Cyfrowe końcówki mocy - jakie?
-
Witam wszystkich czytających:)ostatnimy czasy jesteśmy zalewani cyfrową jakością.Czytałem,że ma to wiele zalet(głównie chodzi o wage i małe wymiary),ale może niech się wypowie ktoś kto używa tego rodzaju końcówek mocy.Paczki jakie chcę napędzić to tzw.środkogórki 800W 4ohm i driver BMS 4590 16 ohm /na strone , lecz zamierzam rozbudować ten zestaw o jeszcze jedną taka paczkę. Posiadam również crosownice behringera cx3400.
Obecnie stoję przed dokonaniem wyboru konfiguracji:
1. jedna cyfrowa końcówka pracująca w 2 ohm(cena~2000zl)
2. dwie końcówki.jedna na środek druga na drivery
3. jedna końcówka typu Crown XS 900
4. Crown XS 900 lub 1200 + cyfra na drivery
co radzicie? jakie końcówki? i jak te cyfrowe końcówki zachowują się przy spadkach napięcia ? pozdrawiam
Obecnie stoję przed dokonaniem wyboru konfiguracji:
1. jedna cyfrowa końcówka pracująca w 2 ohm(cena~2000zl)
2. dwie końcówki.jedna na środek druga na drivery
3. jedna końcówka typu Crown XS 900
4. Crown XS 900 lub 1200 + cyfra na drivery
co radzicie? jakie końcówki? i jak te cyfrowe końcówki zachowują się przy spadkach napięcia ? pozdrawiam
moje zycie to muzyka . home recording i tworzenie aranzy a potem wypelnianie ich wokalami:) poza tym bawie sie rowniez naglasnianiem
Re: Cyfrowe końcówki mocy - jakie?
Powersoft okazał się najlepszy w niemieckich testach, niestety trochę kosztuje. Tańszy DIGAM i droższy K.
-
Juz wyjasniam: 800W to sie wzielo z 2 x B&C 12NDL76 -8ohm wiec 800W /4ohm to jest minimum dla pary tych glosnikow no i oczywiscie ze to nie sa paczki do domku .... chociaz jakby ktos sie uparl ...hihihihi
moje zycie to muzyka . home recording i tworzenie aranzy a potem wypelnianie ich wokalami:) poza tym bawie sie rowniez naglasnianiem
-
...Powersoft okazał się najlepszy w niemieckich testach, niestety trochę kosztuje. Tańszy DIGAM i droższy K....
troche sie rozeznalem w tych powersoftach :) interesuja mnie 2 modele :LD2004 i D4002 . Seria LD bardziej przystepna cenowo tylko nie wiem czym one sie roznia? i roznie podawana jest moc LD2004 przy 2 ohm raz 600 a raz 1800 -- z czego to wynika ? i jak jest naprawde? a poza tym kupienie uzywanego chyba graniczy z cudem...hehehe
a co powiecie na inne firmy ? pojawia sie troche tego ... 4-Acoustic ,moze ktos jeszcze jakies zna? lub uzywa?
troche sie rozeznalem w tych powersoftach :) interesuja mnie 2 modele :LD2004 i D4002 . Seria LD bardziej przystepna cenowo tylko nie wiem czym one sie roznia? i roznie podawana jest moc LD2004 przy 2 ohm raz 600 a raz 1800 -- z czego to wynika ? i jak jest naprawde? a poza tym kupienie uzywanego chyba graniczy z cudem...hehehe
a co powiecie na inne firmy ? pojawia sie troche tego ... 4-Acoustic ,moze ktos jeszcze jakies zna? lub uzywa?
-
Wynalazłem jeszcze jakies QSA Model NX 5.1 cenowo okolo 400 euro
8 OHM per channel (watt) - 2 x 850 W
4 OHM per channel (watt) - 2 x 1570 W
2 OHM per Channel (watt) - 2 x 2700 W
Damping Factor: >600
produkcja niemiecka
Jak dla mnie to troche za mocny model ale innego nie znalazlem.
Czy to jest warte? czym sie kierowac przy wyborze?
Wynalazłem jeszcze jakies QSA Model NX 5.1 cenowo okolo 400 euro
8 OHM per channel (watt) - 2 x 850 W
4 OHM per channel (watt) - 2 x 1570 W
2 OHM per Channel (watt) - 2 x 2700 W
Damping Factor: >600
produkcja niemiecka
Jak dla mnie to troche za mocny model ale innego nie znalazlem.
Czy to jest warte? czym sie kierowac przy wyborze?
-
Witam
Mam dwie sztuki QSA NX 5.0
Handluje nimi na e-bay niemieckim gośc, któy nie wysyła do nas...
Srednio trzeba zapłacić ok 460 euro
plus ok 25 euro koszt wysyłki.
Co moge na temat tego wzmacniacza powiedzieć..
Porównywany z CC 4000, CREST-a, oraz świeżo nabytymi Powersoft DIGAM LD 3004.
środek, cóz nie radze go zastosowac w tym zakresie, , mnie osobiście nie pasuje.
Bas, OK praktycznie takie samo brzmienie i dynamika jak w powersofcie.
Przegrałęm na nich 3 imprezy, gdzie dawałem na nie obciążenie 2 omy/kanał, i jazda "do clipu", aby sprawdzić, czy to nie padnie. Mogę stwierdzić, że jak na razie nic nie dzieje się negatywnego.
W sumie za nieco mniej niż 500 euro, na bas polecam, lecz problemem jest go zakupić.
jk
Mam dwie sztuki QSA NX 5.0
Handluje nimi na e-bay niemieckim gośc, któy nie wysyła do nas...
Srednio trzeba zapłacić ok 460 euro
plus ok 25 euro koszt wysyłki.
Co moge na temat tego wzmacniacza powiedzieć..
Porównywany z CC 4000, CREST-a, oraz świeżo nabytymi Powersoft DIGAM LD 3004.
środek, cóz nie radze go zastosowac w tym zakresie, , mnie osobiście nie pasuje.
Bas, OK praktycznie takie samo brzmienie i dynamika jak w powersofcie.
Przegrałęm na nich 3 imprezy, gdzie dawałem na nie obciążenie 2 omy/kanał, i jazda "do clipu", aby sprawdzić, czy to nie padnie. Mogę stwierdzić, że jak na razie nic nie dzieje się negatywnego.
W sumie za nieco mniej niż 500 euro, na bas polecam, lecz problemem jest go zakupić.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
-
thx silver troche to daje do myslenia:)
aktualnie na doly mam plx 4000 ads lecz jego waga przeraza a osiagi qsa nx 5.1 porazaja
wiec doly mamy zalatwione , to nadal szukamy optymalnej "cyfrowej" (jak zwal tak zwal, wiadomo o co chodzi) koncowki mocy na środek pasma
-
Witam
Jesli impulsowa, to DIGAM ld 2004 powersoft-a nie przeraża tak cena, ale za to gwarantuje jakość, i przyzwoity dźwiek, choć może za "sterylny", czasami robiący wrażenie syntetycznego na wysokich tonach( moje subiektywne zdanie)
Moim zdaniem jesli na srodek to coś "hybrydowego", czyli QSA - PLX serii, z zasilaniem impulsowym, ale "analogowym" PA..
tez leciutkie...
jk
Jesli impulsowa, to DIGAM ld 2004 powersoft-a nie przeraża tak cena, ale za to gwarantuje jakość, i przyzwoity dźwiek, choć może za "sterylny", czasami robiący wrażenie syntetycznego na wysokich tonach( moje subiektywne zdanie)
Moim zdaniem jesli na srodek to coś "hybrydowego", czyli QSA - PLX serii, z zasilaniem impulsowym, ale "analogowym" PA..
tez leciutkie...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
-
DIGAM Ld 2004 powersoft cena dosc przyzwoita tylko jak tam zrobic 2x1800/2ohm(10ms peak power) - to moc szczytowa? bo normalnie jest napisane 2x600/2ohm czyli tyle samo co przy 8 ohm ...hm cos tu nie kapuje.
QSA - PLX seria moze ktos zna jakis link ? ciezko znalezc opis tej serii :( to ciekawe jak je mozna zakupic fizycznie ? .... widze nie bedzie łatwo.
pozdro i dzieks za podpowiedzi
DIGAM Ld 2004 powersoft cena dosc przyzwoita tylko jak tam zrobic 2x1800/2ohm(10ms peak power) - to moc szczytowa? bo normalnie jest napisane 2x600/2ohm czyli tyle samo co przy 8 ohm ...hm cos tu nie kapuje.
QSA - PLX seria moze ktos zna jakis link ? ciezko znalezc opis tej serii :( to ciekawe jak je mozna zakupic fizycznie ? .... widze nie bedzie łatwo.
pozdro i dzieks za podpowiedzi

-
Witam
Ta moc podna przy digamie to moc jaka wzmacniacz może oddac przy 2 omy w czasie, a ciagła to własnie 600 W, bo zadziałaja ograniczniki prądu. Zatem jako basowy może być, i mozna zaaplikowac obciązenie 2 omowe, ale nie dopuszczać do przesterowania, bo wzmacnicz bedzie miał kiepska dynamike. Myslę, ze wiele negatywnych opinii o tej serii bierze sie z łatwowierności, i niewiedzy niektórych, bo obciazaja go 2 omami kolumnami szerokopasmowymi, lub w zakresie srodka. Wtedy bardzo szybko zadziałaja ograniczniki, i wzmacniacz bedzie pracował emitując podły, bez dynami9ki dźwiek..
Z podziałami aktywnymi, jako basowy da sobie rade, a dalej inna kwestia, dlaczego z uporem maniaka chcecie obciązac wzmacniacze 2 omami, bo jest napisane???
Ludzie przy 4 omach nie ma warunków, zatem 4 omiki, na kanale to norma.!!!!
A serii QSC PLX, szukaj na allegro, widziałem gośc wystawiał, i wpisz w gogle, i pojawi Ci sie krajowy dystrybutor....
jk