Zniszczone głośniki (membrany i zawieszenie)

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Kątnikrecords
Kontakt:
Zniszczone głośniki (membrany i zawieszenie)

Post autor: Kątnikrecords » sobota 02 cze 2012, 20:46

Witam. jakieś pół roku wstecz  zamówiłem w NOISY BOX dwie paczki do nagłasniania niewielkich imprez. Maniek złozył je na eminence delta15LF bas, eminence alpha8 średnie, driver eminence asd1001. Zagrały 3 koncerty. Dzisiaj miałem kolejną sztuke- nagłośnienie małej imprezy piłkarskiej. Wszystko grało dobrze nic nie skrzeczało ale przypadkiem zerknąłem na głosniki i  okazało się, ze ALPHA 8 w obydwu paczkach są zniszczone. W jednej  już popękane zawieszenie w 5 miejscach wchodzące błęboko na membrane, a w drugiej membrana dookoła kopułki na cewke pęknięta na prawie całej długości.  Całosć napędzam T.AMPem 1050.

Pytanie jest takie, co mogło byc przyczyną takich zniszczeń po zaledwie kilku miesiącach gry ? Co dziwniejsze o swój sprzęt dbam i nigdy nie dopuściłem do przesterowania. Nigdy nie zapalały się clipy. Jak myślicie- w Thomannie ( gdzie prawdopodobnie maniek się zaopatruje) przyjmą to na gwarancje ?

Kątnikrecords
Kontakt:

Re: Zniszczone głośniki (membrany i zawieszenie)

Post autor: Kątnikrecords » sobota 02 cze 2012, 22:05

Dodaję zdjęcia: 

http://imageshack.us/photo/my-images/195/dsc0091ao.jpg/

http://imageshack.us/f/62/dsc0093mzv.jpg/

http://imageshack.us/f/254/dsc0094pb.jpg/ 

ascetic

Post autor: ascetic » sobota 02 cze 2012, 23:32

Przychodzą mi dwa pomysły do głowy - ktoś się "oparł" o głośniki, chociaż pewnie masz na to kratkę lub za niski podział pasma we zwrotnicy?

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » niedziela 03 cze 2012, 09:09

a może zapytałbyś się Mańka najpierw ? ...zresztą jeśli te głośniki są od Thomanna i chcesz je reklamować  to i tak uwzględnią ( albo i nie ) reklamację od tego kto je kupił .

Kątnikrecords
Kontakt:

Post autor: Kątnikrecords » niedziela 03 cze 2012, 09:56

...
a może zapytałbyś się Mańka najpierw ? ...zresztą jeśli te głośniki są od Thomanna i chcesz je reklamować  to i tak uwzględnią ( albo i nie ) reklamację od tego kto je kupił .

...

Z mańkiem już gadałem i mam mu na dniach je podrzucić. Chciałem po prostu z ciekawosci na forum spytać bo pierwszy raz mi sie takie coś zdarzyło, tym bardziej w nowych głośnikach.

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 03 cze 2012, 14:48

Witam,
Zadna marka nie poddaje gwarancji uszkodzeń wynikłych z niewłasciwej eksploatacji. Tu nie ma znacvzenia, czy grałes z "clipami", czy bez. Winny jest konstruktor, który zastosował niewłasciwe podziały, i rodzaje zwrtonic. Niestety, głosniki do wymiany, i raczej nowe zwrotnice do tego,
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

ODPOWIEDZ