Mix - prawidłowe ustawienia EQ
Witam. Mam projekt (4 takty) i próbuje je miksować ale nie mogę sobie poradzić eq na ścieżkach. Bo eq zajmuje się o 1,5 roku. Czytałem te artykuły o mixowaniu na Eis i ten na studio use i tam jest żeby obcinać a jak pobijać to lekko lub najwęższym dzwonem ale jak tak robię mix, jest do bani mam, mało wysokiego pasa a dużo środka. Jak próbuje to robić po swojemu czyli podbicie wysokich szerokim dzwonem i głębokie obcięcie średnio niskich to wydaje się brzmieć lepiej. I tu mam pytanie. Czy ktoś nie ustawił by mi poprawnie eq na ścieżkach robiąc dobrze brzmiący mix? Przerobiłem ścieżki na krótkie 8-taktowe wavy załadowane do fl studio jako audioclipy. Czy ktoś z was używa fl i mógł by zmixować projekt za pomocą narzędzi fl studio i potem mi pokazać plik .flp żebym zobaczył co trzeba było uciąć a co podbić? Myślę że w taki praktyczny sposób szybciej się nauczę niż zadając pytania o teorię eq’ów na forum. Mix brzmi na razie tak. http://s003.wyslijto.pl/index.php
Nie ma tu wiele ścieżek a projekt z klipami to właściwie kilka zapętlonych taktów więc dla kogoś mającego doświadczenie z mixem nie będzie to trudnością. Pozdrawiam.
Nie ma tu wiele ścieżek a projekt z klipami to właściwie kilka zapętlonych taktów więc dla kogoś mającego doświadczenie z mixem nie będzie to trudnością. Pozdrawiam.
Re: Mix - prawidłowe ustawienia EQ
Witam. Pozwole sobie sie podpiac pod temacik.
...A wlasnie! Czemu obcinac, a nie podbijac? Nie pamietam juz w ktorym numerze EiS to bylo, ale czytalem kiedys w EiS i bylo napisane, zeby zostawic na etepie miksu zapas okolo -6dB na podbicie pasm, czy jakos tak... Zatem..., jak to wlsciwie jest? Obcinac, czy zostawiac ten zapas na podbicie?
...A wlasnie! Czemu obcinac, a nie podbijac? Nie pamietam juz w ktorym numerze EiS to bylo, ale czytalem kiedys w EiS i bylo napisane, zeby zostawic na etepie miksu zapas okolo -6dB na podbicie pasm, czy jakos tak... Zatem..., jak to wlsciwie jest? Obcinac, czy zostawiac ten zapas na podbicie?
a po co?miksowanie w domenie cyfrowej nie wymaga takich zabiegow....podbijaj co chcesz i ile chcesz...pozniej najwyzej sciszysz slad
w analogu owszem pamietaj o zapasie bo graty mozna przesterowac
w analogu owszem pamietaj o zapasie bo graty mozna przesterowac
To kto by to zmixował?
...To kto by to zmixował? ...
Może Ty sam? Dobrze Ci idzie chodz w kwesti brzmieniowej użyłbym lepszych sampli. W linku jaki podałeś mix brzmi mało witalnie. W kwesti muzycznej zastanów się nad deciakami, moim zdanie burzą one ciekawy klimat aranżu. pozdr
Może Ty sam? Dobrze Ci idzie chodz w kwesti brzmieniowej użyłbym lepszych sampli. W linku jaki podałeś mix brzmi mało witalnie. W kwesti muzycznej zastanów się nad deciakami, moim zdanie burzą one ciekawy klimat aranżu. pozdr
Hmm.. Nie jestem jakimś znawcą ale myśle ze ten mix ma odpowiednią ilość dołu. Także dół bym zosttawił. Moze troche podbić góre?? albo nieco środek??
Takie są moje odczucia po przesłuchaniu wiec nie opieraj sie tylko na moich wnioskach
Takie są moje odczucia po przesłuchaniu wiec nie opieraj sie tylko na moich wnioskach
Dla mnie brzmienie hihatu jest nie do przyjęcia. Aż ucho boli, za dużo góry...
pozdr.
pozdr.
Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)
Do kitu mp3. Zamiast hihatu slysze bulgotnik pospolity. Moim zaniem brakuje tutaj niskiego środka, przez to nagranie buczy i trzeszczy. Na pewno cieply wokal wypełniłby pasmo. Troche nad proporcjami popracuj, mom zdaniem nie powinien tak hihat grac glosno a lekko charmonie wyciągnac. Proporcje tutaj by pomogly i wokal. Póki co wydaje mi sie bardziej powinno to blizej tego TAK - raczej bardziej miekko.To tylko zbuta ustawione pare suwaków. No i sample tez nie są najlepiej dobrane. Pozdrawiam
wg mnie, przydal by sie jakis poglosik na sekcji rytmicznej. bo poprawil by brzmienie dajac mu wiecej przestrzeni. Bo sample maja poglosik,a rytmika jest tak jak by pusta.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
Teraz jest chyba lekko zamulone i ma za mało góry. Dla mnie wzorem zawsze jest to nagranie http://s003.wyslijto.pl/index.php
nie jest zamulone, jest wyraźnie i jednocześnie nie syczy tak jak „magic key” t-one+cool-t.
Kto mógłby to zmixował w fl studio? Bo czuje że sam nie dojdę na razie do dobrego brzmienia ,za krótko używam eq (1,5 roku). Wavy ze ścieżkami zajmuje tylko 5 w rarze i ścieżek jest nie wiele , kto by się na to skusił? :) Pogłos na perkusji jest ale cichy (celowo) proporcje w głośności mi się podobają. trąbka jest celowo ciszej niż melodia i ma pogłos. Ona brzmi sztucznie więc ja na pierwszy plan nie wysuwam. Zresztą główna melodią jest ta w wyższym głosie pianina i ona powinna być głośniejsza niż trąbką i reszta.
nie jest zamulone, jest wyraźnie i jednocześnie nie syczy tak jak „magic key” t-one+cool-t.
Kto mógłby to zmixował w fl studio? Bo czuje że sam nie dojdę na razie do dobrego brzmienia ,za krótko używam eq (1,5 roku). Wavy ze ścieżkami zajmuje tylko 5 w rarze i ścieżek jest nie wiele , kto by się na to skusił? :) Pogłos na perkusji jest ale cichy (celowo) proporcje w głośności mi się podobają. trąbka jest celowo ciszej niż melodia i ma pogłos. Ona brzmi sztucznie więc ja na pierwszy plan nie wysuwam. Zresztą główna melodią jest ta w wyższym głosie pianina i ona powinna być głośniejsza niż trąbką i reszta.