Witam mam pytanie w którą linijkę lepiej zainwestować. Sprzęt miał by służyć do nagłośnienia pleneru na amfiteatrze. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to poczynając od biesiadnych rytmów, dico polo, popu do rokowych koncertów. Osobiście nie miałem styczności z żandym z systemów w akcji a opinie przedstawicieli nie są dla mnie wystarczająco wiarygodne. Co do nexo nie znam jeszcze dokładnego modelu jaki zostanie podany w projekcie.
Co lepsze do amfiteatru - Vertec czy Nexo?
Re: Co lepsze do amfiteatru - Vertec czy Nexo?
...
Witam mam pytanie w którą linijkę lepiej zainwestować. Sprzęt miał by służyć do nagłośnienia pleneru na amfiteatrze. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to poczynając od biesiadnych rytmów, dico polo, popu do rokowych koncertów. Osobiście nie miałem styczności z żandym z systemów w akcji a opinie przedstawicieli nie są dla mnie wystarczająco wiarygodne. Co do nexo nie znam jeszcze dokładnego modelu jaki zostanie podany w projekcie....
mówiąc o tego typu liniach, tak naprawdę role odgrywa tu kwestia gustu - każdy z tych systemów ma pewne wady i zalety. Kolejną sprawą jest to iż w 90% wypadków pewna opinia o danym array'u wynika ze złej konfiguracji systemu (niestety nawet dystrybutorzy nie potrafią tego zrobić poprawnie).
Nie polegaj na opiniach ludzi z dystrybucji bo dla wielu niestety nie liczy się klient lecz kolejna cyferka w słupku sprzedaży... Widze często iż robią na prezentacjach swoiste "pranie mózgu" które totalnie potrafi wybić klienta z racjonalnego myślenia.
Osobiście postawił bym na system Meyer Sound, EAW - ze względu na uniwersalność
co do JBL'a uwaga na podawane moce, ponieważ wprowadzają w błąd, ogólnie trzeba uważać na podawane parametry modułów ponieważ dopiero gruntowne zagłębienie się w dokumentacje potrafi dać pogląd na faktyczne parametry
Na moje ucho Nexo zamiata lepiej od Meyera, więc długo bym się nie zastanawiał (mówię tu o mniejszych systemach, liniówki Nexo nie słyszałem). Verteca słyszałem wielokrotnie i było w najlepszym wypadku przyzwoicie, jak dla mnie żadna rewelacja.
Nie jestem żadnym specjalistą, mówię tu o subiektywnych wrażeniach.
-
Może postaw na L-Acoustics - tutaj zaczęło się Line Array.
Reszta zaczęła kopiować bardziej lub mniej udanie rozwiązania L-Acoustics. Sprawdź u źródeł - potem kupuj.
www.eventroom.pl
L-Acoustics dV-DOSC, ARCS, KIVA
Rental Network Agent dV-DOSC http://www.l-acoustics.co...rectory-16.html
DiGiCo SD8 http://www.digico.biz/doc...=Rental+Company
Koncerty, konferencje, kongresy, eventy, śluby, wesela, stypy
Nagłośnienie, oświetlenie, multimedia, tłumaczenia symultaniczne
...
Witam mam pytanie w którą linijkę lepiej zainwestować. Sprzęt miał by służyć do nagłośnienia pleneru na amfiteatrze. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to poczynając od biesiadnych rytmów, dico polo, popu do rokowych koncertów. Osobiście nie miałem styczności z żandym z systemów w akcji a opinie przedstawicieli nie są dla mnie wystarczająco wiarygodne. Co do nexo nie znam jeszcze dokładnego modelu jaki zostanie podany w projekcie....
Bierz Nexo.
Znam dość dobrze oba systemy/producentów.
Vertec trzeba sie napocić,żeby dobrze zabrzmiał, trzeba dobrze wiedzieć, co sie ustawia na procesorze. Sam z siebie Vertec daje wielką kupę.
Nexo jest bardzo wdzięcznym systemem, gra cieplejszym dźwiękiem ale też jest mniej skuteczny.
Gdybym ja inwestował, wybrał bym Nexo.
Gdybym miał stały kontrakt z kapelą rock/metal, wtedy zapewne wybrał bym Vertec.
Pozdr.
P.S.
Jeżeli myślisz ogólnie, to polecam posłuchać EAW KF 730 albo PolAudio SLA (oj zdziwisz sie co potrafi).