SC Compact 4 a Joemeek ThreeQ - co wybrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
miszkomen1
Re: SC Compact 4 a Joemeek ThreeQ - co wybrać?

Post autor: miszkomen1 » piątek 21 lip 2006, 16:50

huh to teraz znowu mam dylemat bo bylem juz prawie pewien joemeeka niewiem juz sam ciezka decyzja a nie chce wywalac kasy w bloto

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » piątek 21 lip 2006, 17:17

...Witam,

a ja stanę w obronie zakupu compacta, ponieważ słyszałem w akcji tego joemeeka, i nie znajduje w nim nic nadzwyczajnego czego nie dałoby się wykręcić np na PSP VintgeWarmer etc.., W tej klasie cenowej wtyczki spokojnie mogą walczyć takimi sprzętami, a pozatym kiedy masz compacta JoU
...
powiem szczeze ze lepiej jest zawsze miec wiecej preampów róznej klasy, kazdy z nich ma osobliwe brzmienie, karzda klasa cenowa ma swoje wady i swoje zalety. mixer ci praktycznie nic nie daje przy homerecordingu. Itak po pewnym czasie gdy bedziesz potrzebowal wiekszej ilosci wejsc i wyjsc lepszym rozwiazaniem bedzie zakup wielokanalowej fulduplexowej karty dzwiekowej(badz jak kto woli interface audio)
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 21 lip 2006, 21:21

mixer ci praktycznie nic nie daje przy homerecordingu.
mocno przesadziłeś. mikser daje możliwość komutowania sygnału i bezlatencyjnego monitorowania, nie mówiąc już o możliwości podpinania zewnętrznych procesorów.

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » piątek 21 lip 2006, 23:56

Jestem posiadaczem SC4 i przymierzam się do zakupu 3Q. Powiem tak, że nawet jeśli nagrywasz sam wokal to mikser się przyda, choćby ze względu na obsługę monitorów, słuchawek realizatora i wokalisty. Mam AKG C3000 i małe doświadczenie, ale w połączeniu z preampami z SC4 z nagranego materiału mogę powyciągać tudzież wytłumić wszystko. Uważam że do domowego studio to wystarczające. Natomiast w międzyczasie na pewno dozbierasz jeszce trochę hajcu, żeby dokupić 3Q i zapiąć go jako insert. Na SC4 możesz też zgrywać gramofony, liniowo bas - daje Ci to spore możliwości!

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 22 lip 2006, 10:08

mocno przesadziłeś. mikser daje możliwość komutowania sygnału i bezlatencyjnego monitorowania, nie mówiąc już o możliwości podpinania zewnętrznych procesorów....
chodzi mi generalnie o efekt nagrania, a nie o mozliwosci jakie daje mixer, z drogiej strony faktycznie monitory trzeba gdzies podpiac. Ale z tego co zauwazylem to kolega o monitorach nic nie wspomnial. A zawsze przeciez mozna podłaczyc odsłuch na line out w kompie. Kwestia gustu i tego co kto che osiagnac.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » sobota 22 lip 2006, 13:42

Przemyślalem sprawe i chyba zdecyduje sie na compacta4. Z czasem będzie trzeba zainwestować w lepszy sprzęt, ale myśle ze te preampy na początek wystarczą. Dzięki za opinie i podpowiedzi!
Pozdrawiam. Michał

ODPOWIEDZ