Nagłośnienie + laptop + rzutnik - brumy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
mbohema
Nagłośnienie + laptop + rzutnik - brumy

Post autor: mbohema » sobota 02 sie 2008, 12:35

Witam,

Mam pytanie:

Proste nagłosnienie konferencyjne: powermixer + 2 kolumny 300 Wat wpięte do normalnego gniazdka zasilającego zastanego w hotelu, do tego podpięty dźwięk z laptopa (symetrycznie stereo przez 2 x di box) do tego samego gniazdka do laptopa podpięty rzutnik hotelowy podwieszony pod sufitem i wpięty do innego gniazdka - nie ma możliwośći aby dostać się na górę i podpiąć go inaczej.
W momencie podłączenia kabla VGA od laptopa do rzutnika pojawia się brum, odcięcie masy w di boxach zmniejsza go ale nie likwiduje.

Jaka jest na to rada?
Czy możecie wyjaśnić mi z czego to wynika ... czy jest to kwestia rzutnika, który jest podłączony do innej fazy?

Wyłączenie laptopa z gniazdka i praca na baterii nic nie pomagała.

Metodą prób i błędów podpiąłem nagłosnienie przez listwę bez uziemienia i brum zniknął - czy tak można robić i czy jest to bezpieczne rozwiązanie?

Wybaczcie mi, może sprawa jest prosta ale pod względem spraw związanych z zasilaniem jestem laikiem.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi !!!

Awatar użytkownika
mbohema

Re: Nagłośnienie + laptop + rzutnik - brumy

Post autor: mbohema » sobota 02 sie 2008, 12:39

...Witam,

Mam pytanie:

Proste nagłosnienie konferencyjne: powermixer + 2 kolumny 300 Wat wpięte do normalnego gniazdka zasilającego zastanego w hotelu, do tego podpięty dźwięk z laptopa (symetrycznie stereo przez 2 x di box) do tego samego gniazdka do laptopa podpięty rzutnik hotelowy podwieszony pod sufitem i wpięty do innego gniazdka - nie ma możliwośći aby dostać się na górę i podpiąć go inaczej.
W momencie podłączenia kabla VGA od laptopa do rzutnika pojawia się brum, odcięcie masy w di boxach zmniejsza go ale nie likwiduje.

Jaka jest na to rada?
Czy możecie wyjaśnić mi z czego to wynika ... czy jest to kwestia rzutnika, który jest podłączony do innej fazy?

Wyłączenie laptopa z gniazdka i praca na baterii nic nie pomagała.

Metodą prób i błędów podpiąłem nagłosnienie przez listwę bez uziemienia i brum zniknął - czy tak można robić i czy jest to bezpieczne rozwiązanie?

Wybaczcie mi, może sprawa jest prosta ale pod względem spraw związanych z zasilaniem jestem laikiem.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi !!!...

Sorki, troszkę pogmatwałem w tekście:

Nagłośnienie + laptop do tego samego gniazdka a rzutnik do innego !!!

Teraz powinno być jasne !!!

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Nagłośnienie + laptop + rzutnik - brumy

Post autor: smiechu » sobota 02 sie 2008, 17:25

To jest tzw petla mas... powstaje gdy urzadzenia sa zailane z roznych zrodel, podepnij wszystko pod jedna listwe z uziemieniem... i powinno byc ok...

Nie podlaczenie urzadzenia ktore tego wymaga do zrodla z masa... jest po prostu niebezpieczne, z takiego wzgledu ze jesli np. na obudowie pojawi sie przebicie, to zabezpieczenia przeciwporazeniowe w instalacji elektrycznej zadzialaja dopiero w chwili porazenia, zamiast od razu w chwili pojawienia sie przebicia...
Dodatkowo wiele sprzetow nie bedac podlaczonymi do masy nie funkcjonuje poprawnie np. piece gitarowe itd...

ODPOWIEDZ