Stylus RMX
Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanko związane ze Stylusem RMX.Otóż układam sobie beaty perkusyjne wewnątrz Stylusa i chciałbym to wszystko (czyli np.z 8 kanałów Stylusa) zgrać.Do tej pory robiłem to w ten sposób ,że odtwarzałem po kolei każdy tor ze stylusa za pomocą klawiatury.A chciałbym poprostu pracować w Stylusie i sygnał ,który on wypuszcza w całości nagrać na 1 ścieżke.Mam karte FW410 M-Audio i nie wiem jak to zrobić.Próbowałem wyjść liniowo z karty i wejść do niej z powrotem w wejście audio,no ale robie to totalnie bez mapy:-(Stąd moja prośba o pomoc.Napewno jest to możliwe i nie jest to jakaś filozofia,ale wszystko jest łatwe gdy się to już wie:-))Pozdrawiam i licze na pomoc.
-
Re: Stylus RMX
...Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanko związane ze Stylusem RMX.Otóż układam sobie beaty perkusyjne wewnątrz Stylusa i chciałbym to wszystko (czyli np.z 8 kanałów Stylusa) zgrać.Do tej pory robiłem to w ten sposób ,że odtwarzałem po kolei każdy tor ze stylusa za pomocą klawiatury.A chciałbym poprostu pracować w Stylusie i sygnał ,który on wypuszcza w całości nagrać na 1 ścieżke.Mam karte FW410 M-Audio i nie wiem jak to zrobić.Próbowałem wyjść liniowo z karty i wejść do niej z powrotem w wejście audio,no ale robie to totalnie bez mapy:-(Stąd moja prośba o pomoc.Napewno jest to możliwe i nie jest to jakaś filozofia,ale wszystko jest łatwe gdy się to już wie:-))Pozdrawiam i licze na pomoc....
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.Chcesz 8 kanalow nagrywac na jeden trak midi czy na jeden trak audio?Jakiego hosta uzywasz?
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.Chcesz 8 kanalow nagrywac na jeden trak midi czy na jeden trak audio?Jakiego hosta uzywasz?
......Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanko związane ze Stylusem RMX.Otóż układam sobie beaty perkusyjne wewnątrz Stylusa i chciałbym to wszystko (czyli np.z 8 kanałów Stylusa) zgrać.Do tej pory robiłem to w ten sposób ,że odtwarzałem po kolei każdy tor ze stylusa za pomocą klawiatury.A chciałbym poprostu pracować w Stylusie i sygnał ,który on wypuszcza w całości nagrać na 1 ścieżke.Mam karte FW410 M-Audio i nie wiem jak to zrobić.Próbowałem wyjść liniowo z karty i wejść do niej z powrotem w wejście audio,no ale robie to totalnie bez mapy:-(Stąd moja prośba o pomoc.Napewno jest to możliwe i nie jest to jakaś filozofia,ale wszystko jest łatwe gdy się to już wie:-))Pozdrawiam i licze na pomoc....
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.Chcesz 8 kanalow nagrywac na jeden trak midi czy na jeden trak audio?Jakiego hosta uzywasz?...
Witam ,chodzi mi o to ,ze w Stylusie w chodzac do interfejsu moge uruchmic jednoczesnie 8 sladow,czyli poprostu 8 loopow grajacych jednoczesnie.Teraz ten materiał ,który idzie w calosci ,ktory slysze z monitorow zegrac na 1 slad.Kurcze nie wiem czy sie wyrazam dosyc jasno.Do tej pory robiłem tak ,ze kazdy loop zgrywałem w Cubasie na oddzielny slad ,ale jest to dosyc uciazliwe i wydaje mi sie ,ze napewno mozna wypuscic to winny sposob.Sory za moje laickie sprostowania
Pozdrawiam
Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.Chcesz 8 kanalow nagrywac na jeden trak midi czy na jeden trak audio?Jakiego hosta uzywasz?...
Witam ,chodzi mi o to ,ze w Stylusie w chodzac do interfejsu moge uruchmic jednoczesnie 8 sladow,czyli poprostu 8 loopow grajacych jednoczesnie.Teraz ten materiał ,który idzie w calosci ,ktory slysze z monitorow zegrac na 1 slad.Kurcze nie wiem czy sie wyrazam dosyc jasno.Do tej pory robiłem tak ,ze kazdy loop zgrywałem w Cubasie na oddzielny slad ,ale jest to dosyc uciazliwe i wydaje mi sie ,ze napewno mozna wypuscic to winny sposob.Sory za moje laickie sprostowania

.........Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanko związane ze Stylusem RMX.Otóż układam sobie beaty perkusyjne wewnątrz Stylusa i chciałbym to wszystko (czyli np.z 8 kanałów Stylusa) zgrać.Do tej pory robiłem to w ten sposób ,że odtwarzałem po kolei każdy tor ze stylusa za pomocą klawiatury.A chciałbym poprostu pracować w Stylusie i sygnał ,który on wypuszcza w całości nagrać na 1 ścieżke.Mam karte FW410 M-Audio i nie wiem jak to zrobić.Próbowałem wyjść liniowo z karty i wejść do niej z powrotem w wejście audio,no ale robie to totalnie bez mapy:-(Stąd moja prośba o pomoc.Napewno jest to możliwe i nie jest to jakaś filozofia,ale wszystko jest łatwe gdy się to już wie:-))Pozdrawiam i licze na pomoc....
Pozdrawiam...
Przepraszam,jest mi ktoś w stanie pomóc ?

...
Spoko.
Kazdy kanal kolejno musisz przekonwertowac na midi czyli:
1.odpalasz play na pierwszym sladzie
2.wciskasz guzik chaos,
3.nastepnie capture
4.gdy slad przestanie grac wciskasz export i wybierasz miejsce zapisania pliku juz midi.
I tak po kolei wszystkie slady zalatwiasz.
5.Nastepnie przechodzisz do trackera (glownego programu) i importujesz po kolei na poszczegolne slady pliki midi, ktore wczesniej wygenerowales i zapisales na dysku.
Proste prawda? :)
...
...
Spoko.
2.wciskasz guzik chaos,
3.nastepnie capture
4.gdy slad przestanie grac wciskasz export i wybierasz miejsce zapisania pliku juz midi.
5.Nastepnie przechodzisz do trackera (glownego programu) i importujesz po kolei na poszczegolne slady pliki midi, ktore wczesniej wygenerowales i zapisales na dysku.
Proste prawda? :)...
A wiecie moze, jak wciagnac rex-a do stylusa?
...
Spoko.
2.wciskasz guzik chaos,
3.nastepnie capture
A wiecie moze, jak wciagnac rex-a do stylusa?
......
...
Spoko.
2.wciskasz guzik chaos,
3.nastepnie capture
A wiecie moze, jak wciagnac rex-a do stylusa?...
przy okazji uprzedze zbedne zlosliwosci i powiem, ze w instrukcji nie ma dokladnego opisu uruchamiania sage convertera a tego wlasnie nie potrafie zrobic.
...
Spoko.
2.wciskasz guzik chaos,
3.nastepnie capture
A wiecie moze, jak wciagnac rex-a do stylusa?...
przy okazji uprzedze zbedne zlosliwosci i powiem, ze w instrukcji nie ma dokladnego opisu uruchamiania sage convertera a tego wlasnie nie potrafie zrobic.
borys_ok ... strasznie pokićkany jest ten Twój sposób na zgranie ścieżek Stylusa, i funkcje Chaosu nic z tym nie mają wspólnego...
VENTHKA ... w tym przypadku traktuj Stylusa jako multitimbralny moduł brzmieniowy, kontrolowany 8-ma kanałami MIDI. W sekwencerze musisz zatem zainstalować 8 ścieżek MIDI i tyle samo audio. Natępnie zajrzyj w okno Mixer Stylusa - na górze musi być aktywne okienko MULTI. Kanał #1 ustaw na OUT A, następny OUT B itd. ile masz tam kanałów. Kliknij w nazwę pętli na kanale 1 - to Cię przeniesie do Browsera - i z okienka MIDI FILE przeciągnij plik na pierwszą ścieżkę MIDI w sekwencerze. Wróć do miksera Stylusa i powtórz to samo z drugą ścieżką (OUT B) itd. W sekwencerze - w parametrach ścieżki MIDI - ustaw output do Stylusa na kanale 1, na następnych scieżkach po kolei kanał 2, 3 itd. Teraz - w parametrach ścieżek audio - ustaw: dla ścieżki A - Input StylusRMX 1 Primary Out, dla B - Stylus RMX 1 Stylus RMX 2 itd., Output - Master miksera głownego w sekwencerze. Poustawiaj sobie pliki MIDI jak chcesz, ustaw miks w mikserze Stylusa, ustal tempo sekwencji i region zgrania, i zgrywaj do pliku audio w sekwencerze.
borys_ok ... W czym problem? Oczywiście musisz mieć jakąś kolekcję plików w formacie *.rx2 gdzieś na dysku, albo program ReCycle! ... Uruchom SAGE Converter (to jest plik Exe, którego ikona powinna być na biurku, upewnij się że to wersja 1.1), kliknij w guzik Import Rex Files, dotrzyj do zakładki z plikami REX, wybierz co tam chcesz, i kliknij Open. SAGE poprosi o nazwę foldera (Suite), w którym ma zainstalować przerobione pliki, i już. Nazwę sobie możesz wydumać na poczekaniu, albo wpisać tę która już istnieje - sugeruję stworzyć kolekcję suit precyzyjnie opisujących charakter i tempo pętli, np. 90-100 Acoustic Drums, 100-110 Acoustic Drums itd.
MD.
VENTHKA ... w tym przypadku traktuj Stylusa jako multitimbralny moduł brzmieniowy, kontrolowany 8-ma kanałami MIDI. W sekwencerze musisz zatem zainstalować 8 ścieżek MIDI i tyle samo audio. Natępnie zajrzyj w okno Mixer Stylusa - na górze musi być aktywne okienko MULTI. Kanał #1 ustaw na OUT A, następny OUT B itd. ile masz tam kanałów. Kliknij w nazwę pętli na kanale 1 - to Cię przeniesie do Browsera - i z okienka MIDI FILE przeciągnij plik na pierwszą ścieżkę MIDI w sekwencerze. Wróć do miksera Stylusa i powtórz to samo z drugą ścieżką (OUT B) itd. W sekwencerze - w parametrach ścieżki MIDI - ustaw output do Stylusa na kanale 1, na następnych scieżkach po kolei kanał 2, 3 itd. Teraz - w parametrach ścieżek audio - ustaw: dla ścieżki A - Input StylusRMX 1 Primary Out, dla B - Stylus RMX 1 Stylus RMX 2 itd., Output - Master miksera głownego w sekwencerze. Poustawiaj sobie pliki MIDI jak chcesz, ustaw miks w mikserze Stylusa, ustal tempo sekwencji i region zgrania, i zgrywaj do pliku audio w sekwencerze.
borys_ok ... W czym problem? Oczywiście musisz mieć jakąś kolekcję plików w formacie *.rx2 gdzieś na dysku, albo program ReCycle! ... Uruchom SAGE Converter (to jest plik Exe, którego ikona powinna być na biurku, upewnij się że to wersja 1.1), kliknij w guzik Import Rex Files, dotrzyj do zakładki z plikami REX, wybierz co tam chcesz, i kliknij Open. SAGE poprosi o nazwę foldera (Suite), w którym ma zainstalować przerobione pliki, i już. Nazwę sobie możesz wydumać na poczekaniu, albo wpisać tę która już istnieje - sugeruję stworzyć kolekcję suit precyzyjnie opisujących charakter i tempo pętli, np. 90-100 Acoustic Drums, 100-110 Acoustic Drums itd.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
MD....
No moze moja metoda jest troche pokickana, ale od poczatku tak pracuje,
nie zgrywam track-ow na audio, ewentualnie na audio mikserze cubasa moge zakladac efekty,
jednak wystarczaja mi te stylusowe inserty. A na audio to koncowy projekt zgrywam.
A wlasnie :) Myslalem, ze konwerter otwiera sie bezposrednio w stylusie a to oddzielna aplikacja :) super, dzieki, wielkie dzieki :)