Komp + VST + klaw. ster - zamiast klawisza?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
yngwie
Komp + VST + klaw. ster - zamiast klawisza?

Post autor: yngwie » niedziela 01 paź 2006, 20:28

Witam.
Chciałbym prosić o pomoc w sprawie tematu jaki napisałem...
Do rzeczy...
Kasa jaką mogę wydać to około 1200 zł. Chciałbym móc grać w domu za pomocą klawiatury sterującej, podłączonej do komputera i używać do tego instrumentów VST. I tutaj rodzi sie pytania - jaką karte muzyczną do tego kupić ? Taka która pozwoli na grę "na żywo" czyli odpowiednia latencja (nie mam pojęcia jaka), chętnie pobawiłbym się też troszkę w "domowe studio nagrań" ;) Nie stac mnie na nowe workstation, miałem Rolanda D-20 i niestety...staruszek odpada - żadne piana, organy itd, natomiast instrumenty wirtualne pozwalaja na granie świetnymi dźwiekami :)
Mój komputer: Athlon xp+ 1800, 512 DDR, dysk 40 Gb

Czy to w ogóle ma sens, mam nadzieję...że ma bo to jedyna moja szansa...priorytetem jest gra na żywo...ale jeśli chodzi o komponowanie utwórów to jestem jak najbardziej za, nie będę używał zew. instrumentów - wszystko przez klawiaturkę......aha no i jaką klawiaturę polecacie, może jakaś pół-ważona ?

Bardzo proszę o pomoc...

Awatar użytkownika
peak

Re: Komp + VST + klaw. ster - zamiast klawisza?

Post autor: peak » niedziela 01 paź 2006, 20:33

Kasa jaką mogę wydać to około 1200 zł. Chciałbym móc grać w domu za pomocą klawiatury sterującej, podłączonej do komputera i używać do tego instrumentów VST. Nie stac mnie na nowe workstation, miałem Rolanda D-20 i niestety...staruszek odpada - żadne piana, organy itd, natomiast instrumenty wirtualne pozwalaja na granie świetnymi dźwiekami :)
Pomyśl, ile kosztują istrumenty wirtualne... najtaniej to chyba Express Keyboards (B4 powinien z niego starczyć, ale Rhodesa ani piana raczej w takiej cenie nie znajdziesz).

Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 01 paź 2006, 20:37

Pomyśl, ile kosztują istrumenty wirtualne... najtaniej to chyba Express Keyboards (B4 powinien z niego starczyć, ale Rhodesa ani piana raczej w takiej cenie nie znajdziesz).

Pozdrawiam...
No właśnie na synthah hardwearowych zrobisz brzmienia i nikt nci się nie przyp....a na byle jakich piratach daleko nie zajedziesz>

richtig

Post autor: richtig » niedziela 01 paź 2006, 20:41

Pomyśl, ile kosztują istrumenty wirtualne...
Nie przesadzajmy, jest naprawdę dużo dobrych freeware.
www.myspace.com/pchelki

yngwie

Post autor: yngwie » niedziela 01 paź 2006, 20:48

...

Pozdrawiam...
No właśnie na synthah hardwearowych zrobisz brzmienia i nikt nci się nie przyp....a na byle jakich piratach daleko nie zajedziesz>...

W takim razie co robić ? chciałbym jakiś klawisz...z niezłymi brzmieniami...pady piana...smyczki...jasne zaraz wymienię wszystko:/ ale workstation żeby brzmiał to ze 4 000 musze dać :/ jest jakiś inny sposób ?
A proteus X razem z kartą e-mu 0404 ?

yngwie

Post autor: yngwie » niedziela 01 paź 2006, 21:04

aha no i do klawiatury e-mu dołączają kilka płyt z brzmianiami..

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 01 paź 2006, 21:06

No właśnie na synthah hardwearowych zrobisz brzmienia i nikt nci się nie przyp....a na byle jakich piratach daleko nie zajedziesz>...
hmm...nie wiem jak twoją wypowiedź mam interpretować. To tak jak byś powiedział ze na sofcie daleko nie zajedziesz.( przeca piracka wersja nie ma innych presetów niz oryginał) A przecież są wtyczki których brzmienie dorasta do brzmien hardwarów.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 01 paź 2006, 21:32

...No właśnie na synthah hardwearowych zrobisz brzmienia i nikt nci się nie przyp....a na byle jakich piratach daleko nie zajedziesz>...
hmm...nie wiem jak twoją wypowiedź mam interpretować. To tak jak byś powiedział ze na sofcie daleko nie zajedziesz.( przeca piracka wersja nie ma innych presetów niz oryginał) A przecież są wtyczki których brzmienie dorasta do brzmien hardwarów.

pozdrawiam...
zajedziesz zajedziesz..
spróbuj teraz wypróbowac3-6 nowych wtyczek wyjdzie na to że to i tak za dużo na raz bo trzeba sie na czyms konkretnie skupić żeby to poznać,a to zkolei czas,druga sprawa kompy lubią byc nie stabilne,nie neguję soft synthów tylko podchodze do tego jao mał pomoc

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 01 paź 2006, 21:46

zajedziesz zajedziesz..
spróbuj teraz wypróbowac3-6 nowych wtyczek wyjdzie na to że to i tak za dużo na raz bo trzeba sie na czyms konkretnie skupić żeby to poznać,a to zkolei czas,druga sprawa kompy lubią byc nie stabilne,nie neguję soft synthów tylko podchodze do tego jao mał pomoc...
Owszem. Przecież jak kupujesz soft to siedzisz na nim aż dojdziesz do najciekawszych zakamarków Nigdy nie załączyłem 5 wtyczek naraz i z każdej byle by fajną pętelke ułożyć. Soft ma to do siebie ze trzeba go dobrze poznać zeby nim dobrze władać aby osiągnąć dobre brzmienie (tak samo jak z hardwarem)

pozdro

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 01 paź 2006, 22:38

...zajedziesz zajedziesz..
spróbuj teraz wypróbowac3-6 nowych wtyczek wyjdzie na to że to i tak za dużo na raz bo trzeba sie na czyms konkretnie skupić żeby to poznać,a to zkolei czas,druga sprawa kompy lubią byc nie stabilne,nie neguję soft synthów tylko podchodze do tego jao mał pomoc...
Owszem. Przecież jak kupujesz soft to siedzisz na nim aż dojdziesz do najciekawszych zakamarków Nigdy nie załączyłem 5 wtyczek naraz i z każdej byle by fajną pętelke ułożyć. Soft ma to do siebie ze trzeba go dobrze poznać zeby nim dobrze władać aby osiągnąć dobre brzmienie (tak samo jak z hardwarem)

pozdro...
no właśnie

ODPOWIEDZ