Equalizer do nagłośnienia: dbx czy DOD

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:
Equalizer do nagłośnienia: dbx czy DOD

Post autor: joszko » wtorek 23 sty 2007, 13:35

Potrzebuję zakupić EQ, który będzie wpięty pomiędzy konsole mikserską a nagłośnienie frontowe. Zastanawiam się nad wyborem dbx 231 a dod SR231. Szczególnie zastanawia mnie fakt, że dod posiada filtry Constant Q, czego nie doszukałem się w modelu dbx.
Czy mógłby się wypowiedzieć na ten temat jakiś praktyk. Który EQ będzie lepszy? (sprzęt współpracujący: konsola MACKIE ONYX 24/4, przody "no name"). A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie do 900zł?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Re: Equalizer do nagłośnienia: dbx czy DOD

Post autor: joszko » czwartek 25 sty 2007, 07:34

witam ponownie!
Czy jest szansa na jakąś podpowiedź?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

prez

Post autor: prez » czwartek 25 sty 2007, 09:43

constant Q oznacza, że filtry są o stałej dobroci czyli żadna rewelacja wszystkie proste equalizery tak mają, należało by sprawdzić inne parametry typu zniekształcenia, odstęp od szumów, wyposażenie dodatkowe: limiter, dodatkowy korektor parametryczny itp. Ja osobiście nie ulegam magii nazwy firmowej ale mniej raiderowych kłopotów sprawi DBX.
zawodowo pracujący akustyk live i studio

bart770
Kontakt:

Post autor: bart770 » czwartek 25 sty 2007, 14:26

...constant Q oznacza, że filtry są o stałej dobroci czyli żadna rewelacja wszystkie proste equalizery tak mają, należało by sprawdzić inne parametry typu zniekształcenia, odstęp od szumów, wyposażenie dodatkowe: limiter, dodatkowy korektor parametryczny itp. Ja osobiście nie ulegam magii nazwy firmowej ale mniej raiderowych kłopotów sprawi DBX. ...
Dokładnie potwierdzam

ODPOWIEDZ