Łączenie subbasów 15 i 18 cali

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
adammus
Łączenie subbasów 15 i 18 cali

Post autor: adammus » środa 23 maja 2007, 11:47

Witam dotychczas uzytkuję na plenerach subbasy 18 calowe. Chcę dokupić trochę dołów i mam możliwość dokupienia po niezłych cenach subbasów ale na 15 calowych głośnikach.

Czy łączenie sub-basów o różnych srednicach ma negatywny wpływ na brzmienie. czy zachodzą może jakies interakcje, nakładanie się fal o różnych długościach co jest niekorzystne dla brzmienia i natężenia dzwięku. ?|

Proszę Was o praktyczne wskazówki i pomoc. Z góry wielkie dzięki.
muzyka

Awatar użytkownika
ElvisKing

Re: Łączenie subbasów 15 i 18 cali

Post autor: ElvisKing » środa 23 maja 2007, 12:00

Teoretycznie to zagra.ale czy dobrze?Podales stanowczo za malo informacji na temat basow aby ocenic co sie bedzie z nimi dzialo gdy zepniemy je razem,choć i to bedzie (przynajmniej dla mnie)trudne....Podaj mozliwie najwiecej informacji.Marka,model kolumny,impedancje,zastosowany głośnik,typ obudowy (BR,zamknieta,itp).Jak chcesz podlaczyc te kolumny?Po prostu spiac razem?Czy moze w gre wchodzi dodatkowa koncowka z crossoverem?Nizsze ciecie 18 moglo by pomoc w kalibracji systemu.
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » środa 23 maja 2007, 12:05

...Teoretycznie to zagra.ale czy dobrze?Podales stanowczo za malo informacji na temat basow aby ocenic co sie bedzie z nimi dzialo gdy zepniemy je razem,choć i to bedzie (przynajmniej dla mnie)trudne....Podaj mozliwie najwiecej informacji.Marka,model kolumny,impedancje,zastosowany głośnik,typ obudowy (BR,zamknieta,itp).Jak chcesz podlaczyc te kolumny?Po prostu spiac razem?Czy moze w gre wchodzi dodatkowa koncowka z crossoverem?Nizsze ciecie 18 moglo by pomoc w kalibracji systemu....

Dotychczas mam 4 basy 800Watt 18 cali (po dwa na stronę) na głośnikach JBL i napędzam je końcówkami ADS-a z crossoverem.

Jako góry mam dwa zestawy Mackie 1232z.

Chcę dokupić jeszcze po dwa basy na stronę bo czasami na plenerkach brakuje mocy.

Myślałem o dołożeniu basów aktywnych np. Mackie albo RCF.

Mogę kupić basy aktywne model RCF Art 705 AS 800watt ale na głośnikach 15cali. I zastanawiam się czy to razem zagra czy lepiej zainwestować jednak w basy 18calowe.

Oczywiście basy 18cali i 15 cali chodziłyby na oddzielnych końcówkach i będą mogły być oddzielnie crossowane.
muzyka

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 23 maja 2007, 12:27

Panowie, w sumie miło mi, że z takimi i podobnymi problemami "uderzecie" na forum EiS . Niemniej przypominam, iż na naszym bratnim serwisie traktującym głównie o takich problemach Live Sound Polska jest tyle powietrza, że można się wręcz nim zachłysnąć .
To dobry moment aby tam zaistnieć, bo skoro jest puściutko, to znacznie łatwiej o szybką odpowiedź.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » środa 23 maja 2007, 16:11

...Panowie, w sumie miło mi, że z takimi i podobnymi problemami "uderzecie" na forum EiS . Niemniej przypominam, iż na naszym bratnim serwisie traktującym głównie o takich problemach Live Sound Polska jest tyle powietrza, że można się wręcz nim zachłysnąć .
To dobry moment aby tam zaistnieć, bo skoro jest puściutko, to znacznie łatwiej o szybką odpowiedź.
...

Hmm, nie bardzo rozumiem , czy coś robię nie tak, czy temat przeze mnie poruszony jest niewłaściwy ?
muzyka

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 23 maja 2007, 16:20

...Hmm, nie bardzo rozumiem , czy coś robię nie tak, czy temat przeze mnie poruszony jest niewłaściwy ?...

A co tu rozumieć, umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu?

Sekretarz EiS w miarę grzecznie poprosił aby techniczne sprawy związane z hard-technologią sceniczno-estradową rozwiązywać na forum LiveSound Polska. I tyle.

Aha, bo miejsca jest tam na to od cholery. Poniał już?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » środa 23 maja 2007, 21:00

......Hmm, nie bardzo rozumiem , czy coś robię nie tak, czy temat przeze mnie poruszony jest niewłaściwy ?...

A co tu rozumieć, umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu?

Sekretarz EiS w miarę grzecznie poprosił aby techniczne sprawy związane z hard-technologią sceniczno-estradową rozwiązywać na forum LiveSound Polska. I tyle.

Aha, bo miejsca jest tam na to od cholery. Poniał już?
...

Zrozumiałem , zalezy mi jednak na szybkim rozwiązaniu tego problemu, tamto Forum dopiero raczkuje a podobne tematy były dotychczas rozwiązywane również na łamach Forum EiS.
Tak więc jeśli można wyjątkowo jeszcze tutaj poprosić was o pomoc to będę wdzięczny.
muzyka

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 24 maja 2007, 10:13

Mozna laczyc ze soba, ale nie zagwarantuje Ci,ze bedzie spojne fazowo, gdyz ktorys z tych modelow kolumn, ktore masz mozliwosc kupic, to bandpassy, zatem tam faza przebiega z inny sposob nizli w klasycznym B-R a jeszcze inaczej jak w tubie.Staraj sie jednak, parowac sprzet identyczny, oczywiscie w miare mozliwosci.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 24 maja 2007, 10:23

Czy łączenie sub-basów o różnych srednicach ma negatywny wpływ na brzmienie. czy zachodzą może jakies interakcje, nakładanie się fal o różnych długościach co jest niekorzystne dla brzmienia i natężenia dzwięku. ?|

Jakich dlugosci fali?! Dla danej czestotliwosci fala ma okreslona dlugosc, wiec jest tez niezalezna od srednicy membrany.

ODPOWIEDZ