Najlepsze oprogramowanie dla Maya 44

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
M@gnus
Kontakt:
Najlepsze oprogramowanie dla Maya 44

Post autor: M@gnus » środa 14 cze 2006, 09:00

Witam.!!!
Jestem świerzo upieczonym dźwiękowcem (bez żadnego wykształecnia w tym polu)
Jestem choorzystą Akademickiego Chóru Politechniki Śląskiej i planujemy nagrywać próby dla celów samodoskonalenia się chórzystów i w celach edukacyjno rozwojowych. A ja zostałem do tego wyznaczony ze względów znajomości oraz elastyczności na polu znajomości komputerów i oprogramowania.

Celem jest nagrywanie głosów chórowych w formie mp3 i udostępnianie ich chórzystom na serverze.

Szukałem na sieci możliwości jak to zrobić i znalazłem kartę muzyczną Maya 44 MKII która ma 4 wejścia analogowe na mikrofony pojemnościowe (2xStereo), czyli ma możliwość nagrywania 4 ścieżek dzwiękowyj jednocześnie, co w naszym przypadku jest właśnie porządane.Poza tym jest stosunkowo tania. Kupienie osobnej konsoli raczej nie wchodzi w rachubę, tylko karta muzyczna do podpiecia do kompa.

Stąd moje pytanie, czy tej klasyurządzenie to dobry zakup, biorąc pod uwagę, że nagrywanie krążków CD nie będzie na tym sprzęcia nagrywane (zwłaszcza że nie jestem pewien na razie jakie mamy już kupione mikrofony, bo się na tym nie znam, nie pamiętam nawet ich nazwy, ale sprawa nie jest nagląca więc uzupełnię tą informację później. W każdym razie mikrofony zakończone są standardowym Dużym dżekiem, o ile cośkolwiek to pomoże w identyfikacji) ;-.) Podejżewan że cyfrowe nie są.

Po drugie. Nie jestem zaznajomiony z oprogramowaniem do tej karty i mam pytanie czy ktoś się orientuje czy załączone do karty oprogramowanie ma możliwość rejestracji ścieżki dźwiękowej dla każdego z kanałów/mikrofonów z osobna. Jeżeli nie to jaki program sugerujecie.

* LFX 1310 - procesor efektów
* Tassman ESI - syntezator
* ESI Bovbjerg Piano - moduł fortepianowy
* ESI Atti-Tube - symulator wzmacniacza gitarowego
* ESI FX Pack - 7 procesorów efektów
* Plug-iny Freeware:
- Kjaerhus Audio Classic
- Delay Lama
- mda Piano, ePiano
- Freeverb Too
- RoomMachine 844
- Cushion, Exciter, Filter
- PSP Piano Verb
- FFT, C Tuner, C Super Stereo
- Steinberg Leveler, Tools One, Externalizer, Stereo Expander
- Voxengo Stereo Touch
- Smartelectronix Supaphaser

prosiłbym o sugestie i myślę im tańsza alternatywa tym lepiej, ponieważ oprogramowanie raczej musi być oryginalne. Myślałem nad SoundForge gdyż gdzieś tam dokopałem się do opcji przypisywania konkretnym ścieżkom kanałów nasłuchowych (przynajmniej tak to zrozumiałem)

Z góry dziękuję za pomoc
[addsig]
Student IŚIE w Gliwicach spec. OWiOA, chórowy zapaleniec i maniak komputerowy uzależniony od gier.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Najlepsze oprogramowanie dla Maya 44

Post autor: mr-hammond » środa 14 cze 2006, 09:18

Maya 44 ma tylko jedno wejscie mic , reszta to linie, tak wiec bez mixera chyba sie nie obejdzie.
Jeśli to są mikrofony zasilane 48v to nowa maya jest wstanie obsłuzyc tylko jeden microfon.

M@gnus
Kontakt:

Re: Najlepsze oprogramowanie dla Maya 44

Post autor: M@gnus » środa 14 cze 2006, 09:27

Tak jak mówiłem małe mam o tym pojęcie. A mixer mamy jakiś, tylko nie pamiętam co to jest (model itp). Podam te info później. Muszę zebrać resztę informacji wpierw...
Student IŚIE w Gliwicach spec. OWiOA, chórowy zapaleniec i maniak komputerowy uzależniony od gier.

ODPOWIEDZ