Nagłośnienie dzwonków chromatycznych
- panduberman
Re: Nagłośnienie dzwonków chromatycznych
SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)
Drogie rozwiązanie no ale może się przyda info - http://www.birdlandmusic.net/product.php?productid=4252
pozdrawiam!
pozdrawiam!
Faktycznie drogie, ale dzięki za podpowiedź. Tak jak podejrzewałem, najlepsze będą mikrofony do stosowania jako overheady. Pozostaje mi zbierać kasę. Chyba, że ktoś ma jakiś tańszy a równie dobry pomysł.
Jeśli chodzi o omikrofonowanie takich instrumentów to ja używam do tego kilku pojemnościówek do jednego insteumentu.
W przypadku wibrafonu ustawiam 2 - 3 pojemnościówki od spodu. Jak mam jakieś cymbałki i czy inne tego typu instrumenty to od góry ( ale jak najbliżej ) ustawiam 2 - 3 mikrofony pojemnościowe. Oczywiście trzeba pamiętać wtedy o ustawieniu odpowiednim korekcji na monitorach i przodach bo żeby było je dobrze słychać to trzeba je dość mocno podgłośnić w stosunku do gitary czy perkusji. Dobrze jest też zastosować parawan akustyczny ( jeśli się akurat posiada ) bo te mikrofony będą nam zbierać całą scenę.
W przypadku wibrafonu ustawiam 2 - 3 pojemnościówki od spodu. Jak mam jakieś cymbałki i czy inne tego typu instrumenty to od góry ( ale jak najbliżej ) ustawiam 2 - 3 mikrofony pojemnościowe. Oczywiście trzeba pamiętać wtedy o ustawieniu odpowiednim korekcji na monitorach i przodach bo żeby było je dobrze słychać to trzeba je dość mocno podgłośnić w stosunku do gitary czy perkusji. Dobrze jest też zastosować parawan akustyczny ( jeśli się akurat posiada ) bo te mikrofony będą nam zbierać całą scenę....
W sumie to coś takiego robiłem, tylko za pomocą dynamików od góry i blisko. Na próbie się nie sprawdzało. Może faktycznie spróbuję na jakimś koncercie. W końcu jest próba dźwięku i zawsze mogę po staremu z synta.Dzięki.