Dziwny problem z przesłuchem?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
hex
Dziwny problem z przesłuchem?

Post autor: hex » środa 06 maja 2009, 07:40

Mam pewien problem i postaram się go opisać najprościej i najkrócej:

Jako, że postanowaliśmy grać live z samplami potrzebowaliśmy sprzętu do tego.

Mamy laptopa więc wybór padł na karte muzyczna+mikser. Kupiliśmy Maye USB EX5 (6 kanałowa). Mikser mamy Soundcraft Compact 4 (idealny na koncerty jako odsluch dla bebniarza itd..)

Całość wygląda tak:

- 2 kanały mono (L+P) - metronom+piloty gitar - leca z 1 wyjscia stereo karty muzycznej do miksera na pierwsze wejscie stereo

- 2 kanały mono (L+P) - sample (np. pianino, pady itd) - leca z 2 wyjscia stereo karty muzycznej na drugie wejscie stereo

Soundcraft compact 4 ma mozliwosc puszczenia sygnalu na wyjscia monitorowe badz record ( w zasadzie niczym sie nie roznia - oba wychodza na jackach mono x2 + monitor kieruje rowniez sygnal na wyjscia sluchawkowe)

Zatem z 1 wejscia stereo miksera sygnal kieruje na MONITOR (podpiete słuchawki). z kolei z drugiego sygnał leci na RECORD - 2 jacki ida do miksera głównego (na scenie np.)

W teorii wszystko powinno isc niezaleznie i tak też chodziło podczas testowania u mnie w domu przy uzyciu pc (Cubase sx 3).

Jednak ta teoria na próbie (laptop Toshiba zamiast PC) w praktyce okazała się nie do końca taka jakbym chciał:

Gdy odkrecam REC coraz glosniej - na przodach pojawia sie minimalny przesłuch metronomu z toru MONITOR - z jakiej paki? W domu tego nie miałem.

Co może być tego powodem ? - uziemienie? Bo myślę, ze przy karcie usb raczej komputer nie ma znaczenia?

W domu sprawdzałem to dwukrotnie - żadnego przesłuchu...

Mam nadzieje, że ktoś w ogóle zrozumiał o co mi chodzi smile

hex

Re: Dziwny problem z przesłuchem?

Post autor: hex » środa 06 maja 2009, 09:32

Żeby lepiej zobrazować zrobiłem prosty rysunek:

http://img21.imageshack.us/img21/2834/schematc.jpg

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 06 maja 2009, 09:39

Takie rzeczy się zdarzają i niestety mogą mieć wiele rozmaitych przyczyn. Z pewnością bardzo sprzyjają temu długie biegnące równolegle kable, które działają jak antena, niski poziom sygnału wymuszający ustawianie dużej czułości w mikserze oraz przede wszystkim stosowanie połączeń niesymetrycznych (kable z pojedynczą żyłą w oplocie plu wtyk Jack mono). Sprzyjają temu również pętle masy.

Walka z takimi przesłuchami jest żmudna i wymaga kolejnego eliminowania potencjalnych źródeł przesłuchu - przede wszystkim zacząłbym od przeanalizowania okablowania.

TeeR

Post autor: TeeR » środa 06 maja 2009, 11:03

Inna sprawa to przesłuchy międzykanałowe w mikserze. Nie chciało mi się wierzyć w wyniki pomiarów jak mierzyliśmy w szkole Soundcrafty pod tym kątem. Ale to co ostatnio usłyszałem na nagraniu s Soundcrafta SX to był dla mnie szok. Sygnały były wysyłane do nagrania na grupy i sumę. Wokal szedł na sumę w podkład na grupę. Jakież było moje zdziwienie gdy usłyszałem wokal na nagraniu podkładu

Ciekawe jak pod tym względem wypada Behringer

hex

Post autor: hex » środa 06 maja 2009, 15:55

Co do tych kabli to może być możliwe

Ale jak wytłumaczyć fakt, że w domu na tym samym sprzęcie (jedyną różnica jest inny komputer oraz monitory aktywne zamiast miksera z paczkami na wyjsciu) nie ma w ogóle przesłuchu.

W tym momencie moim zdaniem najbardziej "obwiniałbym" pętlę mas lub laptopa..

Chyba, że mikser przy pętli mas albo innych tego typu "udziwnieniach" zaczyna "puszczać" przesłuch..Najgorzej, że ja nie znam się na elektronice - jedynie połączenia moge zrobić symetryczne..

Jakieś porady jak mógłbym po kolei eliminować potencjalne źródło problemu?

ODPOWIEDZ