Porządna workstation na scenę

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Caroozo
Porządna workstation na scenę

Post autor: Caroozo » sobota 27 wrz 2008, 13:22

Witam,

pod młotek wrzucam część swojego starego sprzętu, wkurza mnie noszenie paru cieżkich gratów, i zamiast tego planuję zakupić sobie jeden porządny synth/workstation z wykorzystaniem głównie na scenę. Podstawowa sprawa to łatwość obsługi w takich warunkach, gram głównie z ręki więc kosmicznych sekwencerów nie potrzebuję, za to potrzebny by mi był bardzo dobry moduł samplera, dobre efekty, niezawodność i solidność. Fajny wygląd też się liczy:P
Ogólnie chcę mieć jeden porządny klawisz, jeśli nie do wszystkiego, to przynajmniej żebym nie musiał się obładowywać dodatkowym sprzętem.
Zależałoby mi na takich pierdołach jak zewnętrzne złącza USB na pendrive'a, brak problemów z OSem i jego upgrade'm, generalnie mam dość dyskietek i SCSI;P.
Pod młotek idzie EX5 ( ;( ), Minimax ASB ( ;(( ), może coś jeszcze, teoretycznie sprzęt jest wart około 5 tysięcy, mogę trochę dopłacić albo coś jeszcze wrzucić pod młotek:P
W tym zakresie widziałem że są Fantomy, V-Synth'y Rolanda, niestety mój ostatni kontakt z tą firmą to był E-35, więc niestety nie jestem w stanie zweryfikować czy warto??
Kurzweil K2500 kusiłby:) ale ciężki:(, myślę o Yamaszce ES, bo na XS nie starczy i nie wiem czy warto...?
Może Alesis Fusion, ale słyszałem że z OSem są czasami problemy i mniejsze bugi, nie wiem jak najnowsze poprawki to regulują, za to możliwości sprzętu kuszą (8-ścieżkowy recorder:D).

BARDZO proszę o porady, co mi się najlepiej przyda, w szczególności jeśli ktoś ma doświadczenie z takim sprzętem, jestem otwarty na wszelkie propozycje, a nawet mogę się wymienić jak ktoś ma coś odpowiedniego:D

zektor

Re: Porządna workstation na scenę

Post autor: zektor » sobota 27 wrz 2008, 14:00

a co to za stare graty?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 27 wrz 2008, 14:03

...a co to za stare graty? ...
W poście jest napisane, Yamaha EX5, Creamware Minimax ASB, mam jeszcze SY-35, A3000, MicroPiano, D-110 jeśli chodzi o naprawdę stary sprzęt;P

2ms

Post autor: 2ms » sobota 27 wrz 2008, 16:00

bierz Yamahę ES,powinna zaspokoic wiekszośc twoich potrzeb
[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 27 wrz 2008, 16:49

...bierz Yamahę ES,powinna zaspokoic wiekszośc twoich potrzeb
...
Ja oczywiście polecam M3 ^^
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 27 wrz 2008, 17:37

M3, trochę za drogo, chociaż z chęcią:-) Yamaha Motif ES jest też w planach, jakie ma niunase jeśli chodzi o wykorzystanie live? Czasy loadingów, "siedzenie" w mixie, łatwość obsługi itp cechy, których nie wywnioskuję ze specyfikacji technicznej i dem:)
Czy ktoś mógłby opisać jak się sprawują Fantomy Rolandowskie? Wyglądają i brzmią ciekawie, cena jest ciekawa... ale jest niepewność:-)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 27 wrz 2008, 20:27

...M3, trochę za drogo, chociaż z chęcią:-) Yamaha Motif ES jest też w planach, jakie ma niunase jeśli chodzi o wykorzystanie live? Czasy loadingów, "siedzenie" w mixie, łatwość obsługi itp cechy, których nie wywnioskuję ze specyfikacji technicznej i dem:)
Czy ktoś mógłby opisać jak się sprawują Fantomy Rolandowskie? Wyglądają i brzmią ciekawie, cena jest ciekawa... ale jest niepewność:-)...
M3 czas ładowania combi/program wynosi od 1-2sekund. Natomiast samo włączenie się M3 zajmuje około 30-45sekund.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 20 paź 2008, 12:53

Odświeżam wątek, decyzją swoją zmieniam sprzęciora na Yamahę Motif ES7 :) Jednak chciałbym zapytać forumowiczów, gdyż bardzo mało wyczerpujących postów o tym instrumencie... Jak się sprawdza na scenie? Interesuje mnie brzmienie, loading sampli i ich triggerowanie, chyba raczej nie ucina nic przy zmianie itd? Brzmieniowo raczej jestem spokojny co do akustycznych brzmień (głównie piano, epiano, organy, windy i pady - dodatkowo będzie karta VL) ale interesowałyby mnie też brzmienia syntetyczne, dobre leady, jakieś lekkie przebiegi przepuszczane przez filtry i dogrywanie w tle... Jednym słowem młodzieżówka;) Sprawdzi się? Proszę użytkowników o opinię:-)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 07 lip 2010, 11:56

Żeby nie robić nowego postu :-D - przeszła mi przez myśl wymiana ESki na Alesis Fusion 8HD. Warto? Nie korzystam z sekwencera, nie korzystam z midów, za to interesuje mnie sama klawiatura, gładka zmiana barw, NIE WIESZANIE SIĘ - generalnie klawisz miałby służyć do gry solo, jako dolny parapet, na górze coś do leadów i szybszych partii etc.

Pytam posiadaczy jak sprawdza się ten klawisz? Zawsze mi się podobał, a nie wiem jak z jego OSem - czy były update'y powyżej 1.24? No i nie chciałbym wymienić siekierki na kijek :-).

ODPOWIEDZ