Subwoofer dla EVENT TR8XL

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
havier3
Subwoofer dla EVENT TR8XL

Post autor: havier3 » wtorek 07 lip 2009, 16:54

Witam.
Czy ktos moze doradzic ktory subwoofer bylby odpowiedni do EVENTow TR8XL.
Ogladalem suba EVENT S100 - jednak mam pewne wątpilowsci czy ten da radę - glosnik ktory w nim pracuje ma 8' - czyli taki sam jak w TR8XL, dlatego zastanawiam sie czy to nie bedzie strata pieniedzy.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Dziekuje

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Subwoofer dla EVENT TR8XL

Post autor: Soundscape » wtorek 07 lip 2009, 22:34

Z tego co pamiętam Zbynia ma podpięty do swoich Eventów sub PS12 od E-mu i gada to dobrze. Poczekajmy na jego wypowiedź.

Z drugiej strony myślę, że spokojnie możesz podpiąć jakieś KRK (np. 10Sub) lub podobne.

Co do wielkości woofera w dedykowanym Event`owskim subie nie wyciągał bym pochopnych wniosków. Np. dedykowany sub do serii Fostex PM0.5 znakomicie się sprawdza z PM0.4 PM1 i PM2. Mimo iż ten ostatni ma też woofer 8 cali, to jednak sub schodzi niżej. Pamiętaj, że suby są konstruowane ciut inaczej jeśli chodzi o pasmo przenoszenia.

Pozdrawiam!

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 lip 2009, 00:03

Witam

Kurcze dobrze gada...jestem naprawdę bardzo zadowolony.Eventom przydało się zdjęcie basu - nie dmuchają tak z bassreflexu.Wyadjnościowo sprawuje się także na medal - myśle że i przy wersji XL będzie idealnie.U mnie pokrętło czułości na godzinę 9 - więcej troszkę bałagani w mieszkaniu .Niestety obecnie kosztuje ponad 2 tysiące - na gwiazdkę (sobie sprawiłem prezent )dałem 950...

Kwestia ile masz kasy bo w okolicach tysiąca za wiele już nie ma.

Przed emu zastanawiałem się nad tannoy ts8 ale całe szczęście wątpliowści mnie powstrzymały.Do wyrwania w okolicy 800 pln.Niestety tylko 8 cali - no chyba że dwa takie .Minusem jest bardzo mała masa - ok. 8 kilo...Mniej jak eventy heh.Ja swój bym dociążył jakims granitem bo czasem troszke jeżdżi.Masa jest ważna.

Szukałbym zdecydowanie czegoś 12 calowego choć 10 też może da radę jak będzie miała ze 150 wat.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » środa 08 lip 2009, 03:33

Super - bardzo dziekuje za info. Zbynia - czy posiadasz moze Eventy TR8XL czy TR8? Jak u Ciebie z basem bez subwoofera? U mnie w XL czasem mi sie wydaje za malo - na zerowej korekcji na stole czasem go mało, choc to duza paczka i duzy refleks - wystarczy lekko dodac na stole basu i dopiero jest slyszalny. Czy u Ciebie jest moze podobnie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 lip 2009, 15:33

Witam

Mam TR8 - cóż słabszy wzmacniacz niż u Ciebie.

Akustyka u mnie za dobra nie jest(wręcz tragiczna) ale też to odczułem.To zapewne przez strojenie bassreflexu.Z tymże u mnie odczuwała to średnica.Za dużo basu mocno ja cofało(a nawet dusiło) a że lubię głośno słuchać czasem to słabo się to sprawdzało.Teraz mam obcięty bas na eventy w okolicy 95Hz a na subiku górę przy 75Hz.Dziura ustawiona doświadczalnie .Troszke mi dudniło.

Kiedyś w studio to nawet zatykałem bassrefleksy tyle ż też akustyka zrobiła swoje.Troszke z nich furczy - przy większej głośności staje się to słyszalne

Eventy też na tym zyskały - już się nie dusi i jest moc.Odpoczną sobie bo były katowane ostro bez suba.

I tak naprawdę to chyba jedyne ich wady - o nic więcej przyczepić sie nie mogę.

Będę tylko musiał skontrolować kondensatory bo generalnie od kilku lat robia 24/7 .Subik chociaż standbay ma.

Pomyślałbym nawet o złożeniu 5.1 z Eventów tylko mmiejsca brak

Pozdrawiam

Leff

Post autor: Leff » wtorek 28 lip 2009, 22:01

A czy ktoś z Was miałokazję słuchać Event S 100? Bo się nad nim zastanawiam jako dopełnieniem TR 6 :)
Leff - Szczecin

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 29 lip 2009, 01:56

Witam

Nie mialem mozliwości przesłuchania, choć emu też kupywałem w ciemno - po parametrach i tak było z nadmiarem więc...

Jako że r6 są mniejsze i słabsze myślę, że może być ok.Jednak proponowałbym coś przynajmniej z 10 cali....Nie orientuję się w obecnych cenach za bardzo jednak 2 tysiaki za emu to jednak nie byłoby dla mnie.

ps.Na plus masa i wielkość - mocowo tez dobrze dopasowane do tr6 - u mni.e sub za dużo troszkę no ale gain po coś jest.Minus brak symetrycznych we/wy oraz brak jakichkolwiek filtrów (bardzo olbrzymi minus !!!)

Już lepszy samson ale bez symetrycznych...ale najbliżej krk...i najlepiej

Jest jeszcze tapco z tańszych...odrazu przestrzegam - omijać tannoy...to nie sub - to piłeczka...cale szczęście nie kupiłem

ps2.Jeśli je masz to kombinuj z miejscem ich "postoju"

Leff

Post autor: Leff » środa 29 lip 2009, 12:31

Dzięki Zbynia. Może w takim razie zmienię opcję i pójdę w kiedunku migracji na APS IO.
Czy Twoje TR 8 też mają taki objaw, że miksy na nich wychodzą trochę ciemne? Ja tak mam na TR 6.
Leff - Szczecin

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 29 lip 2009, 14:20

Wcześniej tak bo troszkę za duzo basu miay - jednak ostatnio nic nie miksowałem żeby się przyjrzeć - obijam się hehehe

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » środa 29 lip 2009, 18:13

Mialem event tr 8

basy mialy bardzo dobre

spokojnie wystarczalo bez suba

robilem glebokie mixy Dance/RnB

ODPOWIEDZ