Monitory - co, gdzie i jak?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
SpaceMan
Re: Monitory - co, gdzie i jak?

Post autor: SpaceMan » czwartek 21 wrz 2006, 21:07

Panowie nauka nauka nie zajac nie ucieknie.

Zakupilem juz monitorki Alesis M1 MKII i zobaczymy.
Napewno powroci ten temat na forum bo go porusze i wytlumacze czy dla zielonego kolesia dzwieki jakie emituja te monitory sa wystarczajace .

A na koncertach orkiestr bylem kilka razy i wszystko co moge powiedziec to to : Naglosnienie i poziom jaki prezentuja panowie i panie daje mi powod aby twierdzic ze to co slyszalem jest czystym brzmieniem . Orkiestra Bournemouth mmm cudowne wspomnienia.

Mam nadzieje ze dobrze zrobilem kupujac wlasnie te monitorki.

Dzieki MB i Oduck

Bardzo mi pomogliscie !!!
Z zamilowania muzyk, dopiero zaczynam przygode bo bawie sie tym tylko 5 lat, teraz dopiero zaczne szalec bo kupilem sprzet.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 21 wrz 2006, 22:14

cala przyjemnosc po mojej stronie! :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 22 wrz 2006, 08:17

...cala przyjemnosc po mojej stronie! :)...
Oj, kolego Oduck dlaczego zabierasz całą przyjemność ? Masz prawo tylko do jej ułamka...ja swojego nie oddam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 22 wrz 2006, 12:56

......cala przyjemnosc po mojej stronie! :)...
Oj, kolego Oduck dlaczego zabierasz całą przyjemność ? Masz prawo tylko do jej ułamka...ja swojego nie oddam ...

Ale on napisał MB i Oduck ;)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 22 wrz 2006, 13:22

Ale on napisał MB i Oduck ;)...
ja mam swój ułamek i bez podziękowań
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » czwartek 28 wrz 2006, 12:35

bardzo prosiłbym o precyzyjne udzielenie odpowiedzi, bo takiego konkretnie pytania nie znajdę napewno w wyszukiwarce. W grę wchodzą prawdopodobnie 3 różne ustawienia monitorów. Wszelkie dane w cm podaję z małymi przybliżeniami. Pokój ma 20 m2 (5x4x3). komputer mam ustawiony w rogu pokoju i skierowany jest w stronę środka pokoju po przekątnej. Prawdopodobnie będą to monitory z 8'' wooferem, ale to tylko domysł narazie. (Czekam a EIS 10/2006)

- opcja 1: 1 monitor stoi na kompie, drugi po drugiej stronie monitora (czyli ta sama wysokość) symetrycznie. odległość między nimi byłaby wtedy ok 60 cm. odległośc do mnie 80 cm. dodatkowo byłyby jakieś 20 cm nademną. monitor LCD, więc żadnych problemów z magnetyzmem.

(opcja 2 i 3 zakładają, że siadam w innym miejscu do odsłuchu, nie przy kompie samym)

- opcja 2: monitory stoją wzdłuż dłuższej ściany obok mebli (jeden za lewym ich krańcem, drugi za prawym). prawy niestety ciut ograniczony, bo blisko jest telewizor :/ wysokość nademną również 20 cm. odlegość między nimi 320 cm, odległośc do mnie 250 cm

- opcja 3: monitory stoją na meblach, a więc odległość między nimi 260 cm, do mnie wciąż 250 cm, tyle że teraz będą wstały jakieś 120 cm nade mną.

we wszystkich tych opcjach monitory od 20 cm do maks 120 cm byłyby nademną. czy w tym wypadku kombinować np z podłożeniem czegoś pod nie, żeby stały lekko pochylone w dół? ponadto we wszystkich opcjach monitory są oddalone od ścian o maks 10 cm. czy to w ogóle ma sens??? :|

z góry dzięki za cierpliwość i wszelkie rady/wskazówki...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 03 paź 2006, 22:06

tym razem doczytałem znacznie więcej i się zdołowałem :/
wiele na forum było sporów Alessis vs Behringer. Jeśli w ogóle bym kupował te monitory, to Alessis M1 MK II. Jeden z powodów: 8'' to stanowczo za dużo jak na moje warunki odsłuchowe, szczególnie, że jestem niemal zmuszony siedzieć blisko monitorów. I tu się zaczynają schody i nie wiem, czy to w ogóle ma sens. Opisałem już pokój i jak widać jest to raczej "zwykłe" codzienne pomieszczenie. W grę wchodzi chyba już tylko 1 ustawienie - wariant pierwszy. Odległość między monitorami da się ustawić na ok 1 m, ja ostatecznie też mogę się odsunąć. Wciąż jednak będą minimalnie nade mną, daleko też do idealnego trójkąta o boku 2m.
Warunki pomieszczenia też kiepskie będą, więc tak się zastanawiam, czy w ogóle ma jakikolwiek sens zabawa w monitory, czy nie będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Jedyny argument "za", który mnie pociesza to fakt, że "monitorów można się nauczyć". Czy pomimo moich kiepskich warunków odsłuchowych, ale z determinacją i solidną nauką Alessisów z czasem nabędę na tyle praktyki, bym mógł wykręcić w miarę solidną produkcję???
ponadto pewnie to śmieszne pytanie, ale: Alessisy mają złącza XLR 1/4. Trzeba do nich zapewne kupować specjalne kable (oczywiście jak najlepsze!). Jak to podłączyć do mojego Audigy Platinum Ex? (wyjść/wejść mam na karcie trochę, ale czy wchodzą one wszystkie w ogóle w grę?)

z góry dzięki za pomoc...

ODPOWIEDZ