Combo gitarowe dla początkującego

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AkselPL
Combo gitarowe dla początkującego

Post autor: AkselPL » niedziela 11 wrz 2011, 17:45

Witam

Zaczynam przygodę z gitarą elektryczną i chciałbym sobie sprawić piecyk za około 1000zł.

Mam dwa typy, Fender Frontman 212R oraz Fender Mustang III.

Który model byście polecili?

Używka nie wchodzi w grę.

Obydwa mają moc 100W z tym że ten pierwszy ma dwa głośniki a ten drugi jeden. Patrząc na różne oceny ten Mustang wypada lepiej, z drugiej strony czytałem że podobno 100W na jednym głośniku to ściema.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

MrExplosion

Re: Combo gitarowe dla początkującego

Post autor: MrExplosion » niedziela 11 wrz 2011, 21:23

Jeśli zaczynasz i nie musisz mieć wzmacniacza na scenę to dużo lepszym wyjściem jest coś małego, powiedzmy 30W, ale nawet 15W. Do domu i do nauki coś takiego sprawdza się najlepiej. Ostatnio mniej śledzę nowości, ale jakieś 3 lata temu zdecydowanie najlepsze w tej klasie cenowej były Voxy, z kolei Fendery były bardzo słabe. I to zarówno jeśli chodzi o te najprostsze modele z jednym brzmieniem (i w sumie najfajniejsze jednocześnie) jak i te z cyfrową emulacją wielu typów wzmacniaczy i efektów. Mam Voxa Pathfinder 15r i AD50VT i oba są bardzo dobre. Prawdziwe Fendery zaczynają się od Deluxe Reverb. Gitara to fajny instrument, a obecnie jest trochę w odwrocie, trochę mniej w modzie, więc mimo wszystko proponowałbym zastanowić się nad sprzętem używanym. Jest taniej niż kilka lat temu, popyt mniejszy. Chyba że chodzi o fakturę.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 11 wrz 2011, 22:53

Podajesz dwa typy wzmacniaczy, a zaden z nich nie jest tym, o czym marza tygrysy - jeden to zwykly tranzystor, drugi to wzmacniacz modelujacy, na zadnym z tego typu urzadzen nie graja gwiazdy rocka
Po drugie 100W to ogromna moc, nie do wykorzystania w warunkach nawet klubowych, zwlaszcza ze wzmacniaczy typu combo. Zastanow sie nad czyms mniejszym, slabszym frontmanem albo mustangiem2, choc to i tak niewielka roznica.
Po trzecie tak naprawde to gitara gra ze wzmacniaczem lampowym i moze on byc nawet najprostszy, fender tez takie robi albo robil. Mysle, ze w okolicy 1000 juz cos znajdziesz - Epi Valve Junior, Crate. To nie beda stuwatowe wyjce, ale chyba gitarzysci sie zgodza, ze dadza wiecej radosci niz proponowane przez ciebie wzmacniacze.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 12 wrz 2011, 07:50

Czytałem wiele info na temat tych mustangów i informację są na prawdę pochlebne. Podobno to jeden z najlepszych tranzystorów w tej cenie i trudno znaleźć różnicę w porównaniu do lampy w tej pułce! Wszędzie zdobywa bardzo wysokie noty i z tego powodu chyba właśnie to będzie mój zakup na start.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 wrz 2011, 16:26

...
Czytałem wiele info na temat tych mustangów i informację są na prawdę pochlebne. Podobno to jeden z najlepszych tranzystorów w tej cenie i trudno znaleźć różnicę w porównaniu do lampy w tej pułce! Wszędzie zdobywa bardzo wysokie noty i z tego powodu chyba właśnie to będzie mój zakup na start. ...

Do czego bedziesz wykorzystywal ten wzmacniacz? Bo Mustang to jest piec DSP, modelujacy rozne zabawki. Jego elektronika to dokladnie to, co mozna latwiej i wygodniej uzyskac programowo w komputerze, a wzmocnienie do poziomu "koncertowego" to pikus - koncowka mocy i glosnik. Jezeli nie potrzebujesz "glosnosci koncertowej" to caly ten piec jest bez sensu, jezeli juz piec, to powinien byc mniejszy, zeby go mozna bylo rozkrecic, a bedzie tanszy.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 12 wrz 2011, 16:38

...
...
Czytałem wiele info na temat tych mustangów i informację są na prawdę pochlebne. Podobno to jeden z najlepszych tranzystorów w tej cenie i trudno znaleźć różnicę w porównaniu do lampy w tej pułce! Wszędzie zdobywa bardzo wysokie noty i z tego powodu chyba właśnie to będzie mój zakup na start. ...

Do czego bedziesz wykorzystywal ten wzmacniacz? Bo Mustang to jest piec DSP, modelujacy rozne zabawki. Jego elektronika to dokladnie to, co mozna latwiej i wygodniej uzyskac programowo w komputerze, a wzmocnienie do poziomu "koncertowego" to pikus - koncowka mocy i glosnik. Jezeli nie potrzebujesz "glosnosci koncertowej" to caly ten piec jest bez sensu, jezeli juz piec, to powinien byc mniejszy, zeby go mozna bylo rozkrecic, a bedzie tanszy.
...

Jeśli mi to wejdzie w krew to i tak kupie osobno głowę i osobno paczke. Gram czasami w różnych miejscach jako klawizowiec kto wie czy pewnego dnia nie wyjde sobie z tym piecykiem na scene aby przygrać, wtedy nie będę żałował że wziąłem za słaby.

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 wrz 2011, 16:46

Jeśli mi to wejdzie w krew to i tak kupie osobno głowę i osobno paczke. Gram czasami w różnych miejscach jako klawizowiec kto wie czy pewnego dnia nie wyjde sobie z tym piecykiem na scene aby przygrać, wtedy nie będę żałował że wziąłem za słaby.
...

Piecyk 40W calkowicie wystarcza. A masz wzmacniacz do klawisza? Jezeli tak, to kup po prostu jakiegos PODa - duzo lepsze rozwiazanie

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 12 wrz 2011, 17:20

...
...

Piecyk 40W calkowicie wystarcza. A masz wzmacniacz do klawisza? Jezeli tak, to kup po prostu jakiegos PODa - duzo lepsze rozwiazanie
...

Przemyśle sobie to jeszcze, może udam się gdzieś gdzie mają ten piecyk.

[addsig]

RX

Post autor: RX » wtorek 13 wrz 2011, 09:50

Posłuchaj kolegów bo mądrze gadają. Weź lampę z małą mocą [nawet 7-15W]. Zamów sobie customa w MG Amp na przykład i zmieścisz się z dwoma kanałami w 1000zł.

Ja mam plexi 50W i to jest potwór nie do okiełznania [raz go tylko rozkręciłem porządnie - na dużej scenie na Przystanku Woodstock hehe]. No ale tam nie ma master volume.

Teraz w studio mam lampkę 7w z możliwością redukcji do 3W. Spokojnie do małego klubu wystarcza.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 13 wrz 2011, 12:13

Hmm, to musi być głośna ta lampa 7W. Grałem na kilku 5W i moc była za mała do gry z perkusistą, a jak jeszcze marzyłeś o brzmieniu clean to już w ogóle.

ODPOWIEDZ