Zasilanie phantom i wyjście XLR przedwzmacniacza
- wojtek_kow
Mamy w kościele mikser, który podaje zasilanie phantom, ale tylko 24 V. Dostałem mikrofon pojemnościowy wymagający 48V, więc pomyślałem, że dokupię przedwzmacniacz mikrofonowy. Jest tylko jeden problem - nie mogę wyłączyć phantoma w mikserze, bo inne mikrofony przestały by działać.
I teraz pytanie:
Czy po podłączeniu przedwzmacniacza do miksera nic się nie stanie przedwzmacniaczowi, a zwłaszcza mikserowi?
Re: Zasilanie phantom i wyjście XLR przedwzmacniacza
Bo tak pisze na mikrofonie, czy sprawdzales z 24V i nie dzialalo?
[addsig]
MEGafon
- wojtek_kow
......Mam pytanie, na które szukałem odpowiedzi na elektroda.pl, ale nie do końca udało mi się ją znaleźć, a chciałbym być pewny. Mamy w kościele mikser, który podaje zasilanie phantom, ale tylko 24 V. Dostałem mikrofon pojemnościowy wymagający 48V
Bo tak pisze na mikrofonie, czy sprawdzales z 24V i nie dzialalo?
...
Sprawdzałem, nie działało.
Czy po podłączeniu przedwzmacniacza do miksera nic się nie stanie przedwzmacniaczowi, a zwłaszcza mikserowi?
Niestety ciężko powidzieć, bo to zależy od konstrukcji przedwzmacniacza Gdy jest zrobiona rozsądnie to wszystko będzie działać, jednak można też wyobrazić sobie taką że coś sie popsuje.
Mixer jest na 99.9% bezpieczny.
Można natomiast zrobić sobie prostą przejściówkę z dwoma kondensatorami (elektrolitycznymi, jakieś 100uF, plusy w stronę gniazdka z phantomem) która odseparuje napięcie i po problemie.
A najlepiej z preampem podłączać się do jakiegoś wejścia line in.
[addsig]
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
Przedwzmacniacz podlaczysz do wejscia liniowego a nie mikrofonowego, wiec nie ma problemu. Jezeli nie masz wejsc liniowych, to fantom bedzie tylko jednym z problemow
- wojtek_kow
...
...
Przedwzmacniacz podlaczysz do wejscia liniowego a nie mikrofonowego, wiec nie ma problemu. Jezeli nie masz wejsc liniowych, to fantom bedzie tylko jednym z problemow
...
Niestety nie mam dostępu do wejścia liniowego.
A w takim razie, czy podłączenie mikrofonu przez zasilacz fantom 48 V miałoby jakiś sens i było bezpieczne dla miksera?
...
...
...
...
A w takim razie, czy podłączenie mikrofonu przez zasilacz fantom 48 V miałoby jakiś sens i było bezpieczne dla miksera?
dla mixera bezpieczme
ale mam radę: zamiast zasilacza phantom weź kup po prostu drugi mixerek, jakiś behringer starczy w 100%, masz wtedy komplet możliwości podłączania czego chcesz i regulacji jakiej chcesz. Tłumiąc sygnał na wyjściu poradzisz sobie z wejściem w drugi preamp (jakbyś sie bał: sprawdzone w praktyce ze sprzętem rDuch)
[addsig]
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
...
...
...
...
Za stowe mozna kupic solidnie wygladajace zasilacze fantomowe, to i lepiej i taniej. Podlaczanie wzmacniacza mikrofonowego do wejscia mikrofonowego to nie najlepszy pomysl, zreszta zasilacz jest tanszy.
...Mam pytanie, na które szukałem odpowiedzi na elektroda.pl, ale nie do końca udało mi się ją znaleźć, a chciałbym być pewny.
Mamy w kościele mikser, który podaje zasilanie phantom, ale tylko 24 V. Dostałem mikrofon pojemnościowy wymagający 48V, więc pomyślałem, że dokupię przedwzmacniacz mikrofonowy. Jest tylko jeden problem - nie mogę wyłączyć phantoma w mikserze, bo inne mikrofony przestały by działać.
I teraz pytanie:
...
Co to za mixer???
Ma phantom tylko 24V ? Mierzyłeś?
I nie da się go wyłączyc na tym kanale? To ile on ma kanałów? Dwa?
Moja rada: Poproś znajomego elektronika by przerobił Ci phantom na normalne 48V/+-5%. To prościutkie.
Jeżeli mixer ma trochę miejsca na płycie czołowej lub ew.tylnej (trudniejszy dostęp) to zainwestuj parę zł w mikroswitche i LEDy, powierc otwory, przylutuj parę kabelków, i będziesz miał indywidualne zasilanie phantom dla każdego kanału.
- wojtek_kow
...
...Mam pytanie, na które szukałem odpowiedzi na elektroda.pl, ale nie do końca udało mi się ją znaleźć, a chciałbym być pewny.
I teraz pytanie:
...
Co to za mixer???
Ma phantom tylko 24V ? Mierzyłeś?
I nie da się go wyłączyc na tym kanale? To ile on ma kanałów? Dwa?
Moja rada: Poproś znajomego elektronika by przerobił Ci phantom na normalne 48V/+-5%. To prościutkie.
Jeżeli mixer ma trochę miejsca na płycie czołowej lub ew.tylnej (trudniejszy dostęp) to zainwestuj parę zł w mikroswitche i LEDy, powierc otwory, przylutuj parę kabelków, i będziesz miał indywidualne zasilanie phantom dla każdego kanału.
...
To jest mixer, a raczej wzmacniacz Rduch, firmy robiącej nagłośnienie do kościołów, ten wzmacniacz ma w specyfikacji 24V. Da się fantoma wyłączyć, ale na płycie tylnej, więc trzeba by wyciągać całego klamota i uważać, żeby nie narozrabiać z kablami. A póżniej z powrotem włączać, bo nie tylko ja korzystam z tego nagłośnienia. Przeróbki też nie wchodzą w grę, bo wzmacniacz nie jest mój, tylko kościelny.