Yamaha Tenori-On

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
senior
Yamaha Tenori-On

Post autor: senior » poniedziałek 07 kwie 2008, 21:19

Witam
Yamaha wchodzi na rynek z nowym urządzeniem chyba muzycznym, ale po tym co znalazłem raczej dla DJ lub jako elektroniczna przeszkadzajka:

http://youtube.com/watch?v=90_Qz2lWEfo&feature=related

http://youtube.com/watch?v=kq-jtBFeGW4&feature=related

Ale tutaj dosyć miłe dla ucha dzwięki

http://youtube.com/watch?v=yGABzbdlEnY&feature=related

ale tez przez przypadek znalazłem inny twór muzyczny?
http://youtube.com/watch?v=14HG0QOp-0g&feature=related

Co o tym sądzicie jako urzadzenie pomocne do tworzenia muzyki?
Czy tylko dobra zabawka do wyzwalania bitów.

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Yamaha Tenori-On

Post autor: lakiernik » wtorek 08 kwie 2008, 07:42

Ja sobie sprawiłem mam tenori-on od kilkunastu dni i jestem pod wrażeniem... stosuję jako sterownik midi w studio oraz jako uprzejmniacz czasu( ostatnio spędziłem ładne 2 godziny w kolejce do lekarza i przewidując to zabrałem ze sobą yamahę wraz z kompletem baterii i słuchawkami - dt-150 + przejściówka na mini jack ) fajne były reakcje ludzi: najpierw patrzyli spod byka a potem z czasem oswoili się ze światełkami i nawet pytali co to za gra komputerowa

Choć trzeba przyznać że tak naprawdę jest to swoista gra komputerowa, ale dzięki możliwości samplingu i midi in i out otwiera świetne rozwiązania w studiu !!!!! Pyszna sprawa - polecam wszystkim eksperymentującym i poszukującym niebanalnych rozwiązań !

p.s. następny bedzie kaossilator, bo mini kp już mam , potem gramofon numarka też na baterię, SC4 mam i heja w las na cyber jam session
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » wtorek 08 kwie 2008, 14:42

...a potem to wszystko weź jeszcze raz w kolejkę do lekarza ;)

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 08 kwie 2008, 14:50

psychiatry
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

scalar

Post autor: scalar » wtorek 08 kwie 2008, 16:30

ha koledzy, to prośba:
Opiszcie co i jak, jakie są możliwości, po co to w ogóle jest?
Ja wiem że można na stronie jamaszki poczytać, ale ja proszę tak po polsku, jak polak polaka.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 08 kwie 2008, 16:46

to jak już jesteśmy przy dziwacznych instrumentach:
http://www.youtube.com/watch?v=0h-RhyopUmc
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 08 kwie 2008, 17:10

...ha koledzy, to prośba:
Opiszcie co i jak, jakie są możliwości, po co to w ogóle jest?
Ja wiem że można na stronie jamaszki poczytać, ale ja proszę tak po polsku, jak polak polaka....
masz 16 bloków (patterny) każdy blok składa się z szesnastu layerów( tracki) każdy track służy do czegoś innego ( opcje: Random,Solo, Push, Draw,Score i Bonuce) co potafi każda z tych sześciu opcji to już cięzko opisać słowami za wyjątkiem Score bo działa to prawie podobnie jak sekwencer typowy dla tr-909 czy 808 czyli na osi x są poszczególne nutki w sekwencerze a na osi y iich wysokość a w przypadku kitów perkusyjnych poszczególne brzmienia perkusji. Pozostałe z tych sześciu trzeba zobaczyć na stronie Tenori-on, trudno to opisać...Na pokładzie 256 brzmień w tym 14 drum kits i 3 puste na sample czyli 3x16=48 sampli jednocześnie. Mozna płynnie zmieniać wysokość poszcególnych tracków, długość wybrzmiewania nutek, zmieniać szybkość loopowania tracków i ich tempo, rozmiar zapętlenia, podmieniać brzmienia w trakcie gry a najważniejsze że wszystko robimy za pomocą tych guziczków-lampek i wszystko widzimy na bieżąco - jest to najbardziej przyjazny sekwencer ( choć mocno ograniczony) jaki znam. Ale do mocno zaawansowanych prac sekwencyjnych mamy przecież wyspecjalizowane narzędzia a tu jest inna filozofia - prostota intuicyjność i inspirowanie cokolwiek to znaczy
Dla mnie rewelacjną sprawą jest midi in out, bo głownie używam jej jako sterownika, no i zasilanie bateryjne( plenery + wbudowane głośniczki) port na karty SD ( zapisujemy wszystko lub tylko: sample, songi, layery, bloki, ustawienia globalne) .....na YouTube jest sporo filmików

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 08 kwie 2008, 18:30

...Pyszna sprawa - polecam wszystkim eksperymentującym i poszukującym niebanalnych rozwiązań !...

Nie mogło być inaczej

Do zaprojektowania Tenori-On Yamaha zaprosiła do współpracy samego Toshio Iwai - twórcy gry(?) Electroplankton na platformę Nintendo DS, a której to premiera miała miejsce raptem ze dwa lata temu (w połowie 2006 r.). Ta gra to znakomita sprawa, burząca przy tym wiele standardów w tym gatunku. Np. nie ma w niej żadnych ograniczeń czasowych, najlepszych wyników tudzież zadań do wykonania. Wszystko co nam potrzeba otrzymamy na samym początku.

Gdzie zatem haczyk? Otóż do wyboru mamy dwa tryby:

- performance (zabawa z muzykalną rybką) w którym tworzymy własne utwory za pomocą panelu dotykowego, mikrofonu i stylusa,

- audience w którym odsłuchujemy swe "wypociny" przy czym obserwujemy patrząc na rybki cóż to takiego "wielkiego" udało nam się stworzyć.

Rewelacja, jeśli ktoś ma dostęp do Nintendo DS to gorąco polecam.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

zektor

Post autor: zektor » piątek 29 sie 2008, 11:26

...to jak już jesteśmy przy dziwacznych instrumentach:

http://www.youtube.com/watch?v=SpvYqkL2tg0

http://www.youtube.com/profile_videos?p=r&user=bigcitymusic&page=1

mh

Post autor: mh » wtorek 09 wrz 2008, 17:52

A to jest syntezator czy keyboard ze świecącą klawiaturą?
Psychomaniak

ODPOWIEDZ