AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia
Re: AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Post autor: Zbynia » sobota 19 sie 2006, 01:51

ale przedewszystkim "szukaj"

seagate jest juz w tyle.....najcichsze i jedne z szybszych to samsungi - zaraz stado sie odezwie ze syf....ale wychodza na prowadzenie....seagate sie gotuje.....samsung cichy chlodny i wydajny...wd chlodny i wydajny....seagate cichy....wydajnosc przy sata 2 mu spadla...

aha tylko sata 2!!!!!!!!!!!!!!
i tylko tani dobry proc

pentium D trupem - intel z niego wlasnie zrezygnowal - gotuje sie a wydajnosc zadna - szybszy od amd?ciekawe w czym i jak?

cale pentium 4 to dno nad dnami.....od p3 nie bylo nic z intela wartego uwagi

teraz dopiero core duo

i w tych ramach powinienes wybierac i pczytac tez troszke o chipsetach obslugujacych intela - zebys za miesiac nie musial zmieniac plyty.....

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 01:52

dzięki Zbynia! Jeśli możesz to napisz na jakiej karcie pracujesz?
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » sobota 19 sie 2006, 10:06

Zbynia nie kazdy uzywa samego Fruity loopsa zapewne jak Ty :) Posiadam w tej chwili AMD i mam inne zdanie na temat tej platformy. Debilizm to jak narazie Ty wypisujesz , ciekawe skad masz takie widaomosci ze Intel zrezygnowal z D ? w podsawowce na informatyce tego was uczą ? :D Od niedawna na rynku jest Intel Core 2 Duo ktory charakteryzuje sie duzo nizszym zegarem taktowanioa. Polecam serwis w ktorym jest test najnowszych prockow. http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/

co do dyskow to szukaj z pamiecią cache 16MB bo to bardzo wazne.

Awatar użytkownika
nikkin

Post autor: nikkin » sobota 19 sie 2006, 11:11

Intel Pentium 4 D 805 2.66GHz Smithfield/FSB533/2x1MB - 379 zł
Jak już bierzesz Intel Pentium D to przynajmniej D 820. Wersja D 805 jest okrojona poprzez zaniżenie prędkości zegara FSB do 533. Warto dorzucić te 60 pln wiecej na 820.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 19 sie 2006, 11:49

Tylko INTEL... rok temu kupowałem Komputer , moj przyjaciel takze , Ja kupiłem INTE Pentium L on AMD , w testach okazało sie ze AMD jest nieznacznie szybszy w pracy okazło sie ze takze bardziej zawodny , pracujemy i on i ja na podobnym sprzecie , praktycznie takie same oprogramowanie , ja mam dodatkowo karte DSP i internet w moim kompie , gdzie jego jest czysty przeznaczony tylko do muzyki , Przez rok moj komp chodzi jak Ruski traktor , zawiesił sie moze ze 2 razy z czego nigdy w trakcie pracy z muzyka , moj " ziomal" ( przyjaciel , kolega ) formatował dysk 3 razy i tym samym tylez razy instalował nowy sytem . dwa tygodnie temu zakupił Intel Core 2 Duo E6400 .....

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 sie 2006, 13:08

oficjalne info intela - do konca roku wychodza ostatnie zamowienia na pentium 4..........
zostaje kilka modeli ktore zostana wyprzedane do polowy 2007 i adlej juz tylko core

pracuje na wielu programach nie tylko FLstudio do tego gram i mam net
zero problemow
plyte glowna mam asrocka od 2 lat

zgadzam sie ze na intelu komp pracuje jak ruski traktor - tak samo warczy

karte mam emu 1212m

chcesz cos dobrego na ta chwile to amd albo core duo - nie pchaj sie w inne grzalki intela(core jest ponad polowe chlodniejszy)

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 13:09

A jak bym tak kupił Pentiuma D 2,66 i na dobrym chłodzeniu podkręcił go do 3,4 Ghz (ponoć spokojnie można) to chyba będzie już nieżle śmigał?
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 sie 2006, 13:09

co do dyskow wystarczy ci 8 mega cache - 16 daje bardzo niewielki przyrost mocy.....

peter1pl

Post autor: peter1pl » sobota 19 sie 2006, 14:51

Zbynia chyba nie lubi Intela
A ja zapytam może przewrotnie: I co z tego że się bardziej grzeje??
Są teraz b.dobre, wydajne i ciche wentylatory i systemy chłodzenia, a czy procek ma 5-10C mniej czy więcej nie ma dla jego uzytkownika żadnego znaczenia (no, może poza dyskomfortem psychicznym jak ktoś tak kocha swój procesor że nie lubi jak on się grzeje )Pomijam oczywiście maniaków overclockingu dla których temperatura procka ma znaczenie kluczowe Ważniejsza jest stabilność w pracy, a na to z moim P4 nie narzekam (odpukać!;-).
P.S. Odradzam korzystanie z firmowych wentylatorów Intela (mało wydajne i głośne), ale chyba nikt rozsądny nie uzywa firmowych wiatraków do nagrywania muzy - potrzebna przecież cisza No i człowiek się mniej męczy jak komp. nie hałasuje:-)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » sobota 19 sie 2006, 15:16

I Nie wierzę żeby dodawane do AMD wiatraki były dużo cichsze... Najlepiej kupić sam procek (OEM) - nie ważne AMD czy Intel i do niego samemu kupić jakiś dobry wiatrak (ja np. używam taniego Pentagrama (za jakieś 80-90zeta) - łudząco podobnego do tego Zalmana: (i sprawdza się pracując na najnizszych obrotach- na wyższych już staje się bardziej słyszalny
Zalman
Przy zakupie zwróć też uwagę na zasilacz - najlepiej jakiś firmowy i żeby nie był za głośny. Niestety takie kosztują..
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ