Mackie SRM350, RCF ART 310, JBL EON 10 G2 - ktory?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
wilek
Mackie SRM350, RCF ART 310, JBL EON 10 G2 - ktory?

Post autor: wilek » poniedziałek 02 lip 2007, 23:15

Podobne ceny, wszystko na 10", aktywne.
Ma to byc zastosowane w malej sali prob (teatralnej). Mala tj. jakies 50 - 60 m2. Maja sluzyc do odtwarzania muzyki i efektów podczas spektakli. Beda tam podwieszone na stale. Co wybrac? Nie chodzi o wysoki SPL - bardziej o dobre brzmienie bez podbarwien - o ile to wogole mozliwe... Dobrze byloby zeby graly mozliwie szeroko.
Najbardziej pasowalyby jakies drewniane, ale do 5 kzl (2szt) chyba bedzie tylko plastik (musza byc nowe) - chyba ze ktos zna.
Slyszalem pochlebne opinie o brzmieniu Mackie. O reszcie nie wiem nic. Moze Ktos potrafi cos doradzic....?
pozdrawiam

wilek

Re: Mackie SRM350, RCF ART 310, JBL EON 10 G2 - ktory?

Post autor: wilek » wtorek 03 lip 2007, 15:37

Widze, ze nikt tematem nie jest zainteresowany....
Po przeczytaniu kilku opinii i jednego testu, pozostaje wybor pomiedzy Mackie i RCF - JBL jednak odpada.
No i tutaj jest wielki dylemat, bo RCF oferuje wiekszy SPL, na którym mi jakoś specjalnie nie zalezy, chociaz rezerwe dobrze miec...
Mackie ma chyba troche lepiej wykonana obudowe, wieksze mozliwosci podwieszania, i bardzo dobrą opinie...
Cena w zasadzie ta sama, kąty rozsyłu te same, prawdopodobnie nawet ten sam przetwornik 10".
Optycznie jakoś bardziej mi RCF odpowiada, ale to nie ma znacznia.
Ktos umie powiedzieć co lepiej gra?

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » wtorek 03 lip 2007, 17:57

...Widze, ze nikt tematem nie jest zainteresowany....
Po przeczytaniu kilku opinii i jednego testu, pozostaje wybor pomiedzy Mackie i RCF - JBL jednak odpada.
No i tutaj jest wielki dylemat, bo RCF oferuje wiekszy SPL, na którym mi jakoś specjalnie nie zalezy, chociaz rezerwe dobrze miec...
Mackie ma chyba troche lepiej wykonana obudowe, wieksze mozliwosci podwieszania, i bardzo dobrą opinie...
Cena w zasadzie ta sama, kąty rozsyłu te same, prawdopodobnie nawet ten sam przetwornik 10".
Optycznie jakoś bardziej mi RCF odpowiada, ale to nie ma znacznia.
Ktos umie powiedzieć co lepiej gra?
...

Ja mam Mackie ale SRM450 i ten model mogę polecić zdecydowanie.
muzyka

wilek

Post autor: wilek » czwartek 05 lip 2007, 21:00

Udalo sie zorganizowac maly test odsluchowy w sklepie muzycznym i werdykt jest jednoglosny:
zwyciezca zostaje ART 310a !!!!!!!
Mackie ponoc brzmial tak dorze jak RCF dopoki byl robiony w stanach, ale nigdy lepiej - to zdanie sprzedawcy.
Dodam, ze odsluchu uczestniczyl jeszcze jakis aktywny PROEL na 12" przetworniku - w cenie niecale 1300 i w ladnej sklejkowej obudowie - absolutnie niegodny uwagi.
Temat chyba zakonczony...

ODPOWIEDZ