Cyfrowe końcówki mocy - jakie?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
mc-marecky
Cyfrowe końcówki mocy - jakie?

Post autor: mc-marecky » niedziela 20 lip 2008, 11:17

Witam wszystkich czytających:)ostatnimy czasy jesteśmy zalewani cyfrową jakością.Czytałem,że ma to wiele zalet(głównie chodzi o wage i małe wymiary),ale może niech się wypowie ktoś kto używa tego rodzaju końcówek mocy.Paczki jakie chcę napędzić to tzw.środkogórki 800W 4ohm i driver BMS 4590 16 ohm /na strone , lecz zamierzam rozbudować ten zestaw o jeszcze jedną taka paczkę. Posiadam również crosownice behringera cx3400.
Obecnie stoję przed dokonaniem wyboru konfiguracji:
1. jedna cyfrowa końcówka pracująca w 2 ohm(cena~2000zl)
2. dwie końcówki.jedna na środek druga na drivery
3. jedna końcówka typu Crown XS 900
4. Crown XS 900 lub 1200 + cyfra na drivery

co radzicie? jakie końcówki? i jak te cyfrowe końcówki zachowują się przy spadkach napięcia ? pozdrawiam
moje zycie to muzyka . home recording i tworzenie aranzy a potem wypelnianie ich wokalami:) poza tym bawie sie rowniez naglasnianiem

DCG

Re: Cyfrowe końcówki mocy - jakie?

Post autor: DCG » niedziela 20 lip 2008, 20:05

Powersoft okazał się najlepszy w niemieckich testach, niestety trochę kosztuje. Tańszy DIGAM i droższy K.

mc-marecky

Post autor: mc-marecky » poniedziałek 21 lip 2008, 05:12

Juz wyjasniam: 800W to sie wzielo z 2 x B&C 12NDL76 -8ohm wiec 800W /4ohm to jest minimum dla pary tych glosnikow no i oczywiscie ze to nie sa paczki do domku .... chociaz jakby ktos sie uparl ...hihihihi
moje zycie to muzyka . home recording i tworzenie aranzy a potem wypelnianie ich wokalami:) poza tym bawie sie rowniez naglasnianiem

mc-marecky

Post autor: mc-marecky » wtorek 22 lip 2008, 23:46

...Powersoft okazał się najlepszy w niemieckich testach, niestety trochę kosztuje. Tańszy DIGAM i droższy K....
troche sie rozeznalem w tych powersoftach :) interesuja mnie 2 modele :LD2004 i D4002 . Seria LD bardziej przystepna cenowo tylko nie wiem czym one sie roznia? i roznie podawana jest moc LD2004 przy 2 ohm raz 600 a raz 1800 -- z czego to wynika ? i jak jest naprawde? a poza tym kupienie uzywanego chyba graniczy z cudem...hehehe

a co powiecie na inne firmy ? pojawia sie troche tego ... 4-Acoustic ,moze ktos jeszcze jakies zna? lub uzywa?

mc-marecky

Post autor: mc-marecky » środa 23 lip 2008, 12:58

Wynalazłem jeszcze jakies QSA Model NX 5.1 cenowo okolo 400 euro
8 OHM per channel (watt) - 2 x 850 W
4 OHM per channel (watt) - 2 x 1570 W
2 OHM per Channel (watt) - 2 x 2700 W
Damping Factor: >600
produkcja niemiecka
Jak dla mnie to troche za mocny model ale innego nie znalazlem.
Czy to jest warte? czym sie kierowac przy wyborze?

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 23 lip 2008, 13:55

Witam
Mam dwie sztuki QSA NX 5.0
Handluje nimi na e-bay niemieckim gośc, któy nie wysyła do nas...
Srednio trzeba zapłacić ok 460 euro
plus ok 25 euro koszt wysyłki.
Co moge na temat tego wzmacniacza powiedzieć..
Porównywany z CC 4000, CREST-a, oraz świeżo nabytymi Powersoft DIGAM LD 3004.
środek, cóz nie radze go zastosowac w tym zakresie, , mnie osobiście nie pasuje.
Bas, OK praktycznie takie samo brzmienie i dynamika jak w powersofcie.
Przegrałęm na nich 3 imprezy, gdzie dawałem na nie obciążenie 2 omy/kanał, i jazda "do clipu", aby sprawdzić, czy to nie padnie. Mogę stwierdzić, że jak na razie nic nie dzieje się negatywnego.
W sumie za nieco mniej niż 500 euro, na bas polecam, lecz problemem jest go zakupić.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

mc-marecky

Post autor: mc-marecky » środa 23 lip 2008, 15:32

thx silver troche to daje do myslenia:)
aktualnie na doly mam plx 4000 ads lecz jego waga przeraza a osiagi qsa nx 5.1 porazaja moze warto sie przesiasc? tylko szkoda mi sie rozstac bo ads jeszcze mnie nie zawiodl nawet przy ciaglej pracy w 2 ohm (wg obciazenia glosnikow + 13m /na strone przewodu 2.5mm tez pewnie cos tam dodaje) , niestabilnym napieciu - wiele przeszedl testow i dziala do dzis u mnie od 5 lat:) no ale dzwigac tez juz sie nie chce:) wiec szuka sie nowoczesnych technologii i praktycznych rozwiazan......
wiec doly mamy zalatwione , to nadal szukamy optymalnej "cyfrowej" (jak zwal tak zwal, wiadomo o co chodzi) koncowki mocy na środek pasma

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 23 lip 2008, 16:15

Witam
Jesli impulsowa, to DIGAM ld 2004 powersoft-a nie przeraża tak cena, ale za to gwarantuje jakość, i przyzwoity dźwiek, choć może za "sterylny", czasami robiący wrażenie syntetycznego na wysokich tonach( moje subiektywne zdanie)
Moim zdaniem jesli na srodek to coś "hybrydowego", czyli QSA - PLX serii, z zasilaniem impulsowym, ale "analogowym" PA..
tez leciutkie...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

mc-marecky

Post autor: mc-marecky » środa 23 lip 2008, 17:58

DIGAM Ld 2004 powersoft cena dosc przyzwoita tylko jak tam zrobic 2x1800/2ohm(10ms peak power) - to moc szczytowa? bo normalnie jest napisane 2x600/2ohm czyli tyle samo co przy 8 ohm ...hm cos tu nie kapuje.
QSA - PLX seria moze ktos zna jakis link ? ciezko znalezc opis tej serii :( to ciekawe jak je mozna zakupic fizycznie ? .... widze nie bedzie łatwo.

pozdro i dzieks za podpowiedzi

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 23 lip 2008, 20:37

Witam
Ta moc podna przy digamie to moc jaka wzmacniacz może oddac przy 2 omy w czasie, a ciagła to własnie 600 W, bo zadziałaja ograniczniki prądu. Zatem jako basowy może być, i mozna zaaplikowac obciązenie 2 omowe, ale nie dopuszczać do przesterowania, bo wzmacnicz bedzie miał kiepska dynamike. Myslę, ze wiele negatywnych opinii o tej serii bierze sie z łatwowierności, i niewiedzy niektórych, bo obciazaja go 2 omami kolumnami szerokopasmowymi, lub w zakresie srodka. Wtedy bardzo szybko zadziałaja ograniczniki, i wzmacniacz bedzie pracował emitując podły, bez dynami9ki dźwiek..
Z podziałami aktywnymi, jako basowy da sobie rade, a dalej inna kwestia, dlaczego z uporem maniaka chcecie obciązac wzmacniacze 2 omami, bo jest napisane???
Ludzie przy 4 omach nie ma warunków, zatem 4 omiki, na kanale to norma.!!!!

A serii QSC PLX, szukaj na allegro, widziałem gośc wystawiał, i wpisz w gogle, i pojawi Ci sie krajowy dystrybutor....
jk

ODPOWIEDZ