Syntezator na scenę do 3000zł !
- szczepanik.uj
- Kontakt:
Witam serdecznie. Mam mały problem w podjęciu decyzji zakupu syntezatora, który bedzie mi służył w graniu estradowym i czasami w studio. W przedziale cenowym do 3000zł moja uwagę zwracają na siebie dwa modele Roland'a, Juno-D oraz RS-50. Stylistycznie sa one do siebie bardzo podobne, brzmieniowo zaś wiem, ze Juno-D jest zorientowany na analogowe brzmienia. Przy czym ja potrzebuje instrumentu do muzyki typu Rock/Pop ale o również ciekawym asortymencie barw typowo elektronicznych, z obowiązkowym arrpegiatorem na pokładzie. Juno-D posiada wiecej barw i jest niejako świeższy, a zarazem tańszy od RS-50, o którym słyszałem, że ma niezłe piano, el. piano. To dla mnie bardzo istotne. Nie miałem jeszcze przyjemności grania na tych instrumentach, jak się sprawuje klawiatura w obydwu modelach ? Proszę o sugestie do ewentualnych alternatywnych rozwiązań. pozdrawiam serdecznie !
Muzyka to moje hobby, gram na instrumentach klawiszowych. Posiadane instrumenty: Yamaha Cs6x, Yamaha QY-700, Roland XP80.
Re: Syntezator na scenę do 3000zł !
a bierzesz pod uwage tylko nowe instrumenty?
bo jesli tak, to wybor nie jest zbyt duzy.. niestety brakuje konkurencji na tej polce syntezatorow..
z nowych dodalbym jeszcze yamaha s-03 ale ona stoi troche powyzej 3k zl..
jesli chodzi o secondhandy to wybor bylby sporo wiekszy.. mozna by wziac pod uwage poszczegolne modele ensoniq, korg itp..
z drugiej strony nie napisales, czego oczekujesz od takiego sprzetu..
Godspeed You!!
bo jesli tak, to wybor nie jest zbyt duzy.. niestety brakuje konkurencji na tej polce syntezatorow..
z nowych dodalbym jeszcze yamaha s-03 ale ona stoi troche powyzej 3k zl..
jesli chodzi o secondhandy to wybor bylby sporo wiekszy.. mozna by wziac pod uwage poszczegolne modele ensoniq, korg itp..
z drugiej strony nie napisales, czego oczekujesz od takiego sprzetu..
Godspeed You!!
the Sun Personality
- szczepanik.uj
- Kontakt:
hmm, no wiec dołączamy na podkład s-03. Ja poszukuje instrumentu nowego, ze wzgledu na konieczny zakup ratalny. Interesują mnie brzmienia piano, organ, pady, i dobra kontrola tego wszystkiego na żywo. Wcześniej grałem na Yamaha Cs6x ( zaluje, ze sie pozbyłem, ale w sumie to instrument do techno :D) oraz Roland XP-80. Chciałbym zapytać, jakie są zasadnicze różnice brzmieniowe i nietylko pomiedzy modelami Juno-D i RS-50 ? Dziekuje...
Muzyka to moje hobby, gram na instrumentach klawiszowych. Posiadane instrumenty: Yamaha Cs6x, Yamaha QY-700, Roland XP80.
nigdy nie bylem fanem marki roland.. ich intrumenty byly dla mnie zawsze jakies takie plastikowe.. nowsze produkcje chyba jednak juz nie sa takie jak te starsze..
na pewno rs-50 jest instrumentem bardziej uniwersalnym od juno-d..
yamaszka srednio sie sprawdzi na scenie ze wzgledu na nikla ilosc (a raczej brak) kontrolerow dzwieku - natomiast z tego "super trio" mysle, ze bedzie posiadala najlepsze brzmienie.. tz. najbardziej pro..
jakbym mial wybierac, to postawilbym na rs50 - to chyba najbardziej zloty srodek..
a myslales nad rozwiazaniem: masterkeyboard + modul brzmieniowy?
pozdrawiam..
yamaszka srednio sie sprawdzi na scenie ze wzgledu na nikla ilosc (a raczej brak) kontrolerow dzwieku - natomiast z tego "super trio" mysle, ze bedzie posiadala najlepsze brzmienie.. tz. najbardziej pro..
jakbym mial wybierac, to postawilbym na rs50 - to chyba najbardziej zloty srodek..
pozdrawiam..
the Sun Personality
- szczepanik.uj
- Kontakt:
...nigdy nie bylem fanem marki roland.. ich intrumenty byly dla mnie zawsze jakies takie plastikowe.. nowsze produkcje chyba jednak juz nie sa takie jak te starsze..
pozdrawiam..
...
Przyznam, ze nie odrzucam także takiego rozwiązania, ale prosze o jakieś sugestie...
pozdrawiam..
...
Przyznam, ze nie odrzucam także takiego rozwiązania, ale prosze o jakieś sugestie...
niestety slabo sie orientuje na rynku modulow brzmieniowych ale sam pomysl byl motywowany faktem o olbrzymiej ilosci dostepnych sterownikow midi..
w zaleznosci od ilosci gotowki oraz oczekiwan wzgledem takiego mozna wybierac z naprawde duzej ilosci.. dla przykladu podam tylko, ze w cenie troszke powyzej 2k zl mozna dostac 88 klawiszowa wazona klawiature w postaci m-audio keystation pro 88 czy cme uf8..
sterownikow standardowych czyli 5 oktaw (61 keys) z bogata iloscia uzytecznych na scenie kontrolerow jest na rynku cale multum..
roland/edirol, m-audio, miditech czy novation czy podobne - wybor jest spory..
w zaleznosci od ilosci gotowki oraz oczekiwan wzgledem takiego mozna wybierac z naprawde duzej ilosci.. dla przykladu podam tylko, ze w cenie troszke powyzej 2k zl mozna dostac 88 klawiszowa wazona klawiature w postaci m-audio keystation pro 88 czy cme uf8..
sterownikow standardowych czyli 5 oktaw (61 keys) z bogata iloscia uzytecznych na scenie kontrolerow jest na rynku cale multum..
roland/edirol, m-audio, miditech czy novation czy podobne - wybor jest spory..
the Sun Personality