Mix - prawidłowe ustawienia EQ

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
lee
Mix - prawidłowe ustawienia EQ

Post autor: lee » poniedziałek 07 sie 2006, 09:26

Witam. Mam projekt (4 takty) i próbuje je miksować ale nie mogę sobie poradzić eq na ścieżkach. Bo eq zajmuje się o 1,5 roku. Czytałem te artykuły o mixowaniu na Eis i ten na studio use i tam jest żeby obcinać a jak pobijać to lekko lub najwęższym dzwonem ale jak tak robię mix, jest do bani mam, mało wysokiego pasa a dużo środka. Jak próbuje to robić po swojemu czyli podbicie wysokich szerokim dzwonem i głębokie obcięcie średnio niskich to wydaje się brzmieć lepiej. I tu mam pytanie. Czy ktoś nie ustawił by mi poprawnie eq na ścieżkach robiąc dobrze brzmiący mix? Przerobiłem ścieżki na krótkie 8-taktowe wavy załadowane do fl studio jako audioclipy. Czy ktoś z was używa fl i mógł by zmixować projekt za pomocą narzędzi fl studio i potem mi pokazać plik .flp żebym zobaczył co trzeba było uciąć a co podbić? Myślę że w taki praktyczny sposób szybciej się nauczę niż zadając pytania o teorię eq’ów na forum. Mix brzmi na razie tak. http://s003.wyslijto.pl/index.php

Nie ma tu wiele ścieżek a projekt z klipami to właściwie kilka zapętlonych taktów więc dla kogoś mającego doświadczenie z mixem nie będzie to trudnością. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jarecky

Re: Mix - prawidłowe ustawienia EQ

Post autor: Jarecky » poniedziałek 07 sie 2006, 09:58

Witam. Pozwole sobie sie podpiac pod temacik.

...A wlasnie! Czemu obcinac, a nie podbijac? Nie pamietam juz w ktorym numerze EiS to bylo, ale czytalem kiedys w EiS i bylo napisane, zeby zostawic na etepie miksu zapas okolo -6dB na podbicie pasm, czy jakos tak... Zatem..., jak to wlsciwie jest? Obcinac, czy zostawiac ten zapas na podbicie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 07 sie 2006, 12:19

a po co?miksowanie w domenie cyfrowej nie wymaga takich zabiegow....podbijaj co chcesz i ile chcesz...pozniej najwyzej sciszysz slad

w analogu owszem pamietaj o zapasie bo graty mozna przesterowac

lee

Post autor: lee » poniedziałek 07 sie 2006, 14:16

To kto by to zmixował?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 07 sie 2006, 16:13

...To kto by to zmixował? ...
Może Ty sam? Dobrze Ci idzie chodz w kwesti brzmieniowej użyłbym lepszych sampli. W linku jaki podałeś mix brzmi mało witalnie. W kwesti muzycznej zastanów się nad deciakami, moim zdanie burzą one ciekawy klimat aranżu. pozdr

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » poniedziałek 07 sie 2006, 16:26

Hmm.. Nie jestem jakimś znawcą ale myśle ze ten mix ma odpowiednią ilość dołu. Także dół bym zosttawił. Moze troche podbić góre?? albo nieco środek??
Takie są moje odczucia po przesłuchaniu wiec nie opieraj sie tylko na moich wnioskach

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » poniedziałek 07 sie 2006, 17:03

Dla mnie brzmienie hihatu jest nie do przyjęcia. Aż ucho boli, za dużo góry...

pozdr.
Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 07 sie 2006, 17:26

Do kitu mp3. Zamiast hihatu slysze bulgotnik pospolity. Moim zaniem brakuje tutaj niskiego środka, przez to nagranie buczy i trzeszczy. Na pewno cieply wokal wypełniłby pasmo. Troche nad proporcjami popracuj, mom zdaniem nie powinien tak hihat grac glosno a lekko charmonie wyciągnac. Proporcje tutaj by pomogly i wokal. Póki co wydaje mi sie bardziej powinno to blizej tego TAK - raczej bardziej miekko.To tylko zbuta ustawione pare suwaków. No i sample tez nie są najlepiej dobrane. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 07 sie 2006, 17:34

wg mnie, przydal by sie jakis poglosik na sekcji rytmicznej. bo poprawil by brzmienie dajac mu wiecej przestrzeni. Bo sample maja poglosik,a rytmika jest tak jak by pusta.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

lee

Post autor: lee » poniedziałek 07 sie 2006, 17:51

Teraz jest chyba lekko zamulone i ma za mało góry. Dla mnie wzorem zawsze jest to nagranie http://s003.wyslijto.pl/index.php

nie jest zamulone, jest wyraźnie i jednocześnie nie syczy tak jak „magic key” t-one+cool-t.

Kto mógłby to zmixował w fl studio? Bo czuje że sam nie dojdę na razie do dobrego brzmienia ,za krótko używam eq (1,5 roku). Wavy ze ścieżkami zajmuje tylko 5 w rarze i ścieżek jest nie wiele , kto by się na to skusił? :) Pogłos na perkusji jest ale cichy (celowo) proporcje w głośności mi się podobają. trąbka jest celowo ciszej niż melodia i ma pogłos. Ona brzmi sztucznie więc ja na pierwszy plan nie wysuwam. Zresztą główna melodią jest ta w wyższym głosie pianina i ona powinna być głośniejsza niż trąbką i reszta.

Zablokowany