...Witam
niestety odkrylem bardzo powany blad konstrukcyjny jakze niezawodnych i popularnych pioneer'ow
kabel od zasilania w tym mixerze pauje idealnie w 2 inne gniazda!!!
wiadomo na djce jest zawsze ciemno i czesto robi sie cos w pospiechu
do tego czasami w zwiaku z napietymi kablami nie mozna go za moco wyciagnac zeby widziec co sie robi
tym samym kabel od zasilania mozna przypadkowo wlozyc a teraz uwaga..
w master out!!!(XLR)
http://www.soundwhy.com/pioneer500.jpg
zdjecie wyjasnia wszystko
kabel od zasilania wchodzi w te gniazdo z identycznym oporem jak do przewidzianego dla niego gniazda...
a teraz prosba o pomoc
czy to sie da jeszcze naprawic/czy jest sens?
gdzie zaczac szukac uszkodzonych elementow?
czy zna ktos specjalistow od mixerow ktorzy byliby wstanie pomoc
dziekuje ...
[Post edytowany przez Admina w dniu 17/10/2007]
Pioneer DJM 500 - fatalny błąd konstrukcyjny
Re: Pioneer DJM 500 - fatalny błąd konstrukcyjny
heheheh...coz bywa jak konstruktor nie mysli
przedewszystkim wszystko wokol gniazd xlr - jesli jest kolo nich trafo(watpie) to pewnie tylko ono by sie upalilo....choc moze sie myle.....
przedewszystkim wszystko wokol gniazd xlr - jesli jest kolo nich trafo(watpie) to pewnie tylko ono by sie upalilo....choc moze sie myle.....
-
Witam
Wywdaje mi sie, ze straty nie sa takie duże jak podejżewamy....
Nawyjsciu pracuje zapewne operacyjniak, zatem po wymianie powinno wrucic wszystko do normy.
W ostateczności przyślij to urzadzenie do mnie, a "sie naprawi (wyklepie)..."
jk
Wywdaje mi sie, ze straty nie sa takie duże jak podejżewamy....
Nawyjsciu pracuje zapewne operacyjniak, zatem po wymianie powinno wrucic wszystko do normy.
W ostateczności przyślij to urzadzenie do mnie, a "sie naprawi (wyklepie)..."
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Ale zaraz, przecież jak wkładasz ten wtyk od zasilania to jego styki nie dotykają niczego w tym złączu XLR? No jak? Wtyk zasilania wchodzi między bolce gniazda XLR...?
...
chyba wpina pionowo ten kabel od zasilania..
...
chyba wpina pionowo ten kabel od zasilania..
_________
tomek
tomek
...Ale zaraz, przecież jak wkładasz ten wtyk od zasilania to jego styki nie dotykają niczego w tym złączu XLR? No jak? Wtyk zasilania wchodzi między bolce gniazda XLR...?
...
W podanym przykładzie: faza idzie do "2" (gorący), a "N" (neutralny, zero) przychodzi przez ekrany pozostałych przewodów podłączonych do miksera.
Ale sprawdziłem- pięknie pasuje w każdej pozycji- także w pozycji 1-2 (tutaj nie trzeba dodatkowej masy). Pech...
A wystarczyło zrezygnować z gniazda zasilającego na rzecz kabla w "odgiętce".
...
W podanym przykładzie: faza idzie do "2" (gorący), a "N" (neutralny, zero) przychodzi przez ekrany pozostałych przewodów podłączonych do miksera.
Ale sprawdziłem- pięknie pasuje w każdej pozycji- także w pozycji 1-2 (tutaj nie trzeba dodatkowej masy). Pech...
A wystarczyło zrezygnować z gniazda zasilającego na rzecz kabla w "odgiętce".
naturalnie jest to moja pomylka ale chyba przyznajecie mi ze jest to bardzo duze niedopatrzenie ze strony konstruktorow
odpuscilem sobie obecnie naprawe i wysylam do serwisu
odpuscilem sobie obecnie naprawe i wysylam do serwisu