Jaka karta?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
osedzia
Jaka karta?

Post autor: osedzia » środa 27 wrz 2006, 22:16

Wiem, że pewnie niektórych załamię swoim pytaniem, ale niestety muszę... sorry!
Na początku zaznaczę, że nie idę na łatwiznę i przejrzałam posty o tematyce "jaka karta?", itp.
... i zgłupiałam już całkowicie! Wszystkie karty są świetne ... a najbardziej ta, którą właśnie ktoś posiada.
A ja potrzebuję zwyczajnej życiowej porady. Mam już część materiału zrobionego przy użyciu VST.Teraz chciałabym dograć do tego partie gitary elektrycznej a w przyszłości wokal. Oczywiście kasa jest ograniczona więc wacham się pomiędzy E-MU 0404, MAYA 44 a Audiophile 2496. Ponieważ gram sama ze sobą muszę mieć odsłuch.
Czy zakup którejś z tych kart pozwoli na dobre nagranie gitary, bez miksera mikrofonu i cudów-wianków? czy jednak koniecznie muszę to też kupić? (po co mi wtedy MAYA) A może wystarczy M-Audio Fast Track USB? Ratunku ! Głowa mi puchnie! Bo nie chcę kupić katy, która potem okaże się wielkim problemem.
[addsig]
w moim sercu rodzi się muzyka

Awatar użytkownika
Groch

Re: Jaka karta?

Post autor: Groch » czwartek 28 wrz 2006, 10:57

Gitarę rozumiem chcesz nagrywać kablem bezpośrednio, wtedy potrzebujesz albo karty z wejściem instrumentalnym, albo liniowym (przeważnie, jak jest instrumentalne to jest i liniowe). W tym drugim przypadku musisz mieć urządzenie, co zamieni impedancję sygnału gitary. Może to być np. jakiś multi-efekt gitarowy, co ma wyjście liniowe, albo jakiś di-box.

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 28 wrz 2006, 11:13

Myślę że Line6 Tone Port rozwiązałby Twój problem.
UX1
Są dwie wersje tego sprzętu - UX1 i UX2. Ta którą pokazałem jest prostsza i tańsza, ale UX2 ma zdaje się więcej wejść, mierniki sygnału i zasilanie phantom 48V (niezbedne dla mikrofonów pojemnościowych).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 28 wrz 2006, 11:16

Różnica w cenie niewielka (a w mozliwościach spora), więc chyba jednak warto wziąć UX2.

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 28 wrz 2006, 11:18

TonePort powinien Ci spokojnie wystarczyć do nagrania bardzo fajnej gitary elektrycznej (bez dodatkowych "cudów-wianków"). No a potem będziesz mogła nagrać nim też wokal.

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 28 wrz 2006, 11:21

Aha i bas też nim nagrasz (słowem: wszystko prócz perki _
P.S. Przepraszam admina za pisanie 100postów na jeden temat ale na tym forum nie ma opcji "Edit"

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 28 wrz 2006, 16:28

...na tym forum nie ma opcji "Edit" ...
I chwała mu za to. Aż strach pomysleć, co by się działo...

Awatar użytkownika
osedzia

Post autor: osedzia » czwartek 28 wrz 2006, 22:16

...Aha i bas też nim nagrasz (słowem: wszystko prócz perki _
P.S. Przepraszam admina za pisanie 100postów na jeden temat ale na tym forum nie ma opcji "Edit"
...
Dzięki!!!
O tym sprzęcie nie słyszałam!
O garki się nie martwię - mam dobrze zrobione na Acoustic Beatcraft (rewelka). A jak z jakością nagrania na tym Line6? będzie studyjna?

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 29 wrz 2006, 10:51

A jak z jakością nagrania na tym Line6? będzie studyjna?
Ja czasem nagrywam gitary na Line6 GuitarPort (bardzo podobny do TonePorta, ale nie umożliwia nagrywania wokali). Jakośc jest b. dobra i mnie zadowala, ale żeby powiedzieć czy jest "studyjna" należałoby najpierw zdefiniować te pojęcie...
Ale zaryzykuję twierdzenie że ta jakość Cię "zaspokoi"
W tym nagraniu elektryczna gitara w zwrotkach i refrenie była nagrana na GuitarPorcie (bridge i solo już nie, bo tam wykorzystałem "normalny" wzmacniacz i symulator software Amplitube 1):
Ósmy Dzień - "List"

Awatar użytkownika
osedzia

Post autor: osedzia » niedziela 01 paź 2006, 22:39

...A jak z jakością nagrania na tym Line6? będzie studyjna?
Ja czasem nagrywam gitary na Line6 GuitarPort (bardzo podobny do TonePorta, ale nie umożliwia nagrywania wokali). Jakośc jest b. dobra i mnie zadowala, ale żeby powiedzieć czy jest "studyjna" należałoby najpierw zdefiniować te pojęcie...
Ale zaryzykuję twierdzenie że ta jakość Cię "zaspokoi"
W tym nagraniu elektryczna gitara w zwrotkach i refrenie była nagrana na GuitarPorcie (bridge i solo już nie, bo tam wykorzystałem "normalny" wzmacniacz i symulator software Amplitube 1):
Ósmy Dzień - "List"

...
Ale czy to ustrojstwo ma też wpływ na jakość dżwięku "wychodzącego" z kompa? Bo przyznam szczerze, że muzyka odtwarzana z sekwensera brzmi raczej słabo w porównaniu z pierwszym lepszym CD.

ODPOWIEDZ