bardzo prosiłbym o precyzyjne udzielenie odpowiedzi, bo takiego konkretnie pytania nie znajdę napewno w wyszukiwarce. W grę wchodzą prawdopodobnie 3 różne ustawienia monitorów. Wszelkie dane w cm podaję z małymi przybliżeniami. Pokój ma 20 m2 (5x4x3). komputer mam ustawiony w rogu pokoju i skierowany jest w stronę środka pokoju po przekątnej. Prawdopodobnie będą to monitory z 8'' wooferem, ale to tylko domysł narazie. (Czekam a EIS 10/2006)
- opcja 1: 1 monitor stoi na kompie, drugi po drugiej stronie monitora (czyli ta sama wysokość) symetrycznie. odległość między nimi byłaby wtedy ok 60 cm. odległośc do mnie 80 cm. dodatkowo byłyby jakieś 20 cm nademną. monitor LCD, więc żadnych problemów z magnetyzmem.
(opcja 2 i 3 zakładają, że siadam w innym miejscu do odsłuchu, nie przy kompie samym)
- opcja 2: monitory stoją wzdłuż dłuższej ściany obok mebli (jeden za lewym ich krańcem, drugi za prawym). prawy niestety ciut ograniczony, bo blisko jest telewizor :/ wysokość nademną również 20 cm. odlegość między nimi 320 cm, odległośc do mnie 250 cm
- opcja 3: monitory stoją na meblach, a więc odległość między nimi 260 cm, do mnie wciąż 250 cm, tyle że teraz będą wstały jakieś 120 cm nade mną.
we wszystkich tych opcjach monitory od 20 cm do maks 120 cm byłyby nademną. czy w tym wypadku kombinować np z podłożeniem czegoś pod nie, żeby stały lekko pochylone w dół? ponadto we wszystkich opcjach monitory są oddalone od ścian o maks 10 cm. czy to w ogóle ma sens??? :|
z góry dzięki za cierpliwość i wszelkie rady/wskazówki...