Witam!
Jestem blady w tym temacie, dlatego postanowiłem poradzić się profesjonalistów.
Chcę zacząć granie na małych imprezach ze swoim "sprzętem" i mam kilka pytań.
Gram na Digital Jockey 2 IE i posiadam wzmacniacz Mc Taatoo Nightline 800W, który posiada 3 wyjścia: XLR, SpeakOn i Głośnikowy.
Mam też 2 odsłuchowe pasywne kolumienki po 100W. Zakładając, że one pobierają 200W, a po kupnie 2 basów po 300W na SpeakOn wzmacniacz będzie już generował maksymalną możliwą moc, czyli tutaj pojawia się problem. Dźwięk z Digital Jockey'a wychodzi bezpośrednio z output Master do wzmacniacza poprzez RCA.
Czy istnieje coś takiego jak "rozdzielacz" dźwięku, czy jakiś mikser, tak aby móc podpiąć więcej SpeakOn'ów albo głośnikowych (bo XLR to raczej do aktywnych albo końcówek mocy)?
Kolejne pytanie to: Czy do tego wzmacniacza mogę podpiąć aktywne KX Audio KX15 poprzez XLR? Czy nie będzie to kolidowało z mocą wypuszczaną z wzmacniacza?
Dzięki z góry :)
Rozdzielacz dźwięku na więcej kolumn
Re: Rozdzielacz dźwięku na więcej kolumn
Zwrotnica(nawet prosta behringera) i drugi wzmacniacz dla psywnych albo bez wzmaka i aktywne
sygnał dzieliśc na bas i wysokie/średnie przed wzmacniaczami
Witam ponownie!
Rozważyłem opcję zwrotnicy, lecz pojawia się kolejny "problem".
Zacznę od przedstawienia mojej konfiguracji:
http://www7.zippyshare.com/v/60761180/file.html
Czyli: Dźwięk wychodzi z Digital Jockeya poprzez RCA do wzmacniacza, po czym wychodzi do kolumn pasywnych.
A chciałbym rozdzielić dźwięk na większą ilość głośników z użyciem zwrotnicy, czyli coś takiego:
http://www7.zippyshare.com/v/81781764/file.html
Z tym że... Są tam wszędzie złącza XLR i tutaj moje pytania:
Między kontrolerem a zwrotnicą musi coś być...
1a) Czy może to być jakiś tani mikserek Behringera typu 1002FX, tak abym mógł podpiąć do niego jeszcze MIC?
Problemem u mnie jest niewiedza dot. połączeń a tutaj mamy RCA jako Out w mikserze i XLR jako In w zwrotnicy, dlatego pytanie 1b) Czym połączyć mikser ze zwrotnicą jeśli przyjęlibyśmy to rozwiązanie (czytałem o DI Boxach... może coś w tym stylu?)?
2) Czy w/w sytuacja ma prawo bytu? Czyt. Sygnał od zwrotnicy wychodzi do wzmacniacza po czym dociera do głośników, czy też głośniki muszą być podpięte XLR'em bezpośrednio do zwrotnicy?
Ogólnie chciałbym uzyskać taki efekt:
1) Dźwięk z DJ2 poprzez RCA dociera do czegoś co da mi możliwość podpięcia MIC by od czasu do czasu krzyknąć coś do publiki
2) Od tego może wyjść cokolwiek, tak, aby była możliwość rozdzielenia sygnału na więcej niż 3 pary kolumn o łącznej mocy 800W (ograniczenie wzmaka) (głównie kolumny pasywne [na aktywy mnie jeszcze nie stać])
3) Jeśli ktoś będzie zechciał pomóc to bardzo proszę o wyjaśnienie całej sytuacji tak, bym mógł w przyszłości po zakupie wszystkiego zamienić w prosty sposób tego #%^$% Digital Jockeya na coś Pioneer'o podobnego ;)
Z góry dzięki ;))
Rozważyłem opcję zwrotnicy, lecz pojawia się kolejny "problem".
Zacznę od przedstawienia mojej konfiguracji:
http://www7.zippyshare.com/v/60761180/file.html
Czyli: Dźwięk wychodzi z Digital Jockeya poprzez RCA do wzmacniacza, po czym wychodzi do kolumn pasywnych.
A chciałbym rozdzielić dźwięk na większą ilość głośników z użyciem zwrotnicy, czyli coś takiego:
http://www7.zippyshare.com/v/81781764/file.html
Z tym że... Są tam wszędzie złącza XLR i tutaj moje pytania:
Między kontrolerem a zwrotnicą musi coś być...
1a) Czy może to być jakiś tani mikserek Behringera typu 1002FX, tak abym mógł podpiąć do niego jeszcze MIC?
Problemem u mnie jest niewiedza dot. połączeń a tutaj mamy RCA jako Out w mikserze i XLR jako In w zwrotnicy, dlatego pytanie 1b) Czym połączyć mikser ze zwrotnicą jeśli przyjęlibyśmy to rozwiązanie (czytałem o DI Boxach... może coś w tym stylu?)?
2) Czy w/w sytuacja ma prawo bytu? Czyt. Sygnał od zwrotnicy wychodzi do wzmacniacza po czym dociera do głośników, czy też głośniki muszą być podpięte XLR'em bezpośrednio do zwrotnicy?
Ogólnie chciałbym uzyskać taki efekt:
1) Dźwięk z DJ2 poprzez RCA dociera do czegoś co da mi możliwość podpięcia MIC by od czasu do czasu krzyknąć coś do publiki
2) Od tego może wyjść cokolwiek, tak, aby była możliwość rozdzielenia sygnału na więcej niż 3 pary kolumn o łącznej mocy 800W (ograniczenie wzmaka) (głównie kolumny pasywne [na aktywy mnie jeszcze nie stać])
3) Jeśli ktoś będzie zechciał pomóc to bardzo proszę o wyjaśnienie całej sytuacji tak, bym mógł w przyszłości po zakupie wszystkiego zamienić w prosty sposób tego #%^$% Digital Jockeya na coś Pioneer'o podobnego ;)
Z góry dzięki ;))
Witam, widzę, że dałeś się nabrać na hoolywood'a... kolego nie wystarczy Ci mocy, niby piszą, że 800 watt... ale chyba pmp, bo napewno nie rms... to zwykły kant, nie rozdzielisz, chyba, że ze wzmocnieniem, bo spalisz tą końcówkę...
Realizacja Dźwięku