Jak skutecznie odizolować akustycznie salę prób?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
rimax
Jak skutecznie odizolować akustycznie salę prób?

Post autor: rimax » środa 15 wrz 2010, 22:46

Witam serdecznie!

Moje powyższe pytanie uzupełniam informacją, iż za ścianą jest biblioteka :).

Kolejna istotna kwestia, ograniczony budżet przedsięwzięcia (pieniądze łoży Dom Kultury).

Zatem bardzo proszę o praktyczne wskazówki, powiem jeszcze, że na wystroju pomieszczenia nie koniecznie mi zależy, byleby maksymalnie ograniczyć poziom hałasu w pomieszczeniach sąsiadujących.

Pozdrawiam gorąco.

[addsig]
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

Radomir

Re: Jak skutecznie odizolować akustycznie salę prób?

Post autor: Radomir » środa 15 wrz 2010, 23:48

Zanim post przejdzie do historii...Nie wiem co dla Ciebie znaczy "skuteczna" i jaki jest ten "ograniczony budżet" ale zasadniczo te dwa pojęcia do siebie nie pasują:)
Tak na szybko prosty szkic do analizy:
http://www.soundproofing.com/images/wall_types.gif
Kieruj się raczej w stronę rozwiązania po lewej stronie obrazka, poczytaj ogólnie o izolacji a szczególnie o niskich częstotliwościach, długościach fal i niezbędnej masie barier oraz wentylacji takich pomieszczeń...

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 16 wrz 2010, 01:02

tylko zbudowanie pomieszczenia w pomieszczeniu z zastosowaniem dosc skomplikowanych technik budowlanych pozwoli na satysfakcjonujaca izolacje - aczkolwiek dla biblioteki nawet to moze byc zbyt malo

jest to gigantyczna i najprawdopodobniej kompletnie nieoplacalna inwestycja
[addsig]

rimax

Post autor: rimax » czwartek 16 wrz 2010, 08:59

Witam ponownie!
Dziękuję za opinie, pozostaje więc "próbować się" po zamknięciu biblioteki.

Tak więc przesadziłem z określeniem "skutecznie odizolować...", niemniej jednak może da się choćby w jakimś stopniu ograniczyć poziom dźwięku za ścianą.
Pomieszczenie będzie lada dzień remontowane, powiem szczerze, iż myślałem o zastosowaniu wełny mineralnej na ścianę, która to sąsiaduje z biblioteką.
Co do prób zespołów to mam już jasność (po zamknięciu biblioteki), natomiast w godzinach jej funkcjonowania, prowadzę próby wokalne, a więc w zasadzie emitowany jest tylko głos śpiewających.
Może więc udałoby się ograniczyć przenikanie dźwięku tymże paśmie częstotliwości?
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

rimax

Post autor: rimax » piątek 17 wrz 2010, 18:35

Witam ponownie!

Nie chcę być natrętny, czuję się bowiem odrobinę niezręcznie zamieszczając posta niejako w odpowiedzi na własnego, powyżej umieszczonego.
W gruncie rzeczy oczekiwałem na poważniejsze potraktowanie tematu, dla niektórych jest on zupełnie banalny i nie warty uwagi, może nawet naiwnie jest w nim postawiony problem, jednakże myślę, iż goszczą na tym forum również ludzie nie koniecznie wykształceni w kierunku inżynierii czy realizacji dźwięku, czego jestem najlepszym przykładem.
W powyższym moim post- cie skorygowałem swój pierwotny punkt widzenia i sądzę, że postawiłem sprawę jasno.

Serdecznie z góry dziękuję za zrozumienie i proszę, w miarę możliwości, o szersze i bardziej wnikliwe ustosunkowanie się do tematu, no chyba, że nikt na tym forum nie ma w powyższej kwestii nic więcej do powiedzenia.
Pozdrawiam!

danas

Post autor: danas » piątek 17 wrz 2010, 19:08

Chodzi o to, ze nie ma praktycznie mozliwosci wykonania tego. Skuteczne wykonanie wymaga duzo pieniedzy i szczegolowych technik, jest to duza inwestycja, a nie rozwiazanie dla zespolu. Mozna halas ograniczyc, ale tanio ani srednio-drogo nie ma mozliwosci tego zrobic tego na tyle skutecznie, zeby poziom dzwieku byl akceptowalny z punktu widzenia biblioteki. Wg mnie nie pozostaje nic innego niz granie poza godzinami otwarcia biblioteki.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 17 wrz 2010, 19:08

najlepiej będzie jak poświęcisz 15 zeta i nabędziesz drogą kupna ostatni numer magazynu na forum którego jesteś. Tam temat adaptacji, w tym izolacji, został całkiem obszernie wyjaśniony. Dodatkowo proponuję przemyśleć jeszcze raz sprawę całościowo, dżwięk nie bedzie tylko przenikał przez jedną ścianę. A co np. z oknami? Latem nikt nie otwiera?

ODPOWIEDZ