" , "ESI BBCode u2 End --> oraz MAYA-44. Karta służyć będzie w programach FlStudio, CuBase SX, CoolEdit Pro. Podłączać będę klawisze przez midi, nagrywać gitarę i mikrofon. Mam efekt gitarow "Zoom" którego podłącze do karty. Pytanie czy z pominięciem wszystkich efektów urządzenia da się z jego pomocą wzmocnić i nagrać vocal ?

Karta odtwarzać musi kilka ścieżek z efektami VSTi oraz pozwolić na nagrywanie w tym czasie gitary i mikrofonu (jednocześnie lub pojedynczo). Ścieżka nagrywana również będzie miała nałożone wtyczki.

Która karta będzie najlepsza?
Jakie są opinie na temat brzmienia tych kart?
Znane są jakieś niekompatybilności z nForce570 Ultra?

Dzięki za życzliwą pomoc
Nie buduje studia...

borys_ok

Re: Pierwszy sprzęt w domu

Post autor: borys_ok » sobota 14 paź 2006, 23:18

...Witam

Jestem właśnie po lekturze FAQ, czytałem już wcześniejsze posty na ten temat i im więcej czytam tym gorzej. Przeleciałem parę stron i artykułów. Coś o wydajności, brzmieniu kart i cos co namieszało kompletnie

Chciał bym kupić kartę dźwiękową, cena zaporowa jest na poziomie "emu1212m". Rozważam także "emu0404" , "ESI BBCode u2 End --> oraz MAYA-44. Karta służyć będzie w programach FlStudio, CuBase SX, CoolEdit Pro. Podłączać będę klawisze przez midi, nagrywać gitarę i mikrofon. Mam efekt gitarow "Zoom" którego podłącze do karty. Pytanie czy z pominięciem wszystkich efektów urządzenia da się z jego pomocą wzmocnić i nagrać vocal ?

Karta odtwarzać musi kilka ścieżek z efektami VSTi oraz pozwolić na nagrywanie w tym czasie gitary i mikrofonu (jednocześnie lub pojedynczo). Ścieżka nagrywana również będzie miała nałożone wtyczki.

Która karta będzie najlepsza?
Jakie są opinie na temat brzmienia tych kart?
Znane są jakieś niekompatybilności z nForce570 Ultra?

Dzięki za życzliwą pomoc
Nie buduje studia......
chcesz nagrywac kilka sladow na raz czy zalezy ci tylko na odtwarzaniu wielu a nagrywac bedziesz 1 stereo lub 2 mono bo jesli tak, to najtansza i najlepsza karta do tego typu nagran to "M-AUDIO - Audiophile 2496 " bardzo tania z bardzo niskimi szumami i przyzwoita latencja. Wczesniej mialem Gine lecz po namowie kolegi kupilem w necie na allegro za 400 zl delte i powiem, ze to genialna karta do domowych prac. A pracuje na cubasie i nie mam do niej zadnych zastrzezen jednak dodatkowo trzeba do niej dokupic jakis mikserek, bo wejscia i wyjscia audio ma na czinczach.

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » niedziela 15 paź 2006, 02:58

witam
miałem podobny problem rok temu...
po 3 miesiącach czytania wszelakich opinii, testów, itp, zaowocowało to kupnem takiegoż zestawu:
komp na dobrej płycie +dual szybka pamięć 1 GB- póżniej dopinka jeszcze 1 GB,
karta emu 1212, stabilna, z małą latencją - na długo ci starczy,
mikserek Soundcraft 4 - genialny na początek - podłączysz i majka i gitarę lub basik,
klawiatura sterująca: emu xboard 49 z proteusem
no i odsłuchy..... tu wszystko zależy od kasy... bierz na ile cię stać... akurat w tym temacie zależność jest prawie liniowa; im droższe tym lepsze, a na początek trafisz coś za 1000 zł i będzie ok

zdaję sobie sprawę, że to niemała kasa, ale ustaw sobie jakieś priorytety typu najpierw karta, za jakiś czas monitory, póżniej mikserek itp...
pamiętaj !!!! wymiana nietrafionych zakupów jest bardzo kosztowna... lepiej poczekać i kupić już docelowy sprzęt ( jak na domowe, skromne możliwości).

pozdrwiam
k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

syndrom

Post autor: syndrom » niedziela 15 paź 2006, 10:10

Dzieki za opienie

Pytałem znajomego powiedział że jeśli chce nagrywać tylko jedno stereo to wystarczy emu 0404 jak 2 stereo to emu1212. Jest jeszcze jakaś inna różnica pomiedzy tymi kartami ?

Ciekawią mnie rówinieżMAYA44 i ESi Julia@ BBCode u2 End --> ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi kartami??

syndrom

Post autor: syndrom » niedziela 15 paź 2006, 15:20

Nie mogę edytować postu więc muszę dopisać.

Potrzebna też porada odnośnie słuchawek zamkniętych. Mamy obecnie Beyerdynamic DT770, ale są tylko pożyczone i zbliża się czas. Nie miałem nigdy nic lepszego na uszach. Jest coś co może się do nich zbliżyć jakościowo za trochę mniejsze pieniądze? To proszę o namiary, czy kredyt?

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » niedziela 15 paź 2006, 20:38

...Dzieki za opienie

Pytałem znajomego powiedział że jeśli chce nagrywać tylko jedno stereo to wystarczy emu 0404 jak 2 stereo to emu1212. Jest jeszcze jakaś inna różnica pomiedzy tymi kartami ?

Pamiętaj, że te karty nie mają wejść mikrofonowych. Musisz mieć jeszcze jakis mikser lub preamp
reżyser dźwięku, rencista

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 16 paź 2006, 00:38

0404 jak i 1212 maja tylko po dwa wejscia mono i koniec(oczywiscie analogowe)

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 16 paź 2006, 14:17

... emu 0404 jak 2 stereo to emu1212. Jest jeszcze jakaś inna różnica pomiedzy tymi kartami ?...
1212M, jak sama nazwa wskazuje, ma mozliwość przesyłu w sumie 12 kanałów i ma we/wy symetryczne, czego nie ma 0404. Resztę sobie doczytaj.

syndrom

Post autor: syndrom » poniedziałek 16 paź 2006, 15:01

dzięki za odp i wyrozumiałość

A jak przy kartach EMU wyglądają karty Julia@ i MAYA44. Z opisu tech też są ciekawe, ale może ktoś z was ma jakieś doświadczenia z nimi

ODPOWIEDZ